Life on Sundays

I min jagt på trenden er jeg nået til Formlandmessen i Herning

Inden jeg torsdag besøgte messen, talte jeg med Mille Fly og Sofie Helsted, duoen som udgør Studie FlyHelsted. De har stået for den store trendstand på messen.

Trendstanden har til formål at skabe overblik og at inspirere messens besøgende, som overvejende er indkøbere fra danske og internationale butikker. Inspirere til at arbejde konceptuelt med deres butikker og deres indkøb.

Opgaven er at opsnappe tidens (læs forbrugernes) længsel og at give den form, farve og indhold således, at den er til at aflæse og omsætte i varer, som siden skal over disken. De produkter, som findes på trendstanden, er kurateret fra så bred en vifte af messens udstillere som muligt.

Fly og Helsted har kaldt deres udstilling for: ”Life on Sundays”

Jeg talte med dem om den analyse, som ligger til grund for udstillingen.

”Meget i branchen er båret af lyst, lyst til noget nyt eller til en ny vinkel, og vi registrerer, at hjulene igen snurrer hurtigtigere, fortæller de.
Både forbrugerne og producenter har mere overskud end længe. Der satses igen på design og produktudvikling, hvilket giver sig udslag i en bredere vifte af mere individuelle produkter.
Bæredygtighed er for mange et naturligt udgangspunkt og ikke et smart salgstrick, som klistres på i marketingafdelingen.

Så er der farverne, ikke så snart er alle de nymalede bordeaux og mørkegrønne vægge tørret, før vi mærker, at vores nordiske temperament måske nok trives bedst med lidt mere lys og luft, og ikke så snart fik vi indrettet os meget fornemt og aristokratisk, før vi savnede humor.”

”Men det, som afgjorde valget af tema, blev hverken farver eller snurrende hjul, men det faktum at lige meget, hvor vi så hen, så vi børn, unge og voksne bukke under for stress.

Vi spurgte os sig selv, ”hvad stiller vi op med, at vi har skabt en samtid, vi ikke kan holde til”?
”Vi taler om det alle sammen med forskellig indfaldsvinkel, selv dronningen pegede i sin Nytårstale på behovet for at lave noget unyttigt. Vi er for meget online og for lidt i kontakt. Vi er måske nok ved siden af hinanden, men ikke sammen.

Præstationer og forbrug fylder mere end følelser og nærvær. Vi er dygtige digitalt, men nedarvede færdigheder i forholdet til elementære ting som håndarbejde, madlavning, husholdning og havehold forsvinder, hvis ikke vi lærer fra os til børnene og de unge.”

”Hvad er det, vi har kastet over bord, og hvordan får vi det tilbage, eller hvordan ser noget nyt og bedre ud?

Hvordan får vi ro”?

I sig selv en udfordring på en messe som netop handler om at forbruge. Nuvel; indretning løser ikke hele det problem, men man kan dog lave en god ramme og træffe nogle valg, som tilskynder.

”Life on Sundays” er billedet på de valg.

Billedet på det analoge liv, på tid til at tale sammen, til at læse bøger, høre musik, til en tur ud i naturen eller haven, tid til at lave hjemmelavet mad og til at lave håndarbejde. Søndagslivet er det uperfekte ikke polerede liv med aftryk af menneskehånd og ånd.

Slow Down lyder opfordringen med andre ord.

”Her er vi også lidt på en mission i forholdet til messens udstillere. Mange er på rette vej, det skal nok gå, men det behøver ikke gå så hurtigt. I behøver ikke at lancere nye produkter i en lind strøm, brug i stedet endnu mere energi på at finde netop jeres DNA, vov at skille jer ud, vov individualiteten og vov kvalitet frem for kvantitet. Vær konsistente med andre ord. Det er vejen frem.”

Dejligt tema, god og vigtig samtale, fin udstilling. Jeg elsker søndag, og jeg er så tilfreds med min online tilstedeværelse, aldrig har dem langt borte været tættere på!