Høns

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Stengårdens økologiske gårdbutik
Muusmanns forlag, kogebogen MÆT

Noget af det, jeg holder mest af ved mit arbejde, er, at det kan lukke døre op. At jeg kan tillade mig at være nysgerrig under påskud af at skulle lave en historie!

Igen og igen og igen får jeg mulighed at tale med mennesker om deres liv, deres erhverv og deres passion, igen og igen udfordres jeg af at skulle tage billeder af noget, jeg ikke har prøvet at fotografere før.

Udfordret, det var hvad netop, hvad jeg var, da Katrine Klinken i forbindelse med vores bog (MÆT) foreslog, at jeg skulle fotografere økologiske høns på Stengården i Birkerød.

Ærligt talt så er jeg lidt bange for høns, men det gode formål stod over min frygt, og jeg begav mig afsted. Det var en fantastisk fin oplevelse, kan jeg roligt sige. Dyrene var lige så nysgerrige, som jeg er, og de pirkede lystigt i mine gummistøvler. Netop den dag, jeg var der, var frugttræerne i hønsegården ved at springe ud, det støvregnede, alt var smukt og jeg følte mig i pagt med både natur og høns og glemte alt om min frygt.

Efterfølgende har jeg glædet mig over at tale med Elisabeth Rasmussen, som er den ene af ejerne af Stengården.

Vi talte om lidt af hvert. Om livet og arbejdslivet i almindelighed og om økologisk hønsehold i særdeleshed.

Elisabeth og hendes mand Jens Otto flyttede med to børn, 3 høns og to fuldtidsjob til Stengården for 21 år siden. De kommer begge fra landet, skulle begge uden for enhver diskussion have en akademisk uddannelse, og de skulle ikke være landmænd! De er kemiingeniører.

Man har et standpunkt til man tager et nyt og under barselsorloven med det tredje barn etablerede de sig med de første 1100 høns, og køkkenhaven og selvforsyningen blev udvidet og professionaliseret. Siden er et kvægbrug kommet til, og det er længe siden, de har arbejdet som ingeniører.

Først afsatte de ved stalddøren, i 2008 indrettede familien Rasmussen en gårdbutik i den gamle staldbygning. Senest har de udvidet med en økologisk cafe og et konference/selskabslokale.

Jens Otto har hovedansvaret for landbruget, som omfatter 130 ha, hvoraf de 30 er naturpleje.
Elisabeths passion er grøntsagerne og hønsene. Stengården dyrker ca. 100 forskellige slags grøntsager, urter og bær, og hønsebestanden er konstant på 3000.

Det er passionen for kvalitet og den gode smagsoplevelse, som driver værket.
Det meste afsættes i deres egen butik, og der er dermed meget kort fra jord til bord hos de kunder, som lægger vejen forbi gårdbutikken, når de skal handle ind. OG kunder, dem er der mange af, der afsættes 800 æg hver dag i butikken!

Der udruges ikke kyllinger på Stengården, faktisk er der ingen som udruger økologiske kyllinger, bortset fra hobbyavlerne.
Kyllingerne kommer til verden som konventionelle fritgående kyllinger, de handles og fortsætter med økologisk ”hjemmedyrket” foder, så længe deres liv varer på Stengården. I den periode lægger de ca. 1 æg om dagen, og når timeglasset rinder ud ender de som suppehøns, som kan købes i gårdbutikken.

Vil du tættere på hønsene, er der på Stengården en ”hønsesti” hele vejen rundt om 2,5 hektar store hønsegård. Fra november til maj vinteren kan man tillige hilse på køerne, som står i en løsdrift stald på gården.

Æggene er gode, det er dejligt at kunne få fat på en økologisk suppehøne, og så kan jeg virkelig begejstret for at kunne købe gulerødder, som smager som da jeg var barn!

Kogebogen MÆT kommer i handlen inden påske.
Læs mere om kogebogen her og forudbestil med 20% rabat og fri fragt i Danmark ved at benytte rabatkoden "mæt" her.