Alle himle regner

Den har været mange år under vejs, rigtig mange år, fortæller Louise Breyen, da hun fornylig overbragte mit forudbestilte eksemplar af hendes digtsamling ” alle himle regner” en samling kærlighedsdigte.

Vi mødtes på hendes værksted i indre København. Et skønt ”hidden gem” fyldt med tryksværte, trykpresse, pensler, farver, og notesbøger. Bortset fra en Mac computer på skrivebordet, et helt igennem analogt univers.

Louise er kunstner, hun laver unikke grafiske kunsttryk, og hun er lyriker, men hendes værksted er også i brug, når hun løser designopgaver som grafisk formgiver, b.la tilrettelægger hun bøger. Det var i hendes egenskab af grafisk formgiver, jeg mødte hende første gang i 2000, hvor hun skabte grafikken til en af mine kampagner. Det var den gang, jeg designede tøj.
Det er designopgaverne, som giver smør på brødet og dermed dem, som giver ro til den langsommelige fordybelse, som kunsten kræver.

Kunsten og det kommercielle


Louise Breyen har mere end 20 års erfaring som grafisk designer i sin bagage, og hun kan sit håndværk. Det er ikke bare godt, fordi det skaffer smør på brødet, fortæller Louise – ”Jeg nyder stadig at løse grafiske opgaver og mine håndværksmæssige færdigheder giver mig også fordele, når jeg skal opbygge serier af grafiske tryk, som hænger sammen. De gør, at jeg med lethed og overbevisning har kunnet lave layout til digtsamlingen. I det hele taget har jeg lært meget af den kommercielle verden og haft stor succes der, også selvom jeg altid har haft en kunstnerisk tilgang til mine projekter.

De senere år har kunsten dog insisteret på at fylde en større og større del af Louises arbejdstid, og tanken om at sidde foran computeren fra morgen til aften er udelukket, både fordi det kunstneriske virke kræver hendes nærvær, men også fordi hun insisterer på at tage sig god tid til sin og kærestens 5 årige søn.

Sidst jeg talte med Louise for nogel år siden, var hun aktuel med kunstplakater for det japanske designbrand MUJI.
I mellemtiden har hendes grafiske værk har været udstillet flere gange.

Digtsamlingen

I sensommeren fik jeg en besked fra hende: ”Jeg har endelig samlet mod til mig og udgiver til efteråret min digtsamling ”alle himle regner” på eget forlag. En veninde af mig har lavet en kampagne på Indiegogo (croudfounding på nettet) for at rejse penge til trykomkostningerne, måske er du interesseret i at støtte ved at forudbestille et eksemplar?”.
God ide og dejligt med en digtsamling og selvfølgelig ville jeg støtte udgivelsen.

Nu er den her. På ydersiden elegant og indvendig kraftfuld og meget bevægende. ”Alle himle regner” indfanger kærlighedens væsen i en dybt personlig og alligevel almengyldig tone.

Digtsamlingen har været under vejs i 16 år, fortæller hun. Nogle digte er kommet let og i sin fulde længde på en gang, andre er bygget op over lang, lang tid.

Jeg slugte ved første møde bogen i en stor mundfuld og kunne genkende Louises stemme i hver eneste korte og kirurgisk præcise strofe! Tonaliteten vidner om talent for sproget men også om grundighed. En grundighed som i øvrigt kendetegner alt, hvad Louise beskæftiger sig med.

Der er dybde i langsommeligheden, kompleksitet i det enkle og resonans i det håndbårne.

Køb "ALLE HIMLE REGNER"

Det er den langsomme vej, Louises vej går ad. Hun fortæller, at hun netop har sagt nej til at få digtsamlingen bredt ud. Den hører hjemme i nichebutikkerne, hos dem som håndplukker. Digtene skal leve blandt de, som værdsætter deres dybde og intensitet, og Louise selv undgår helst rampelyset.

Bogen kom for 14 dage siden, den kan lige nu købes to steder i København, hos nicheboghandleren Tranquebar og hos tøjbutikken Lubarol.

”Hvorfor en tøjbutik” spurgte jeg Louise? ”Jeg er inspireret af livet i Paris”, fortæller hun, lige som Simone Bendix, som bor og arbejder i Paris, har udtrykt det, hylder Louise ordsproget: ”Une femme qui lit est plus belle – en kvinde, der læser, er smukkere”. Lubarol er et mini Paris i København, smukke cashmere sweatre, lækre dufte, fine strømper, pæne hårspænder, og nu også en digtsamling til tasken.

Det er et perfekt match, og det synes kunderne åbenbart også, for den stryger ud af døren!