Dahlman 1807

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Dahlman 1807

Jeg har varslet en april med fokus på mode, og sådan bliver det, vel at mærke mode i en SLOW version, mode som handler om stil og kvalitet men også om letsind, forførelse og om knaldrød læbestift!

Jeg lægger ud med et værkstedsportræt fra virksomheden og det nye team bag Dahlman 1807.

Den historie handler om passion og om sans for håndlavet luksus.

Vi befinder os i en historisk ejendom bag Strøget i København og trekløveret Jeppe Dencker, Tove Christensen og Mikkel Lyshøj har for nylig slået døren op for en ny men genkendelig version af den hæderkronede saddelmagerbutik Dahlman 1807. Sadler kan man ikke længere få, men den resterende del af sortimentet tager de nænsomt vare på.

Jeg mødte Jeppe første gang for 1 ½ år siden i deres daværende workshop i St. Kongensgade, den gang hed de Leatherproject (du kan se nogle af deres produkter i denne historie).

Jeppe er selvlært saddelmager, han har i 8 år passioneret brugt al sin arbejdstid på at arbejde med læder, og før den tid nørdede han med materialet i sin fritid.

Mikkel er økonom og han og Jeppe har kendt hinanden, siden de gik i børnehave og trods deres forskelligheder hviler de på et fælles værdigrundlag, og de har i mange år villet skabe noget sammen. Mikkel kom med i virksomheden for nogle år siden, først som økonomisk rådgiver på fritidsbasis, nu som en del af teamet

Tove er uddannet designer og har boet en årrække i London og bl.a. arbejdet for Cos, da hun flyttede tilbage til København, arbejdede hun først hos Bruuns Bazaar siden freelance.

Freelancelivet var på mange måder utilfredsstillende, man hører ikke rigtigt til, og man bygger ingen ting, arbejder mest bare for at få smør på brødet næste måned. Jeg vil gerne samarbejde, og jeg er blevet mere og mere optaget af at få et tættere forhold mellem design og produktion og af en mere bæredygtig tilgang til mode, fortæller Tove. I sin søgen efter muligheder mødte hun Jeppe og tegnede først et par dametasker til hans workshop, glidende udviklede deres samarbejde sig til et egentligt partnerskab.

Så langt så godt.

Deres nye sted i Fortunstræde kom til dem ved en tilfældighed. Tove cyklede forbi Dahlmans butik og så et skilt i vinduet om, at butikken skulle lukke, helt ubærligt tænkte hun og så rullede en lavine!

Den korte historie er, at Jeppe, Tove og Mikkel helt enkelt blev nødt til at afsøge mulighederne for at overtage virksomheden. Dahlmans var begejstrede for tanken om arvtagere og med støtte og opbakning fra både universet og mennesker med samme passion for håndværk og kvalitet som de tre, kom der en aftale i stand om overtagelse. Den hidtidige workshop i Store Kongensgade blev lukket, og i 6 måneder (så længe havde de ikke drømt om, at det skulle tage) helligede de sig at renovere og retablere Dahlman 1807 i en 2018 version, det er gjort med samme nænsomme hånd og samme stilsikkerhed, som vi kender det fra Framas Apotek i Fredericiagade ligeledes i København.

Nu er den her, den nye Dahlman 1807 og den bliver, Jeppe, Tove og Mikkel er fast besluttede på, at dette skal være både deres virkelighed og deres drøm i resten af deres arbejdsliv, og stedet skal forvaltes som en levende arv, som en gang kan gives videre til en ny generation af passionerede håndværkere.

”Vi elsker helt enkelt at være her, vi kan lide mødet med kunden og vi kan lide at drømme sammen. Det er fantastisk at have et ”hus”. Drømme, dem er der mange af. Vi drømmer om nye produkter, cross over samarbejde, craftsmen in residens osv osv. Først skal vi helt lavpraktisk have styr på vores arbejdsgang, vi skal finde ud af, hvad vi skal producere her i huset og, hvad der skal laves af passionerede håndværkere andet steds. Lige nu kniber det med tiden til at produktudvikle, det er jo et positivt problem og et vidnesbyrd om, at der er efterspørgsel efter Old School Luxury”.

Når man laver kvalitetsprodukter, som holder livslangt, hvordan sikrer men så, at kunden alligevel kommer igen, spørger jeg? Det er en overvejelse jeg havde, da jeg selv for mange år siden havde produkter og butik.

Ikke noget problem siger Mikkel, for det første skal man jo have bælter og tasker i mere end en farve, for det andet anbefaler en glad og tilfreds kunde os gerne til sine venner. Det er butikkens mange stamkunder et levende vidnesbyrd om. Vi er så overraskede over, hvor mange kunder vi har ”arvet” og så glad for, at de uden undtagelse er positivt stemte omkring generationsskiftet, lige så positive som den nye kunde der finder stedet, fordi de elsker design, håndværk og underspillet luksus.

Jeg har meldt mig under fanerne som fan og glæder mig til fremadrettet at vise produkter fra Dahlman 1807.