Gurli er på vej til Japan

Reklame for:
Styling og foto Rigetta Klint
Keramiker Gurli Elbækgaard
Kogebogen MÆT fra forlaget Muusmann

Kogebogen MÆT, som jeg har skrevet om her og her, tager udgangspunkt i det japanske måltidsprincip Washoku som indebærer, at man portionsanretter maden og serverer alle retter samtidigt.

Blandt mange andre fine ting at sige om det princip, kan jeg fremhæve, at alle dermed kan sidde med ved bordet under hele måltidet.

Et Washokuu måltid er et måltid i harmoni, en æstetisk tilgang til mad og måltid, og det har været en fornøjelse at lede efter service til dette projekt.

Det er ikke helt tilfældigt, at keramik fra Gurli Elbækgaard er kommet til spille en rolle i bogen. Gurli er en af de absolut dygtigste keramikere, vi har i Danmark, og så er hun et madøre af rang og interesserer sig meget for, hvordan keramikken fungerer som baggrund for og i samspil med maden.

Som er sjovt kuriosum er hun netop nu på vej til Japan for at studere Japansk keramik og måltidskultur.

Statens Kunstfond uddelte i efteråret en række legater til kunsthåndværkere i anledning af fejringen af 150-året for den dansk-japanske diplomatiske forbindelse. Formålet er at fremme samarbejder med japanske partnere inden for kunsthåndværk og design.

Gurli Elbækgaard var en af dem, som søgte og fik legat.

Ydere et rejselegat fra Annie og Otto Detlefs' keramikpris 2018, en udmærkelse Gurli fik netop for sit arbejde med brugskeramikken og fornyelse inden for design og fremstilling af moderne steldele, har muliggjort en studetur tilbage til det Japan, hun for år tilbage gæstede et halvt år som ”Artist-in-residence”.

I Japan skal hun i et stramt tilrettelagt program, hvor hun både skal møde japanske keramikere og og besøge japanske restauranter, herunder en restaurant som allerede serverer på Gurli Elbækgaard keramik.

Gurli forsyner adskillige danske restauranter med service, bl.a. Michelin restauranten på Frederiksminde Kro.

”Jeg er glad for alle mine samarbejder, og det er altid inspirerende at være i dialog med kokken om netop hans eller hendes vision for mad og måltid, men jeg må indrømme, at det er en helt særlig ære at levere keramik til en restaurant i Japan. En særlig ære fordi kunsthåndværet i Japan er så respekteret og forfinet til en perfektion, vi dårligt kan forestille os her”, siger Gurli Elbækgaard. I Japan og i få andre lande kan man som kunsthåndværker opnå udmærkelsen ”Living National Treasure”. Det er en udmærkelse til de absolut bedste og mest kulturbærende kunsthåndværkere. Udmærkelsen er både en anerkendelse og en forpligtigelse. En forpligtigelse til at dele viden og erfaring både med yngre kolleger og med offentligheden. Det er et smukt princip, den, som deler mest, er rigest!

Gurli skal under vejs på turen skitse og planlægge nye produkter, alle kunsthåndværkere som er afsted støttet af Statens Kunstfond er forpligtiget til at rapportere deres udbytte af turen og de afledte produkter vil ultimo 2018 blive udstillet hos Galleri A. Petersen i København, den udstilling glæder jeg mig allerede til!

Kogebogen MÆT kommer i handlen inden påske.
Du kan forudbestille MÆTmed 20% rabat og fri fragt i Danmark ved at benytte rabatkoden "mæt" her