Probiotisk hudpleje

Reklame for
Foto Rigetta Klint
bak probiotic skincare
Esse
Bettes Skincare
Ibabari towels læs mere her
The Organic Company

Som det fremgik forleden, er jeg blevet introduceret til begrebet probiotisk hudpleje.

Du er muligvis stødt på fænomenet. Der tales om probiotika i forbindelse med hudpleje i mange sammenhæng, og hudpleje med probiotiske bakterier omtales af flere som en revolution. En helt ny måde at tænke hudpleje på.

Den hurtige konklusion er, at det er det, hvis der er tale om levende probiotika, og probiotisk betyder levende. Det tager skønhedsbranchen imidlertid ikke så tungt, og der tales om probiotisk hudpleje, både når der er tales om levende mælkesyrebakterier, og når der er tales om ”lysater”, som er udvundet af døde mælkesyrebakterier. Lysater har visse nyttige effekter, men er ikke revolutionerende på samme niveau som de levende bakterier.

Nu behøver der jo ikke at være tale om revolution, for at det er godt. Hver ting til sin tid eller sammen i den rigtige kombination og helst åbenlyst deklareret så man kan vælge på oplyst grundlag, tænker jeg!


Revolution eller ej

På verdensplan er der virkelig få som beskæftiger sig med hudpleje med levende probiotiske bakterier. Sydafrikanske Esse var først, danske ”bak” er nyest.

”bak” er et produkt fra start-up selskabet Lactobio ApS, som arbejder med probiotiske bakterier. Lactobio blev grundlagt i 2017 af forskerne Søren Kjærulff, Charlotte Vedel og Per Falholt. Søren og Per med en fortid i Novozymes, Charlotte har arbejdet i ”The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability”.

Lactobio er interesseret i probiotiske bakteriers gunstige indflydelse på tarmsystemet men også i deres gavnlige virkning på hudens balance og sundhed.

Hos Lactobio har de undersøgt mere end 1000 forskellige mælkesyrebakterier. At tilføre Lactobacillus plantarum LB244R hjælper hudens mikrobiom tilbage i balance. Den patenterede Lactobacillus plantarum LB244R i ”bak probiotic skincare” er udvalgt, blandt andet fordi den kan slå den skadelige bakterie gul stafylokok ihjel.
De tre forskere fortæller at Lactobacillus plantarum er samme type mælkesyrebakterie, som du møder i fermenterede fødevarer og probiotiske kosttilskud. Når det er sagt, så er der er større forskel på 2 Lactobacillus plantarum end på homo sapiens.

Helle Forum, som har indkaldt til pressemødet, indskyder under præsentationen, at ikke bare kan ”bak” probiotic skincare slå gul stafylokok ihjel og fjerne uønsket rødmen, produkterne øger også fugtmængden i huden, som bliver blødere og smidigere, bak fremmer udstødelsen af døde hudceller og sætter gang i den naturlige fornyelsesproces. bak består ud over de levende probiotiske bakterier af naturlige økologiske ingredienser, som udgør 97%.Helle Forum er overbevist


Helle er overbevist om, at brugen af hudpleje med levende probiotika er en farbar vej frem, intelligent hudpleje siger hun, less is more, produkterne indretter sig efter brugerens behov.

”bak” sortimentet udgøres af et serum og en olie foruden en mor-barn olie, som kan bruges til alt fra ømme brystvorter til røde barnenumser. Hun selv veksler i sin egen hudplejerutine mellem produkterne fra bak og de ligeledes probiotiske produkter fra Esse.

Esse skincare er grundlagt af Trevor Steyn, som har en MasterDegree i Kemi.
​Esse lanceredes i 2002 som naturligt, økologisk brand baseret på afrikanske planter. På baggrund af ny viden fra ”Human Microbiome Project” gik Esse i 2009 skridtet videre og lancerede Probiotisk hudpleje.
​Serien indeholder nu både produkter med levende bakterier, produkter med lysater og produkter uden probiotika.

Udfordringen, når man taler produkter med levende probiotiske bakterier, er konserveringen. De oliebaserede produkter klarer sig uden konservering, men så snart der er vand i et produkt, skal det konserveres på den ene eller anden måde, og konservering slår bakterierne ihjel.

Esse arbejder med produkter med så mild en form for konservering, at man kan rense med et esse-produkt og efterfølgende pleje med et produkt med levende probiotiske bakterier uden at afstå fra effekten.Esse har beskrevet fire niveauer af anvendt probiotik således:

Niveau 1 – er produkter som benytter et “koncentrat” (“broth”) fra en mikrobiel suppe. Mikroberne dyrkes på et substrat (forestil dig en vandagtig opløsning med mikrobielle næringsstoffer), hvorefter de probiotiske mikrober filtreres fra. “Koncentratet” er den opløsning, der er tilbage. Det indeholder mikrobernes biprodukter, der bruges som ingrediens i et kosmetisk produkt, og det kan være muligt at få gode hudplejeresultater af denne vej. Vi har set mærker med probiotiske claims baseret på denne fremgangsmåde, men Esse regner den ikke for probiotisk.

Niveau 2 – indeholder probiotiske ekstrakter kaldet lysater. Med denne teknik dyrkes de probiotiske ingredienser i et næringsrigt substrat. Inden filtreringen ødelægges cellerne, så deres indhold siver ud i substratet. Således opnås et “ekstrakt”, der indeholder de probiotiske mikrobers cytoplasma (celleindhold). Esse benytter denne teknologi i de fleste af deres produkter og kalder denne type ingrediens probiotisk.

Niveau 3 –bevares mikroberne intakte, men dræbes med varme. Processen kaldes tyndallisering – de probiotiske kulturer opvarmes til 60 °C og køles ned igen over tre dage. Denne type probiotika kan stadig hæfte sig til cellerne, men kan naturligvis ikke vokse og formere sig på en måde, der gør det muligt i væsentligt omfang at ændre hudens mikrobiom. Esse benytter denne teknologi i Ageless Serum og Toner Plus og kalder denne type ingrediens probiotisk.

De tre niveauer af probiotiske tilskud er relativt lette at fremstille. Ingrediensen tilsættes ganske enkelt formlen sidst i fremstillingsprocessen uden nogen egentlig ændring af konserveringssystemet eller resten af produktet.

Niveau 4 – Her indarbejdes levende probiotika i slutproduktet. Der er en antal udfordringer i denne proces. For det første ville det at bruge et konserveringssystem dræbe mikroberne, så produktet må være uden konserveringsmidler. For det andet er det særdeles vanskeligt at sikre, at de probiotiske ingredienser ikke bliver slået ihjel under produktionsprocessen. For det tredje skal man tage lagerforholdene for slutproduktet i betragtning. Hvis temperaturen bliver for lav, vil vandet i de probiotiske celler fryse – og fordi vand udvider sig, når det fryser, vil cellernes membraner briste, og de fleste celler vil dø. Hvis temperaturen stiger til over 40 °C, vil enzymerne i de levende celler begynde at denaturere, og igen vil de fleste probiotika dø.

Esse Probiotic Serum og Esse Sensitive Serum indeholder begge niveau 4 probiotika.
(bak er også et niveau 4 produkt)Pre-biotika

En anden som taler om probiotika er Mette fra Bettes Skincare – hende kan du læse om her.
Mette siger om sin ”Skin Dew”, at den er ultimative kombination af en skintonic og fugtighedsserum. ”Den renser og beroliger på samme tid, takket være urternes virkning i kombination med probiotika og provitamin B5. Derudover er den PH afbalanceret (5,5) og virker intenst fugtgivende ved hjælp af aloe vera og en ultra lavmolekylær hyaluronsyre, der med sin særligt lave molekylærvægt er designet til at kunne trænge ned i huden og derfor modsat andre hyaluronsyrer ikke blot ligger sig på overfladen.
Skin Dew er beriget med probiotika. Et produkt udvundet fra fermenteret radise, der er en konserverings revolution, der udover at være et 100 % naturlig og Ecocert certificeret konserveringsmiddel også fremmer en sund hudflora”.
Mette fortæller videre: ”Jeg har fået testet min Skin Dew på et laboratorie i England, som har påvist, at der var levende probiotika i den, og det er fordi, bakterierne virker som selve konserveringen".

"Jeg er optaget af produktets PH´værdi og mener at en PH mellem 4,5 og 5,5 giver optimale betingelser for de allerede eksisterende gode bakterier der findes på hudoverfladen. Derfor taler jeg mere om pre-biotika end om pro-biotika".

"Pre-biotisk hudpleje fremmer en sund hudflora og giver optimale vækstbetingelser for gavnlige bakterier. Aloe vera, som jeg bruger i høje mængder i Skin Dew, indeholder oligosakkarider som er “mad” for de sunde bakterier. Ligeledes har man påvist, at spirulina er en fantastisk pre-biotika”.
Tak


Selv kan jeg tilføje, at jeg i en uges tid har brugt baks olie og har fået has på et udslet, som har plaget mig hele sommeren, måske gul stafylokok, måske noget andet. Væk er det i al fald, og min hud har det i øvrigt lige så fint, som når jeg bruger mine andre favoritmærker herunder Esses.