Stilleben goes Finland

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Stilleben

Kom til ”long drik” (gin og rød grape fra The Helsinki Distilling Company)

”Vi fejrer åbningen af en salgsudstilling med håndplukkede produkter fra en lang række finske designvirksomheder, store som små. Der er ting fra lokale iværksættere som Studio Kaksikko og Antrei Hartikainen og fra store brands som Nikari, Iittala og Marimekko. Vi blander traditionelle, håndlavede objekter med industrielt producerede varer. Der er stole, kabinetter, keramiske figurer, babusjkaer, porcelænsvarer, lågkrukker, saunahåndklæder, vævede tæpper, te, chokolader, sæber og souvenirs”.
Sådan skrev Jelena Schou Nordentoft og Ditte Reckweg som ejer Stilleben i København. Stilleben både på Frederiksborggade Nr. 22 og i Niels Hemmingsens gade i det lokale, jeg stadig tillader mig at kalde mit gamle, selvom Stilleben efterhånden har været der betydelig længere end jeg var!

Udstillingen er åben

Ditte bød velkommen, og fortalte at kærligheden til finsk design, er en gammel affære. Som ung designstuderende var hun på udveksling i Helinski, under sit ophold havde hun besøg af Jelena, der lige som hun selv straks elskede den bemærkelsesværdige og markante finske stil og mentalitet. Studieopholdet gav varige mén og blivende netværk i branchen.

Som en ekstra trumf fortalte Ditte, at hun har været finlandssvensk gift og har 3 børn med finlandssvensk blod i årene, og at somrene siden studietiden, med få undtagelser, har været tilbragt i den kraftfulde finske natur.

Finlands Ambassadør i Danmark, Vesa Vasara tog over efter Ditte. Han var veloplagt og både skarp og morsom, og selvom han altid undskylder for sit cirkusdansk, så har han, efter bare 2 år i København, et imponerende dansk. Han talte om udstillingen som et bevis på værdien af udveksle studerende mellem de to lande, og om sin glæde over at vi her tager hans hjemlands design til os og elsker det. Altovasen, som på udstillingen optræder i lys lilla, fik en kærlig spar over skinnebenet, ”jeg ved godt at den er godt design, men jeg er træt af den,” sagde han, ”på den anden side, hvis du har en stor buket tulipaner, så er det jo en ret god vase at stille dem i”!

Udstillingen ikke bare inkluderer souvenirs, den er i sin helhed en samling souvenirs, samlet gennem et mangeårigt kærlighedsforhold til finsk form, også selvom woodnotes tæpper og møbler ikke almindeligvis hjemmehører i kategorien souvenirs. Det gør til gengæld den gode finsk lakrids!

I samarbejde med den finske kunstner Maija Luutonen har Stilleben, som en del af Stilleben Print Collection, fremstillet en række print, som indgår både i udstillingen og i Stillebens blivende sortiment.

Souvenirer eller ej, der er flere meget fine finske ting. Selv er jeg mest begejstret for de vævede puder fra Johanna Gullichsen. De er et dejligt gensyn. Jeg så Johannas tekstile arbejder i 2015 da jeg var på et ultra kort besøg i Helinski. Tekstilerne var faktisk røget i gemmebogen. Tak Stilleben for at løfte dem ud i lyset igen!