Galleristen

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Udstillingssted for Tekstil/Anne Fabricius Møller
Galleri Tom Christoffersen
Nordic Modern

Fagligt nørdet, finurlig, autentisk, personligt, dedikeret og befriende fri for konvention. Det var de ord som først faldt mig ind, da jeg i fredags besøgte tekstilkunstner Anne Fabricius Møllers nye udstillingssted kældergalleriet ”Udstillingssted for Tekstil”. Den tidligere ”Butik for Borddækning” i Møntergade i København.

Anne er uddannet fra Skolen for Brugskunst tekstillinjen i 1986 og arbejder selv som stoftrykker og tekstildesigner. Hun har blandt andet tegnet for Kvadrat, udført udsmykninger, trykt brugstekstiler ligesom hun løbende laver unika. Hun har modtaget en lang række priser og udmærkelser. Statens Kunstfond har støttet hendes nye sted med et (beskedent) beløb.

”Jeg har givet galleriet 3 år af mit liv,” siger Anne, da vi ses, mens hun lægger sidste hånd på udstillingen ”Udstillingssted for Thorvaldsnes museum".”Derefter må jeg igen have fuldt fokus på mine egne ting. Jeg har mange ideer, som skal realiseres”

Det er en fin udstilling og en meget personlig udstilling. Den tager afsæt i Annes egen store kærlighed til Thorvaldsen, et museum hun i mange år har været arbejdsmæssigt tæt knyttet til. Først sammen med hendes afdøde mand billedkunstneren Robert Risager og siden hen i eget regi.

På udstillingen i galleriet indgår således også farveplancher, som hun og Robert for år tilbage fremstillede til Thorvaldsen. Der er strikprøver, stoftryk og meget andet med reference til Thorvaldsens Museum. Udstillingsvasen, som jeg har fotograferet, er en keramikkande fra Metha Stuart Wallace. Også den har tydelige Thorvaldsen referencer. Ikke helt overraskende for Metha arbejder på Museet.

Udstillingens slagnummer er to af fem store papirgarnstæpper, som væveren Puk Lippmann udstillede i 1995 på Thorvaldsens Museum under titlen ”Dialog med Bindesbøll.” Tæpperne er udsnit af det stærkt mønstrede mosaikgulv. Tæpperne har længe været på depot. Nu er de nyvaskede og lige til at gå om bord på eller rettere til at kante sig rundt om, for de overstiger næsten rummets størrelse.

Dejligt at der er højt til loftet i selv små stuer, og som Anne siger, man kan jo se udstillingen udefra ved at bukke sig ned til kældervinduerne. I øvrigt fortsætter udstillingen ud i det pittoreske baglokale, og det kan man også i al fald delvist se ude fra. Jeg elsker det hele!

Udstillingen er åben fra 20. juni – 10. august 2019

Åbningstider:
onsdag – fredag 12 – 18
lørdag 12 – 16

Sammenfald!

Puk Lippmann er elev af navnkundige, afdøde Vibeke Klint. Vibeke Klint hvis arbejder i denne tid får fornyet opmærksomhed, idet designvirksomheden Nordic Modern med tilladelse fra og i samarbejde med Vibekes tre børn kommende efterår lancerer gulvtæpper i Vibeke Klint design.

I Galleri Tom Christoffersen er der den kommende måned ligeledes væv på tapetet. Jeg har ikke set udstillingen endnu, men jeg er en stor fan af Inge Bjørn og anbefaler ubeset ” Tråden er min Pensel” med værk af den 94 årige billedvævere Inge Bjørn.

Om udstillingen skriver Tom Christoffersen b.la: ”Hendes værker imiterer ved første øjekast en malende og intuitiv praksis. Men går man et skridt nærmere afsløres en helt anden fremgangsmåde. De er ikke kastet spontant og hurtigt op på et lærred, men syslet frem i naturfarvet garn, hvor varetagelsen af det intime arbejde med materialet skinner igennem. God tid er en iboende forudsætning for vævning, og tid har derfor også været central i myter om væversker. I Grækenland og Norden har man fortalt om skæbnegudinderne, der spinder tidens væv og menneskets livstråd. Ligeså forholder Bjørn sig til tidens tråd og vævningens historie. Som sin tidligere samarbejdspartner Asger Jorn dyrker hun folkekunstens væveteknikker og æstetik, men formår samtidigt at at pege frem mod billedvævningens aktualitet i dag”.

Udstillingen er åben fra 21. juni – 27. juli 2019
Åbningstider:
onsdag – fredag 12 – 18
lørdag 11 – 16