Langbordet

Reklame for:
Styling og foto: Rigetta Klint
Skagerak
Kogebogen MÆT og forlaget Muusmann

Den trofaste læser ved, at jeg lige nu har fokus på mad og måltid i forbindelse med udgivelsen af kogebogen MÆT, som jeg har lavet sammen med Katrine Klinken.

Bogen har fokus på både mad og opdækning, på det hele måltid med andre ord.

Jeg har her på SLOWFASHIONhouse skrevet om råvarer og om service, og når bogen lige om lidt udkommer, får du også en opskrift eller to.

I min filosoferen over begrebet måltid har jeg besøgt Madkulturen.dk. ”Madkulturen” er en selvejende institution under miljø og Fødevareministeriet, organisationen er sat i verden for at give danskerne mod på bedre mad! På hjemmesiden kan man læse mangt og meget om mad, men også om måltidets betydning.

Blandt andet at 32% af danskerne mener, at godt selskab er vigtigere end selve maden. Her er mere af samme slags: 92% af danskerne spiser deres aftensmad i et privat hjem. 67% danskere spiser aftensmad ved et bord. På en hverdag spiser 22% af den danske befolkning i sofaen eller lænestolen. Resten? På restaurant, on the go eller et sted som undersøgelsen ikke gør rede for!

"Spisebordet er på vej ud af hjemmet." Lød en overskrift i Politiken 3. januar i artikelserien Hjem, Kære Hjem, der taler om tidens boligtendenser. I historien refereres Ikea for at udtale, at spisebordets rolle som samlingspunkt i hjemmet er ved at være udspillet. "Er spisebordet også båret ud af stuen hjemme hos dig?", spørger Politiken efterfølgende sine læsere på Facebook. Af kommentarerne fremgår det at Politikens læsere er lodret uenige, de elsker deres spiseborde og værdsætter samværet omkring bordet.

Hvor jeg vil hen med det? Jeg vil ikke konkludere noget omkring hvorvidt Politikens læsere adskiller sig fra Ikeas kunder eller om hvorvidt Politikens læsere har samme præferencer som resten af befolkningen.

Jeg vil derimod tale om langbordet, bordet med plads til få eller mange. Det robuste bord som kan danne rammen om både hverdagsmåltiderne og festmåltiderne, bordet som desuden fungerer som arbejdsbord og hobbybord i stuen.

Langbordet, som er fint når man spiser selv, med aviser og bøger og blomster skubbet til side i den ene ende, som er hyggeligt når man sidder to overfor hinanden, og som er funktionelt når man samler familie og venner til et fælles måltid.

Sådan et bord findes i mange aftapninger, og siden jeg startede min karriere i indretningsbranchen som den ene halvdel af Klint og Frydendahl i 1994 har boligmoden været forbi de antikke, dem med industrilook, shakervarianter og alt det indimellem. Der er ingen fejl på indretningstrends, vi vil alle forføres.
Dog vil jeg, når det kommer til spisebordet, stemme for en solid klassisk variant med en massiv plade som igen og igen kan skures og skrubbes og slibes ned, som kun bliver pænere med årene, og som om lang tid kan vidne om mange gode samtaler og rigtig meget god mad.

Sådan et bord er Hven fra Skagerak, bordet blev lanceret i 2017 og trods sin unge alder kandiderer det til at blive en klassiker.
Bordet Hven er fremstillet i sæbebehandlet eg. Det er minimalistisk og meget skandinavisk, det gør ikke umiddelbart væsen af sig, men lever i de underspillede detaljer, som er moderne, men som også rummer historiske referencer.

Et bord som er, hvad du gør det til, som ændrer karakterer afhængig af hvilke stole eller bænke, du sætter til, og hvilket liv som udspiller sig rundt om det.

Hven spisebordet og stolene med navn er tegnet af den unge svenske arkitekt Anton Björsing og navngivet efter øen Hven, som ligger midt mellem Danmark og Sverige. Anton Björsing driver sin designvirksomhed på den anden side sundet, nærmere bestemt i Landskrona, han er uddannet snedker og møbeldesigner i Sverige.

Her er det, i en tid hvor mange nøjes med at støve klassikerne af, på sin plads at hylde Skagerak for at invitere unge mindre kendte formgivere indenfor, tak for det!

Jeg har fotograferet bordet i Skageraks butik og showroom i København, du kan se flere billeder og læse mere om Skagerak her.

Kogebogen MÆT kommer i handlen inden påske.
Du kan forudbestille MÆTmed 20% rabat og fri fragt i Danmark ved at benytte rabatkoden "mæt" her.