MODENS BÆREDYGTIGE VÆKSTLAG

Reklame for
Foto Rigetta Klint
Shangies by Stilov
Naturhistorisk Museum

Modeugen blev skudt i gang i går på Naturhistorisk museum med åbning af udstillingen FASHION TECH & OG MODENS BÆREDYGTIGE VÆKSTLAG, en pop-up udstilling som har åbent i museet åbningstid fra 6. – 8. august.

Åbningen i går var et hyggeligt branche get together. Først med en introduktion til innovationsnetværket ”Lifestyle & Design Cluster”, som hjemmehører under Uddannelses- og Forskningsministeriet. De identificerer, formidler og forankrer ny viden og fungerer som brobygger mellem virksomheder og forsknings- og viden-institutioner med det formål at styrke virksomheders innovations- og konkurrenceevne.

Åbningstaleren blev introduceret af Else Skjold, som du kan læse mere om her, og åbningstaleren var den Londonbaserede modeforsker Kate Fletcher, som er en virkelig kapacitet på området mode og bæredygtighed. Hvis du vil fordybe dig i hendes forskning om mode og hendes holdninger, finder du hende her.

Else bemærkede i sin introduktion, at det PR bureau som varetog invitation til- og afvikling af eventet havde været urolige for længden af åbningseventet, som varede dobbelt så lang tid som et modeshow.

At holde event under modeugen er for de fleste at levere underholdning, (jeg ved godt art det i bund og grund handler om at sælge og at der er mange penge i spil) et modevent handler traditionelt meget lidt om teknisk viden og kvalitet endsige meget lidt om at forholde sig til langtidsvirkningerne af vores modehandliger, mere om at se og at blive set. Der var da også, selvom ingen var uenige i relevansen, lidt uro på bænkerækkerne under sidste del af den i øvrigt meget interessante åbningstale, som manede til fornuft og prædikerede dommedag, hvis ikke vi straks hellere i dag end i morgen ser skriften på væggen og slutter med at forbruge i nuværende tempo.
Morgendagens modedesignere


Ingen elev på nogen designskole er i tvivl. Hvis det skal give mening at arbejde i modebranchen, skal der andre boller på suppen.

Udstillingen FASHION TECH & OG MODENS BÆREDYGTIGE VÆKSTLAG viser arbejder fra de fire designuddannelser VIA University College, Kunstakademiets Designskole, Københavns Erhvervsakademi og Designskolen Kolding, som alle har fokus på modebranchens bæredygtige fremtid.

På “Fashion Tech" har hver skole matchet deres studerende med etablerede modevirksomheder i et forløb med fokus på anvendelse af nye teknologier indenfor Smart Textiles, Tech-Design og Bæredygtighed. De studerende har sammen med virksomhederne designet innovative beklædningsgenstande, som bliver udstillet. De udvalgte modevirksomheder er Gudrun & Gudrun, Coze Aarhus, Gabba, Blanche og Tobias Birk Nielsen.

Jeg er navnlig begejstret for samarbejdet med Gudrun & Gudrun. Mest fordi jeg i forvejen deler Gudruns æstetik og tilgang til mode.

Æstetikken er en ret væsentlig del af pakken, når vi taler mode, netop derfor er jeg mindre begejstret for anden del af udstillingen, hvor hver af de fire skoler har udvalgt tre elever, som giver deres bud på, hvad bæredygtig modedesign kan være i en ikke fjern fremtid. Her vises ikke udelukkende teknologiske og materialebaserede løsninger men også helt nye måder at producere, sælge og forbruge tøj på. – Men mit øje kan ikke lide/forstå hvad det ser, og det faktum står i vejen for det gode og vigtige budskab!

Hvad mit øje derimod finder glæde ved, er de mange udstillede beklædningsgenstande på den store udstilling ”Fashioned from Nature”, som har haft åbent et stykke tid i Geologisk Museum i København. Se den!

Apropos hvad øjet ser. Der var stor mangfoldighed i de fremmødtes påklædning og i de fremmødtes alder for den sags skyld. At gå til et modeevent er ikke længere nødvendigvis forbundet med at være klædt ud i stiveste puds i sidste skrig men en broget og mangfoldig blanding af nyt og gammelt. Dog kan man i kortform nævne, at skjortekjolen går sin sejrsgang, det samme gør kjoler i flere etager gerne inkluderende feston eller broderi anglaise. Vi er stadig ret glade for bomuld til trods for, at det er et ressourcekrævende materiale (jeg håber at den er af god og langtidsholdbar kvalitet og kommer frem igen næste og næste og næste sommer), og er man ikke på den galej, så er det ikke helt forkert at møde op i mavebluse alla 80erne, Britney Spears har ikke levet forgæves.
SHANGIES by Stilov

Selv er jeg apropos naturen i moden trukket i en gammel skjortekjole og i slippers fra Shangies

Jeg er stadig glad for mine Birkenstock, men hvor Birkenstock sandalerne efterlader mig med hårde plejekrævende hæle, så har jeg til min glæde opdaget, at Shangies nærmest har den modsatte effekt. Og tale om bæredygtighed, jute er et særdeles miljøvenligt materiale og kan dyrkes under mange forskellige klimatiske forhold og Jute er naturligt modstandsdygtig overfor skadedyr.Sidst men ikke mindst kræver forædlingen af jute langt mindre vand en forædling af bomuld.

Tekstilfibrene udvindes fra juteplantens stilk. Fibrene er grove og stive. På grund af stivheden bliver fibrene ofte tilsat planteolie (spindeolie) ved vævningen, og derfor kan vævet jute have en særegen lugt. Vævet jute kaldes for sækkelærred. I 1960'erne og 1970'erne var jute populært til tapeter kaldet hessian. Det ser man så småt i boligmoden igen i disse år. Man fremstiller også børster til tørbørstning af jute og skosåler!

Shangies er en lille dansk virksomhed, som blev grundlagt i 2016. Shangies har såler fremstillet af jute – de skønne slippers har taget verden med storm, og selvom det er rart at have noget for sig selv, så glæder mig over Maria Stilovs succes med projektet, og jeg glæder mig over, at hun denne sommer har tilføjet en ny model med brede remme, en unisex som går fra str. 40-47. Med min str. 41 har jeg nu pludselig to modeller at vælge imellem!

Lavpraktisk er skoene til trods for, at de er fremstillet af tekstil (og har gummibelagte såler) særdeles holdbare. Mine ældste er fra 2016 og er nu efterhånden trætte, men to sæsoner klarer de i fin stil.

Skoene kan vaskes i sæbevand og tørres i solen.

Med tilfredse fødder vil jeg begive mig videre ud i modens landskab og i slutningen af ugen vende tilbage med en tilstandsrapport!