Ta’ med ud og fisk

Foto Rigetta Klint

Det kan næppe være undgået nogens opmærksomhed, at fiskerierhvervet er i vanskeligheder. Det bliver sværere og sværere for de små. De taber kampen om de eftertragtede fiskekvoter til de store, som for deres del ikke har den store omsorg for miljø eller lokale arbejdspladser.

På Thorupstrand har de for længst set skriften på væggen, her står de sammen og løfter i flok.

Kystfiskeriet er organiset i et andelslaug, hvor de køber kvoterne i fælleskab, og hvor det er besluttet, at ingen skal kunne spekulere i at købe og sælge laugets kvoter med privat gevinst for øje. Til gengæld vil de kommende generationer af unge fiskere kunne blive medlem af kystfiskerlauget til samme pris som laugets stiftere oprindeligt har givet i medlemsindskud. Når man udtræder af lauget, kan man få sit medlemsindskud tilbage men ikke mere. Det betyder, at værdierne, der opspares i lauget, forbliver lokalsamfundets fælles ressourcegrundlag.

Thorupstrand Kystfiskerlaug vil fremme et bæredygtigt fiskeri, der har et lavt energiforbrug, og som er skånsomt overfor havbund, fauna og fisk i hele det lokale økosystem.
Det vil modvirke spekulation i naturressourcer og rovfiskeri og sidst men ikke mindst ønsker de at bevare lokalsamfundets levende kystkulturmiljø og kulturarv.

Du skal absolut give dig tid til at læse mere her og her.

Herfra skal blot lyde en påmindelse om, at du som forbruger har magt, når du vælger, hvor du vil handle. Husk at træffe bevidste valg, også når du køber fisk.

Er du i nærheden af Thorupstrand kan du handle i kystfiskerlaugets butik der. Bor du i København kan du handle i fiskernes butik på den ombyggede kutter HM 800, som ligger ved kaj i Havnegade.