Sprød og hvid

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
L:A Bruket
Woden
Fabienne
Skall Studio
Aiayu

Så snart forårssolens stråler tager magten fra vinteren, melder lysten sig til krid-hvid bomuld. Jeg har en helt stribe hvide skjorter, mange af dem er gamle. Jeg elsker deres knitrende nystrøgne sprødhed, og jeg elsker, at overfladen og for den sags skyld også farven er mærket af års slid.

Mine gamle skjorter er af virkelig høj fiberkvalitet, fordi det var fiberkvaliteten, jeg havde fokus på, da jeg slog mine folder i modebranchen.

Fiberkvaliteten er vigtig for bomuldens langtidsholdbarhed.

Jeg er ikke ene om at drages til det hvide og til bomuld. Bomuld har vi lært at opfatte som overskudsagtigt lækkert, genuint og rent.

Vi må gerne fortsat stå i et forhold til bomuld. Men jeg kan lige så godt sige det med det samme. Det er en speget affære, og når du har læst denne artikel til ende, er der noget, som aldrig bliver det samme igen!

​Vi kommer ikke uden om at spørge os selv, hvem det er, som betaler, når vi klæder os lækkert!

Du vil forhåbentlig aldrig mere købe en hvid bomulds t-shirt, som du smider ud efter få ganges brug.

Du vil fremover kun købe bomuld, som du passer virkelig godt på, og forhåbentlig køber du økologisk dyrket bomuld. Jeg har i al fald forstået, at fokus på fiberkvalitet alene ikke gør det.

At dyrke bomuld

Dyrkning af bomuld er ekstremt klimabelastende, uanset hvordan man vrider og vender sig. Det beror blandt andet på, at dyrkning af bomuld kræver vanding.

Der er selvfølgelig stor forskel på vandforbruget i forskellige lande beroende på de klimatiske forhold men åbenbart også afhængig af, om man dyrker konventionelt eller økologisk.

Non-profit-medlemsorganisationen Textile Exchange, udgav i 2014 undersøgelsen ”The Life Cycle Assesment of Organic Cotton Fiber” baseret på data fra de fem største lande inden for produktion af øko-bomuld: Indien, Kina, Tyrkiet, Tanzania og USA, som tilsammen står for 97 procent af den globale produktion.

Her konkluderes blandt andet, at dyrkningen af økologisk bomuld (GOTS certificeret bomuld) sammenlignet med konventionel bomuld reducerer brugen af grundvand med 91 procent, brugen af energi med 62 procent og udledningen af drivhusgasser med 46 procent.

Danmarks naturfredningsnævn oplyser på deres hjemmeside om fordelene ved økologisk bomuldsproduktion:

Sædeskiftet på de økologiske marker er med til at bevare kvaliteten af jorden, og økologisk bomuld dyrkes sammen med afgrøder, som brødføder bomuldsbønderne.

Farlig sprøjtegift er forbudt i dyrkningen af økologisk bomuld. Det øger arbejdssikkerheden for bønderne.

Energi- og vandforbruget er mindre. Dyrkningsmetoden binder CO2 i jorden. Økologisk bomuldsdyrkning udleder mindre drivhusgas.

På fabrikken, som laver tøj af økologisk bomuld, kontrolleres både materialer og arbejdsvilkår. Med en GOTS certificering er farlige kemikalier forbudt, og alt spildevand bliver renset.

Dette i modsætning til den konventionelle bomuldsproduktion, hvor bomulden typisk dyrkes som monokultur, som på sigt nedbryder dyrkningsjorden. Der anvendes store mængder insektmidler og pesticider, som uhindret siver ned i grundvandet og dermed havner som gift i drikkevandet hos den lokale befolkning, der typisk bor lige ved siden af marken. Under fremstilling af tøj af konventionel bomuld er der typisk mindre kontrol med blege og farvestoffer, og der er ikke et etableret system for at kontrollere de miljømæssige og sociale vilkår for arbejderne.

De bomuldsbønder, som dyrker konventionel bomuld, er blandt verdens fattigste mennesker. De betaler for vores lyst til bomuld med deres helbred. Det kan jeg ikke have på min samvittighed, kan du?

Men der er håb

På billederne her ved siden af er jeg med glæde hoppet i økologisk bomuld fra Aiayu og Skall Studio. Sengetøjet er ligeledes økologisk. Det har jeg haft i mange år, og det er fra True Stuff.

De hvide sneakers med overlæder af lakseskind og indlægssål af kork er fra Woden. Jeg har et par lignende fra sidste år, og de er stadig fine. Disse er nye.

Kurvetasken er fra Fabienne, som fremstiller kurve, kurvetasker og babylifte af 100% naturlige og økologiske materialer.
#slowfashionapril19