Grand Prix

Reklame for:
Styling og foto Rigetta Klint
Grand Prix bestik fra Kay Bojesen

Jeg har ryddet op i tallerkner, tekstiler og bestik som har været i brug de seneste 3 måneder, hvor jeg har fotograferet Anne Larsens antiinflammatoriske kogebog nr 2.

At dømme efter denne uges historier på SLOWFASHIONhouse, så flyder kogebøgerne i en lind strøm. Sådan er det ikke helt, blot er det et sammenfald, at Anne Larsens anitiinflammatoriske kogebog nr to, som jeg har fotograferet, udkommer bare få uger inden MÆT, som jeg har lavet sammen med Katrine Klinken.

Så meget om kogebøger, jeg vender tilbage med billeder fra begge, når de udkommer.

Jeg har på alle billeder i Anne Larsens Kogebog, hvor der indgår bestik og ta` tøj brugt Kay Bojesens ”Grand Prix”. Danmarks nationalbestik, det findes på alle danske ambassader verden over.

Jeg elsker dets ikoniske og minimalistiske, grænsende til det anonyme, formsprog, og så ligger det godt både i hånden og på tallerkenen, og føles rart i mundet. Der er helt enkelt taget stilling til og arbejdet med alle detaljer.

Selv har jeg dækket op med Grand Prix i mere end 35 år.

Kay Bojesen døde i 1958 og efterlod sig ikke bare bestikket og trækdyrene, som vi alle kender, men også en enorm produktion af mere end 2000 forskellige brugsting i sølv, træ, bambus, melanin og snart sagt alle materialer, han kunne komme i nærheden af. Noget blev serieproduceret, andet fremstillet på bestilling i et eller ganske få eksemplarer. Kay Bojesen var både visionær, innovativ og tillige en dygtig købmand, fortæller hans barnebarn Sus Bojesen, som har lånt mig bestik til bogproduktionen.

Efter Kay Bojens død blev produktionen styret af hans enke frem til begyndelsen af 1980erne, herefter overtog Rosendahl bestikket og det ikoniske trælegetøj.

Sus Bojesen forvalter i dag arven efter sin farfar. Først arvede hun alle rettigheder til sølvet inklusive Grand Prix bestikket i sølv. Siden, da Rosendahl i 2010 ikke længere ønskede at producere og distribuere stålbestikket, ” kom det hjem” og blev forenet med den øvrige designarv.

Sus smed, hvad hun havde i hænderne, hvilket vil sige sin fotografvirksomhed, for at kaste sig helhjertet ind i at videreføre og forvalte familiearven.

Det var et ret indlysende valg fortæller Sus. ”Jeg har, siden jeg var ganske ung, interesseret mig for min farfars designunivers. Selvom jeg aldrig nåede at træffe ham, han døde 5 år inden, jeg blev født, så var han mere end nærværende i virksomheden i Bredgade. Virksomheden som efter hans død blev drevet videre af hans enke sammen med betroede medarbejdere. Der hjalp jeg til i lange perioder i min ungdom, og jeg sugede til mig af hele hans univers. Jeg syntes om arbejdet, både med de lavpraktiske ting i produktionen og på lageret, men jeg kunne også lide at ekspedere i butikken.

Sådan har jeg det stadig, jeg kan lide de mange og forskelligartede opgaver, som skal løses i en lille virksomhed, og jeg går hverken af vejen for at pakke eller for at sælge”.

”Mit første store skridt i forholdet til virksomheden var at få lavet nye støbeforme til bestikket, efter de gamle originale forme. Bestikket blev dermed igen blødt og underspillet elegant.

Nu har jeg og mine medarbejdere fokus på salg og markedsføring, men også på at bringe andre dele af designarven i spil. Vi har netop lanceret de første porcelænsdele, et serveringsfad, to skåle og en tallerken, og mere er på vej. Bagkataloget er næsten uendeligt, og jeg glæder mig til langsomt men sikkert at folde Kay Bojesens univers ud i en nutidig variation.”

Porcelænet er smukt og gedigent. Det er tungt, og det er håndglaseret med en fed glasur, hvilken giver det et både eksklusivt og robust udseende, og det er egnet ikke bare til servering men også til dekoration.

Dele af porcelænet har jeg vist her og jeg lover at vende tilbage med mere ved en senere lejlighed.