Tanker om håndarbejde #3

Credits:
Foto Rigetta Klint
Slow Works finder du her
Super Schwarz finder du her
Yvonne Koné
Hornvarefabrikken

Jeg er hjemme at vende for en kort bemærkning. Jeg har været i Klitmøller de seneste dage. Jeg har haft husly i Klitmøller, mens jeg i øvrigt fotograferede på Thorup Strand hos kystfiskerlauget.
Jeg er dybt fascineret af, hvordan Klintmøller i modsætning til mange andre små byer er i stændig udvikling og er fyldt med kreative mennesker og små virksomheder.

I Klitmøller mødte jeg blandt andre designer Benthe Boesens.

I tanker om håndarbejde #1 fortalte jeg om hvordan min interesse for design var vokset ud af glæden ved og omgangen med håndarbejdet.

For Benthe Boesen er historien omvendt – eller måske ikke hel omvendt. Da hun uddannede sig til designer på Kunsthåndværkerskolen i Kolding var det for at arbejde med tekstil. Som færdiguddannet designer endte arbejdsdagen dog med at være foran en computerskærm. I hendes optik ikke helt tilfredsstillende og meningsgivende.

I Klitmøller, hvor hun nu bor med sin familie, har hun i samarbejde med sin mand Troels Schwarz, som er grafisk designer, etableret sin designvirksomhed ”Slow Works”. Slow Works tager udgangspunkt i håndens arbejde og det unikke aftryk, som kun hånden kan afsætte.

De laver strik som på billederne. Den udvikler og producerer de i Herning i tæt samarbejde med en meget erfaren strikker. Resten af kollektionen er en bomuldskollektion, som bliver syet op i hvidt, hvorefter hvert stykke farves med Indigo. Lige nu er Benthe og Troels i Grækenland hos en mester for at lære endnu mere om indigoens mysterier, en mester som kan farve helt uden kemi. Naturligt indfarvede tekstiler er mindre farveægte, men Benthe fortæller, da jeg møder hende lige inden afgangen, at dels ældes farven med ynde, dels pusler de med en idé om, at man skal kunne indlevere sine forvaskede tekstiler til genindfarvning hos dem og på den måde forlænge levetiden.

Benthe taler om deres filosofi som værende i familie med begrebet Wabi-Sabi.

For de som ikke er stødt på Wabi-Sabi, så er det kort fortalt en mere end 500 år gammel japansk filosofi, som betyder at finde skønheden i det uperfekte, det slidte og i gamle ting.

Begrebet er sammensat af Wabi, som handler om at leve enkelt, for at frigøre sig fra det materielle. Sabi handler om at ære og respektere den cykliske proces i alt; liv, aldring og død.

Forgængelighed er en naturlig del af livet, og Wabi-Sabi ansporer til at finde glæden ved forgængeligheden.

Den tanke er besnærende og jeg glæder mig til at følge udviklingen i Klitmøller, jeg er vild med konceptet og jeg elsker indigoblå. Jeg er dog ikke helt klar til det batikfarvede udtryk, som meget af bomuldstøjet har. Det udtryk har til gengæld stor appel i Klitmøllers surferkultur, og dermed er det til salg på rette sted. Jeg derimod bliver lyrisk over duften af god uld, og trøjerne falder lige i min smag.

Tøjet afsættes lige nu primært fra deres egen butik i Klitmøller og fra deres webshop. Desuden deltager de på Finders Keepers flere steder i landet og på Markedet Flid i København.

Benthe og Troels arbejder som mange andre i Klitmøller freelance både for lokale virksomheder og for virksomheder uden for Thy - hun som designer og han som grafiker med at lave visuel identitet.