Farvelære

Reklame for:
Styling og foto Rigetta Klint
Farvesystemet Kolormondo

I min reol står kasser fyldt til bristepunktet med små lapper papir, garnstumper, små stykker keramik og andet, som jeg bruger, når jeg arbejder med farver. Noget kommer fra leverandører af farvesystemer så som Pantone, andet fra malerfirmaet Jotun, det meste er uden farvekode. Meget har allerede været nyttigt i planlægning af jobs, et produkt eller en proces, andet venter på at komme i anvendelse.

Selvom jeg kan min farvelære stødte jeg i 2013 på et system, som jeg finder nyttig og frem for alt intuitiv. Det vil jeg gerne udbrede kendskabet til. Systemet hedder Kolormondo og har form som en globus.

Der findes mange farvesystemer, som giver en grundlæggende forståelse for hvordan farver forholder sig til hinanden. Alle disse farvesystemer er endimensionelle eller tegnet som flerdimensionelle. Kolormondo derimod er det første flerdimensionelle farvesystem, som kan forstås intuitivt - også af den uindviede.

Kolormondo og er skabt af den svenske entreprenør Nicoline Kinch.

Kort fortalt tog Kolormondo-eventyret sin begyndelse i januar 2010. Den entreprenante Nicoline Kinch var træt af ikke at kunne forstå farvernes mysterium og træt af ikke at kunne se forskel på brun og brun. Det var ikke, fordi hun behøvede farverne i sit professionelle liv, men fordi hun privat så sine projekter med at mikse og matche mislykkes igen og igen.

For at lære tog hun et weekendkursus i farvelære, intetanende at det ville komme til at forandre ikke bare hendes personlige liv, men også hendes karriere.
På kurset lærte Nicoline, at man kan blande alle farver ved hjælp af grundfarverne blå, rød og gul og, at man ved at tilsætte henholdsvis hvid og sort kan skrue op og ned for intensiteten. Hun forstod frem for alt, at farvelæren ikke er endimensionel men snarere som en globus eller en mandarin. Drevet af sin handlekraft, og måske først og fremmest drevet af, selv at ville forstå systemet til bunds, begyndte hun at produktudvikle ved at klistre farvet papir på en mandarin. Hvidt i toppen som nordpolen, de rene klare farver omkring ækvator og sort ved sydpolen. Nu blev det tydeligt for Nicoline, at der på kryds og tværs og jorden rundt er uendelige muligheder for at blande farver og hun forstod, at der midt i mellem to farver som ligger komplementært altid findes yderligere nuancer og helt centralt findes en grå kerne.

Med hendes store glæde og ny-vundne forståelse fik Nicoline Kinch en iver efter at omsætte sin aha-oplevelse til et produkt, som andre kunne få glæde af. Hun kontaktede derfor den grafiske designer Daniel Bjugård, og sammen har de skabt farveglobussen først en lille, siden en stor. Den store med nyttige CMY and NCS koder som gør den kompatibel med eksisterende farvesystemer.

Verden var mildest sagt ikke moden til Kolormondo, da Nicoline introducerede den første gang, men hun er ikke sådan at vælte, hun troede på sin sag, og man kan vist roligt sige, at den som ler sidst ler bedst. Systemet har vundet flere internationale priser og findes nu at købe i design og museumsbutikker verden over, og Kolormondo bliver hyldet af mange og forskelligartede kunder, både private og professionelle.

Du kan se og købe Kolormondo her.