Klint & Bro

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Klint & Bro
Eddie Klint

I kosmetikindustrien er det helt nye probiotisk hudpleje med levende mælkesyrebakterier. Det kan du læse om her.

I fødevarebranchen tales der også meget om mælkesyregæring og fermentering. Både i forhold til smag og i forhold til sundhed.

Det bobler også andre steder – hos Eddie Klint og Louise Bro alias Klint & Bro for eksempel. De laver kombucha, som de dels serverer på deres bar i Københavns Nord-Vestområde, dels leverer til en snart lang række gourmetrestauranter herunder Dragsholm Slot, Apollo, Østergro, Jordnær og Den Vandrette.

Eddie og Bro er mere optaget af smagsfordelene ved brygmetoden end ved de eventuelle sundhedsmæssige fordele, og så skriver de sig ind i en omsiggribende trend for lav eller nonalkoholiske interessante alternativer til øl, vin og spiritus.

Kombucha er kort fortalt en fermenteret og dermed let boblende sødet te, grøn eller sort. Drikken fremstilles ved hjælp af en svamp eller rettere en kombucha-kultur, som kaldes for ”SCOBY” (symbotic culture of bacteria and yeast). Det er SCOBY som fermenterer teen og giver den brus. Når man skal brygge kombucha, starter man med at brygge en sød te, hvori man lægger sin SCOBY. Teen skal gære (fermentere) i 2-4 uger afhængig af temperaturforholdene. Under fermenteringsprocessen kan man tilsætte forskellige ingredienser for at påvirke smagen.
Kombucha kan brygges hjemme i køkkenet mere eller mindre professionelt og mere eller mindre velsmagende. Eddie og Louis har taget den et skridt videre og har indrettet et professionelt bryggeri med store tanke, som rummer 400 l pr stk.

I baren

Gennem de seneste par år er jeg flere steder stødt på kombucha fra Klint & Bro. Jeg har foruden at nyde den perlende drik hygget mig med at mit efternavn står på etiketten. Pjattet indfaldsvinkel det indrømmer jeg.
I foråret gjorde Katrine Klinken mig opmærksom på at Klint & Bro var i gang med at åbne kombucha bar.
Baren har nu haft åbent nogle måneder. Anmelderne roser den til skyerne.
For nylig lykkedes det mig at stemme Eddie Klint træf for at se baren og for at høre lidt mere om virksomheden.

Vi er ikke i familie, selvom vi bærer samme efternavn, kan jeg afsløre, men jeg kender tilfældigvis flere medlemmer af Eddies familie.
Den korte historie om hans Klint familie er, at han brygger på en stærk kulturel kapital.
Så langt tilbage Eddie kan skue har æstetik været omdrejningspunktet i familien på forskellig vis. Vi taler om kirker, møbler, lamper og tæpper blandt andet. Eddies far, som hedder Peter Klint, er en anerkendt køkkensnedker, han har hjulpet med barens inventar. Et køkkenelement, som senest har været vist i Wall Paper, udgør bardisken.

Eddie selv ved præcist, hvordan han vil have at baren skal være indrettet. Der er kælet for selv den mindste detalje i det relativt lille men meget fine rum. Heldigvis for Eddie er hans makker mere optaget af økonomi end af æstetik. Og selvom de som partnere i en start-op virksomhed hjælpes ad med det meste, så er ansvarsområderne fordelt således, at Eddie er ansvarlig for koncept og iscenesættelse, og Louis for salg og økonomi. Louis søster bestyrer baren, og på den måde er alle glade.

Louis lægger hele sin arbejdstid i virksomheden.
Eddie er uddannet filmfotograf og veksler mellem at lave film og at arbejde i Klint og Bro. Et perfekt mix siger han, og ikke så forskelligt som man umiddelbart skulle tro. Begge dele handler om at iscenesætte og om at føre eller forføre sit publikum til en oplevelse.

At arbejde med konceptet Klint og Bro er som både at skrive manuskript, scenografere, iscenesætte og filme. At være involveret i Klint og Bro betyder, at Eddie går på arbejde hver dag og forfiner sin æstetik i stedet for at gå omkring og vente på det næste filmprojekt. Omvendt giver arbejdet som filmfotograf, som han elsker, udover kunstnerisk tilfredsstillelse også et økonomisk fundament, som gør opstarten af Klint og Bro mindre presset.

Inden filmskolen arbejdede Eddie som model. Han var i 2008 listet som verdens syvende mest efterspurgte mandlige model. Før modelkarrieren for alvor tog fart, var han i kokkelære. Under vejs har han brugt et års tid på at sejle verdenshavene tynde sammen med familie og venner.

”Den tur gjorde det tydeligt, hvad det er, der virkeligt betyder noget”, siger Eddie. ”Det vigtige er de nære relationer, og at mit arbejdsliv er lystfyldt. Selvom jeg absolut gerne vil tjene penge”, siger Eddie, ”så er vi så nørdede, at kan vi gøre vores kombucha bare lidt bedre, ved at tilsætte flere ingredienser, så står velsmag over udbytte. At tjene rigtig mange penge, det har jeg prøvet, da jeg var model, det blev jeg ikke lykkeligere af.”

Velsmag, det er der til gengæld i alle taphaner på Tagensvej 67.