En pioner

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Silkeborg Uldspinderi

Jeg har besøgt Tina Ratzer i hendes studio, som ligger på Sluseholmen i København med udsigt over havnen. Selvom det er kort tid siden hendes arbejdsstation flyttede ind i den ene ende af den store lyse lejlighed, så er stilen umiskendelig Ratzer. Både bord og hylder bugner af farve - og tekstilprøver herunder prototypen på det nye Silkeborg Uldspinderi design.

Tina er tekstildesigner uddannet på Kolding Kunsthåndværkerskole ( nu Designskolen Kolding) i 1998. Hun etablerede umiddelbart efter sin afgang sit designstudio Ratzer, som har haft til huse både i Berlin og flere steder i København.

Hun har tegnet produkter, som hun selv har haft i produktion, og tegnet for virksomheder som f.eks Silkeborg Uldspinderi. Hun har insisterende arbejdet med kunstneriske produkter og projekter, hvor hun skubber til grænsen for hvad tekstil og håndarbejde kan bruges til at udtrykke.

De senere år har Tina brugt en større del af sin arbejdstid på at lade sin designfaglighed komme til udtryk gennem projekter, hvor hun arbejder med design som middel til inklusion og integration.

Det startede med en rejse til Sydafrika. En rejse som blev til flere rejser. ”Jeg er vild med at slå mig ned nye steder, vild med at udforske og at får øje på muligheder, og jeg ser flest muligheder, når det, jeg præsenteres for, er næsten umuligt eller i al fald vanskeligt. Jeg er vist en slags pioner”, griner Tina.

Det handler om nærvær

”Sydafrika har skubbet mig på flere måder”, fortæller Tina. ”Jeg har stukket en ny kurs. Har fået en ny plan! Dels har jeg opdaget naturen som en uendelig kilde til inspiration. Det møde har givet mig et fokuseret nærvær, hvor jeg er både mere sårbar og poetisk, men også stærkere. Jeg er blevet endnu mere optaget af farver, end jeg har været tidligere. Jeg er begyndt at studere farvepsykologi.

Det var også i Sydafrika, jeg begyndte at bruge min designfaglighed som bidrag til at sætte andre i gang. Jeg har undervist på universitetet der. Jeg har undervist børn, og jeg har arbejdet med broderi med kvindegrupper”.


Arbejdet i Sydafrika har sat ringe i vandet. For tiden arbejder hun i Esbjerg i et multikulturelt område. Projektet, som er et samarbejde mellem Statens Kunstfond og Esbjerg Kommune, skal munde ud i udsmykning af byrummet på Danmarks fattigste vej! Der er en overordnet plan for, hvor vi skal hen. Men planen er tilrettelagt således, at processen er en del af målet.

”Det er vildt spændende,” fortæller Tina. ”Jeg elsker at være der, og både børnene, de unge og de voksne har tilsyneladende tillid til mig. De er åbne, engagerede og sammen flytter vi bjerge”

Om sit virke siger Tina Ratzer: ”Jeg har aldrig haft en plan B. Jeg går helt enkelt efter plan A.”

Plan A inkluderer for Tinas vedkommende ikke kun projekter, men også flere produkter, meget gerne flere plaider! Plaiden er nærvær i en maggiterning. Den taktilitet, den varme og den ro og hygge plaiden afstedkommer, gør den til en uundværlig del af et hvert hjem, stort som småt, ungt som gammelt.
#silkeborguldspinderi19