Comfort food

Styling og foto Rigetta Klint

Æbleskiveopskrift fra Katrine Klinken
Æbleskivepande fra Staub
Emaljeskålene er fra Flacon Enamel
Redskaberne er fra RIG-TIG
Viskestykket er fra Karin Carlander
Den strikkede karklud er fra Solwang

Juleforberedelser er næsten synonymt med æbleskiver, i hvert fald i min ordbog. Egentlig kan jeg bedre lide tanken om æbleskiver end jeg kan lide at spise dem, i hvert fald når det kommer til de klassiske, med sukker og syltetøj.

Sidste år begyndte jeg at eksperimentere med andre varianter. Denne her grønne er blandt mine favoritter.

Jeg serverer den som forret eller som en frokostret med en råkost af snittet hvidkål, revne gulerødder, lidt rejer og en dressing af sesamolie, riseddike og revet ingefær.

Uden gedeosten glider de ubesværet ned i sulte børnemaver med lidt syltetøj, det er bare en bonus og sjovt, at de er grønne!

Jeg har brugt Katrine Klinkens opskrift på salte æbleskiver som udgangspunkt, jeg har blot blendet 100 gram rå grøntkål i mælken inden jeg blandede ingredienserne. Jeg har stegt i smagsneutral olie i stedet for i smør og jeg har fyldt med enten en god gedefeta i små kvadratiske stykker eller med et lille stykke gedefriskost fra Tebstrup (den som ligger i olie).

Katrine Klinkens grundopskrift får du her:

250 g hvedemel
1 tsk groft salt
1 tsk natron
3 æg delt i blommer og hvider
4 dl gammeldags kernemælk
1 tsk limeskal ( jeg har brugt citron)
100 g findelt grøntkål
ca. 50 g smeltet smør ( jeg har brugt smagsneutral olie)

Sigt melet i en skål og bland med salt og natron. Blend grønkålen i kærnemælken så den bliver helt grøn. Pisk æggeblommerne og kernemælksblandingen sammen, riv derefter limeskal eller citron i blandingen.

Rør gradvis melblandingen i, til dejen er uden klumper, lad dejen hvile i ½ time.

Pisk hviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen.

Varm æbleskivepanden og fyld smeltet smør (olie) i hvert hul, fyld hullerne halvt op med dej og bag ved svag varme, æbleskiverne skal vendes med et træspyd så snart de begynder at danne skorpe (inden æbleskiverne vendes fyldes osten i midten) vend æbleskiverne igen, så de bliver bagt jævnt, de skal bage 6-8 minutter totalt.