En ommer

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Camilla Plum
RIK-TIG

Som du måske har bemærket, så lagde jeg ambitiøst ud for en måneds tid siden med at forspire frø. Det gik meget godt, indtil jeg var borte et par dage, og spirerne bukkede under for tørke. Mit forsøg på genoplivning endte i druknedøden for artiskok og latyrus, så meget for mine grønne fingre!

Jeg er sendt tilbage til rude et, nu med en portion kartofler til forspiring. Vores have er ikke stor, og vi har frem for alt ikke noget ledigt areal til en kartoffelmark, men jeg ved, at jeg vil blive ør af lykke over egen nye kartofler. Vi skal derfor forsøge os med kartofler i spand en såkaldt ”Potato Pot”. Camilla Plum har forsynet mig med flere forskellige kartoffelsorter; Sava, Heiderot og Emmalie. Savakartoflerne er allerede smukt spiret og klar til start!

Om at dyrke kartofler i spand

En kartoffelspand eller en ”potatopot” er et 2-i-1 pottesystem. Ved at løfte inderpotten (som er åben i siderne) kan man høste kartoflerne efterhånden, som de blive store nok. Samme plante kan give kartofler i flere omgange.

Kort fortalt: 3 forspirede læggekartofler placeres i jord i inderpotten, som er placeret i yderpotten. Kartoflerne lægges med ca. 10 cm afstand og højdemæssigt i midten af spanden. De dækkes herefter med jord.

Stil spanden lyst og lunt, evt. i drivhus. Den kan evt. overdækkes med plast, indtil de første grønne blade dukker op. Herefter skal den på friland.

Kartoffelspanden skal vandes regelmæssigt med gødningsvand - gerne dagligt.

Ca. 8 uger efter, du har lagt kartofler, er du klar til at høste første gang.

Man høster ved at løfte inderpotten op og derefter ”plukke” de synlige kartofler.”

Planterne vil fortsætte med at sætte nye kartofler - helt frem til frosten kommer.

Du kan købe Potato Pot mange steder, nærmeste forhandler oplyses her.

Det løse

Jeg havde samlet alverdens potter og krukker sammen, fordi jeg forestillede mig, at jeg nu skulle plante de små artiskokplanter om med mere jord. Det blev der ikke noget af. Jeg ender med at købe færdige planter til kummerne om et par måneder.
Noget vil jeg dog plante, og jeg har derfor købt nogle potter timian, de ryger i haven senere. Man kan ikke have for mange krydderurter!

Af samme anledning planter jeg et lille skud basilikum i forhåbning om, at den senere kan plantes ud og blive til en kraftig plante.

Sidste år fik jeg dette tip fra en svensk bekendt: Når man har købt en potte krydderurter i supermarkedet, så er det let at lave nye planter, som vel at bemærke bliver langt kraftigere end moderplanten, blot ved at knække et skud af, lade det slå rødder i et glas vand for derefter at plante ud.

Apropos krydderurter, så er det ikke fiasko alt sammen. Jeg har netop fjernet grankvistene fra kassen med mynte, og den spirer for fuld udblæsning. Jeg ved godt, at mynte nærmest er umulig at slå ihjel, men jeg fejrer den alligevel som succes, og glæder mig allerede til den første kop myntete.

RIG-TIG

De små sprøjtelakerede stålredskaber og planteredskaber kommer i min yndlingsfarve fra RIG-TIG og hedder GREEN-IT.

Størrelsen gør dem velegnede til altankasse og til krukker, men jeg forestiller mig også, at de bliver gode børneredskaber udendørs senere på sæsonen.

GREEN-IT er tegnet af den Milanobaserede Viviana Degrandi. Vivianna startede sin karriere i modebranchen, men sadlede sidenhen om og etablerede design studio, hvor hun nu arbejder som industriel produktformgiver, optaget af køkkengrej og mindre indretningsdetaljer. For Vivianna er form, materiale og funktion ligeværdige komponenter, men også det at skabe kvalitetsprodukter til en pris, som giver tilgængelighed for mange, er et parameter for hende.
RIG-TIG har flere af Viviana Degrandis produkter i produktion. F.eks spottede de i 2015 hendes meget fine dørslag, da det blev vinder af den prestigefyldte tyske Red Dot pris i kategorien “Culinary”

Jeg håber på bedre held denne gang – wish me luck