At bo med farver

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Maling fra Jotun

Jeg har kredset om emnet, at male, et stykke tid

Nu springer jeg ud i det.

Vi har malet de fleste rum i huset i løbet af sommeren. Vi har malet med Jotun. Det har vi af flere årsager. Først og fremmest på grund af kvaliteten. Jotuns maling er let at male med, den har en god konsistens, den dækker, og den kan vaskes af. Jeg kæmpede i årevis med malede flader med kaffe pletter, rødvinspletter og andre pletter, som ikke kunne vaskes bort. Så fandt jeg, mens jeg boede i Stockholm, Jotun. Faktisk malede jeg et helt køkken med Jotun. Låger, bordplade hylder og hele molevitten, og det blev både smukt og stærkt, og selv bordpladen bestod prøven. Siden har jeg ikke malet med andet. Det være sagt, så har Jotun et virkelig fint farvekort. Jeg er vant til enten selv at blande farver alternativt til at vælge farver efter et NCS kort, og det gør jeg stadig med glæde og har også gjort det til to af rummene, men faktisk rammer Jotun så meget plet med deres farvekort, at man trygt kan læne sig tilbage og benytte de nuancer, de har komponeret. For at illustrere dette kan jeg fortælle, at jeg testede to gule i køkkenet, en som jeg havde valgt ud fra NCS kortet og en lignede fra Jotuns kort, Jotun vandt!

Ingen boligreportage!

Billederne fra huset er på ingen måde tænkt som en hjemme hos Rigetta reportage, men blot anskuelsesundervisning: Sådan her det tager sig ud, det jeg skriver om!

Jeg arbejder hjemme, jeg har mit kontor i en af stuerne, og jeg har studie i kælderen og så i øvrigt bruger jeg ofte vores forskellige rum som baggrund. Dermed har der også allerede været billeder her på SLOWFASHIONhouse, som har inkluderet vores nye farver, f.eks det gule foto fra køkkenet med brombær her!

Jeg har taget billeder af farveprøverne i et neutralt lys. Billederne fra rummene er til gengæld under indflydelse af lysindfaldet. Lysindfaldet er en af de komponenterne, man har i spil, når man vælger at male med farve. Man har for så vidt altid lys i spil, også selvom man maler hvidt, det bliver blot langt tydeligere med farve. Det kræver lidt overblik, og det giver en række overraskelser eller oplevelser. Her en måned efter vi blev færdige, er farverne stadig et dagligt samtaleemne: ”har du set, hvor smukt det er lige nu, når solen står lavt ind” og ”nej nu er den lyse gråblå i entreen da nærmet violet”. Netop den gule, som ses på brombærfotografiet, og som findes i vores køkken, får lys fra alle verdenshjørner, fra vinder og åbne døre til andre rum, og den skifter fra helt syrlig gulgrøn til solskinsgul afhængig af tidspunkt på dagen, og hvor i rummet man befinder sig. Nordvendt lys er køligt, mens sydvendt lys er varmt overordnet set, men farven på lyset varierer fra time til time, fra dag til dag og fra årstid til årstid.

Foranderlige farver

Lyset reflekteres både i blanke flader som spejle, glas og metal, men også i alt andet i rummet, tekstilerne og møblerne.
Et er, at vi valgte farver til rummene. Bortset fra køkkenet, som er ret gult, er der tale om nuancer af stilfærdige pasteller. Et andet er, at vi malede vores reol engelsk rød. Vi fik reolen bygget sidste år, det kan du se her, og tanken var, at den skulle være helt neutral, falde i med væggen så at sige. Sådan var det, indtil vi kom på andre tanker, og vi er så glade for det. Det giver varme til rummene, og det giver modspil til kraftfulde møbler og meget kunst på væggene.

Lyset og farverne, hvad enten de er synlige eller næsten ikke eksisterende, har stor betydning for, hvordan vi oplever både enkelte rum og helheden i vores bolig. Jeg vil vove den påstand, at farver møblerer mindst lige så meget som møbler, og at velvalgte farver kan binde sammen og skabe ro for øjet, hvor hvide vægge til gengæld skaber galleriagtige rum, som sætter fokus på de enkelte elementer. Vi har benyttet ro for øjet metoden, skabt sammenhæng og varme og har sågar malet dørene i samme farve som væggene. Det giver både ro og fremhæver arkitekturen.

Jeg har ikke opgivet farvekoder, fordi jeg ved, at din skærm kan være anderledes end min, og fordi du dermed kan ledes på afveje, hvis du vil ”kopiere” nogle af farverne. Benyt dig i stedet af at købe prøvebøtter, mal op på et stykke tapet, som du kan flytte rundt fra væg til væg for at se, hvordan farven tager sig ud i forskellig belysning og på forskellige tidspunkter af dagen. Det eneste jeg vil skrive her er, at den farve jeg kalder ”engelsk rød” kalder Jotun for ”whispering red”, og den er magisk!