Havelykkebarometret

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Land Have
Fuglebjerggaard
Fiskars
Haws

I februar slog jeg ud med armene. Bekendtgjorde at i år ville jeg dyrke have på et oplyst grundlag.

Jeg forspirede kartofler, lagde bønner i blød som jeg siden plantede blandt andet. I maj hentede jeg planter til udplantning, salat, porrer, fennikel, grønkål, courgette og tomat hos Camilla Plum på Fuglebjerggaard.

Sidst men ikke mindst fik jeg fyldt jord i mine nyerhvervede plantekummer fra Land Have.

Hvordan det er gået?

Det der med det oplyste grundlag er blevet erstattet af ”på erfaret grundlag”. Dels må jeg vist erkende at mit temperament ikke er til at fordybe mig i havelitteratur, dels må jeg nødtvunget indrømme at havehold ikke står øverst på min prioriteringsliste. Om end jeg elsker at have jord under neglene, så vinder mit arbejde i kapløbet om døgnets vågne timer!

Hvorom alting er. Jeg har erfaret, at der trænger mindre sol igennem i den ende af haven, hvor vi har stillet plantekummerne op, end jeg havde forudset. Det betyder, at flere af de planter, som jeg plantede, ikke har fået sol nok til at trives.

Bønnerne fik jeg helt enkelt plantet ud for tidligt. De var ved at tage pippet fra vindueskarmen, fordi de voksede så hurtigt, og så vovede jeg pelsen. Det skulle jeg ikke have gjort.

Næste år er jeg klogere, og så prøver jeg igen, og selvom jeg ikke får læst meget havelitteratur, så har jeg googlet mig frem til, hvad vi kan have i de kasser, som står i skygge!Tak for en hver form for hjælp!


Kartoflerne, som jeg havde store forventninger til, plantede jeg i kartoffelspande, fire stykker helt præcist, og at dømme efter det jeg kan læse mig frem til, så burde de fire spande have forsynet os med kartofler i flere måneder. Det er blevet til to måltider, men fine var de, navnlig de blå kartofler vakte jubel på pizza! Hvis du har erfaring med kartoffelspande, som du vil dele, så tager jeg med kyshånd imod!

Fenikel og porre er der ikke blevet meget af, salat har vi haft i store mængder, grønkål går vi ikke ned på. Tomatplanterne vokser så det knager, og vi venter på, at de grønne tomater skal blive røde. Courgetten vokser også, jeg venter spændt på om den kommer til at bære frugt!

Helt upåvirket af min manglede indsats bugner figentræet, vores bronzefennikel er gigantisk og en vin vi plantede sidste år er godt på vej. Krydderurterne i de gamle æblekasser, som står langs husmuren, leverer også generøst.

Men pyt med at vi ikke blev selvforsynende, mit havelykkebarometer står på smukt. Først og fremmest elsker jeg, at haven bliver grønnere og grønnere, jeg føler mig næsten selvforsynende, blot jeg kan supplere hvert måltid med lidt fra haven. Jeg nyder, når tiden er til det, at nusse om planterne, og her i den varme tid er det at have køkkenhave næsten lige så godt som at have hund, man skal ud, for der skal vandes!

Til brug for vandingen er anskaffet både slange med spreder fra Fiskers og en ny smuk, blå vandkande fra Haws, som efter min overbevisning laver de absolut fineste vandkander – både slange på hjul og kanden kan varmt anbefales!