Forelsket i udkantsdanmark

Foto Rigetta Klint

Cowork Klitmøller finder du her
Vandkefirperler her
Oh Oak her
Gerner Jahncke her

Jeg hører til dem som ikke kan gå forbi en ruin af et gammelt hus uden at overveje mulighederne. På samme måde kan jeg ikke køre gennem delvist forladte landsbyer i Danmark uden at undre mig over, at vi har været i stand til, som i en kollektiv psykose, at overbevise hinanden om, at det giver mest livskvalitet at bo klumpet sammen på meget lidt plads til urimelig høj husleje i landets hovedstad. Jeg får lyst til at flytte ind og til at sætte gang i hjulene.

Jeg er smertelig bevidst om, at ejendomsmægleren har ret når han siger, at man ikke bare køber et hus men også naboerne. Her taler jeg ikke fra et overlegent synspunkt, hvor jeg tror at jeg er mere værd eller har mere ret end andre. Jeg taler ud fra en erkendelse af, at alle har behov for at blive forstået og accepteret og for, at møde mennesker de kan dele jævnbyrdigt med.

Jeg kan ikke slippe tanken om, at hvis mange nok flytter ud på samme tid, hvis mange nok vil lidt mindre stress, lidt mere frisk luft, lidt flere kvadratmeter, lidt mere jord under neglene og meget mere fælleskab, så må det kunne lade sig gøre – er der nogen som vil med til Lolland Falster?

I tanker om håndarbejde #3 skrev jeg om mit besøg i Klitmøller i Thy. Thy er et af de områder, som så ucharmerende kaldes udkantsdanmark. Det jeg oplevede var dog et Klitmøller der stråler om kap med vintersolen.

Ud over Benthe, som er designer, talte jeg i Klitmøller også med Rasmus Johnsen. Rasmus er uddannet filosof. På hans hjemmeside siger han følgende om sig selv: ”Når min søn spørger mig hvad jeg laver, siger jeg, at jeg sælger ideer. Det er nu kun en del af sandheden. Implementering af ideerne er ofte en stor del af jobbet.
- Jeg har den mest fantastiske kone og to børn. Jeg bruger min fritid sammen med få men meget gode venner. Jeg er en windsurfer og stand up padler og så kører jeg mountainbike.
Sidst men ikke mindst – er jeg stolt af at være en del af Cowork Klitmøller”.

Cowork Klitmøller er et super lækkert kontorfælleskab for både fastboende og for gæster.

Jeg spurgte Rasmus, hvad det er som gør, at det fungerer for tilflytterne i Klitmøller? Han svarede, ikke overraskende, at surfermiljøet er det, som har lagt grunden.

”Hos første kuld tilflyttere som kom i 90errne var det et ønske om at være i nærheden af bølgerne som trak, lige meget hvad. De første var villige til at tjene til livets ophold ved at lave ufaglært arbejde hvis det var nødvendigt, bare de kunne surfe.
Næste kuld tilflyttere, jeg selv inklusive, er kreative. Vi har set muligheder, har etableret virksomheder og tilrettelagt et fleksibelt arbejdsliv som giver mulighed for at surfe når vejret er til det og arbejde når det passer ind i vores liv i øvrigt. Vi arbejder både hver for sig og sammen og både lokalt og internationalt.

Seneste kuld tilflyttere, dem som kommer nu, er ikke nødvendigvis surfere, de kommer fordi det er cool at bo i Klitmøller, fordi de gerne vil være med hvor det sker. Med andre ord, når man vælger at købe hus i Klitmøller køber man sig ind i en fortælling, og hænger man ud i surfermiljøet har man et godt udgangspunkt for at få venner og kolleger.”
Og hvad med børnene spørger jeg nysgerrigt? ”De har det som blommen i et æg” siger Rasmus uden tøven.

I denne uge er jeg på Bornholm, jeg fotograferer blandt andet glaspustere på Designskolen KADK. Bornholm er lidt samme historie som Klitmøller. Bevares, der er en del stendøde byer på øen, men er man kunsthåndværker eller madentreprenør så er det på Bornholm det sker lige nu. Man får så meget mere end en bolig når man køber hus og etablerer sin virksomhed her, både indadtil og udadtil. Indadtil betyder det, at her er kolleger og netværk. Folk er generøse og deler gerne, siger Johanne og Rick som står bag varemærket Gerner Jahncke. De er begge uddannet på Designskolen på Bornholm. I øjeblikket bor de i København, men pønser på at etablere sig på Bornholm. Som glaspustere er de billige kvadratmeter nemlig en forudsætning for at kunne lykkes med at drive virksomhed.

Udadtil, I forholdet til afsætning nyder man godt af, at Bornholm er kendt for kunsthåndværket, så kendt at øen i år er blevet ”World Craft Region”. Dertil er madkulturen blevet et tilløbsstykke på Bornholm. Turisterne strømmer til for at spise og drikke (på keramiske tallerkener og af mundblæste glas) på restauranter som bl.a. Kadeau, Stammershalle, Christianshøjkroen og på Molen i Nexø.

Da jeg var her sidst skrev jeg om Stammershalle Badehotel. Henriette Lassen som er den kvindelige part af værtsparret, havde en klar fornemmelse af hvorfor udviklingen på Bornholm er vendt til det positive. Hun sagde ”alle steder i udkantsdanmark burde have et folkemøde, folkemødet har forandret vilkårene på Bornholm totalt”.

Mit fromme ønske går ikke nødvendigvis i retning af folkemøder til alle, men mere i retning af, at vi sammen skaber en virkelighed og en fortælling vi har lyst til at være en del af og som vi kan være stolte over, også uden for de største byer.


#bornholmsstemme