Tanker om håndarbejde #4

Reklame for:
Styling og foto Rigetta Klint
Kit Couture

Hos Kit Couture, som er et onlinebaseret håndarbejdeunivers, læner æstetikken sig mere op ad æstetikken for et Skandinavisk designbrand end op ad det traditionelle håndarbejdeunivers.

Da jeg opdagede konceptet for nylig, overvejede jeg for første gang i mange år at strikke og hækle og brodere til mig selv. Jeg har, siden jeg slap hønsestrikken i 1979, lavet håndarbejde:

1) Når jeg har produktudviklet til en kollektion

2) For afslapning uden noget ønske om at blive færdig. Jeg har ikke næret noget ønske om at gå med hjemmestrik.

3) Det seneste halve år i småtingsafdelingen til mit barnebarn, som ikke har sat sig til modværge.

Som så meget andet startede Kit Couture i et personligt behov og er drevet af et ligeledes stort engagement.

Line Rix, som står bag, lavede meget håndarbejde, da hun var yngre og testede snart sagt alle former for håndarbejde. Hun strikkede, syede, hæklede, broderede og filtede. Hun var sjældent optaget af resultatet, men altid meget engageret i processen.

Så kom et CBS studie på tværs og siden hen job og familieliv, og håndarbejdet blev liggende på hylden.

I 2013 i forbindelse med en familieferie fik hun dog lyst til at genoptage sine sysler og søgte på nettet efter en ” hurtig løsning”; noget som kunne leveres i en fart inden ferien, noget som ikke var for kompliceret, og som ikke ville tage en hel vinter at færdiggøre og frem for alt noget, som passede ind i hendes øvrige æstetik, noget som hun havde lyst til at anvende.

Det fandtes ikke……

Entreprenant som Line er, kunne hun ikke slippe tanken og begyndte systematisk at undersøge markedet internationalt. Hun fandt sporadiske nedslag, men de var ikke mange, og ingen modsvarede alle hendes længsler.

En virksomhedside var født og i slutningen 2014, mens hun stadig passede sit fuldtidsjob som CEO i designvirksomheden 1508, søsatte hun den webbasserede virksomhed Kit Couture.

Nu arbejder hun sammen med 2 ansatte fuld tid i virksomheden.

Lines business baggrund skinner igennem, når hun taler om sit setup, hun ved, hvad hun vil, og hun har værktøj til at komme derhen. Hun vil spejle modebrancen og designbranchen. Hun vil kende sin kunde og dennes behov. Hun vil levere online tilstedeværelse om ikke 24/7 så næsten. Hun vil lave workshops, og hun vil lave en rentabel international virksomhed.

Kit Couture designer, udvikler og leverer broderi-, hækle-, strikke- og snart patchwork kits til både den urutinerede og den garvede håndarbejdeentusiast, og som Line siger: ”Håndarbejde som man har lyst til at vise på de sociale medier, mens det er under vejs”!

Kontoret som Kit Couture deler med andre start-up virksomheder ligner da også mere et designstudio end en håndarbejde butik, plancherne på væggen vidner om en metodisk kollektionsopbygning, og den ansatte designer Tine Winther sikrer, at både de ideer, som udvikles på stedet, og dem som kommer fra de eksterne samarbejdspartnere, hænger sammen i en helhed. De eksterne samarbejdspartnere er vigtige. Dels er der designerne, som ikke nødvendigvis har håndarbejdeerfaring, men som kan noget med grafiske mønstre og farvesammensætninger, som er helt uundværligt for den designbårne virksomhed. Dels er der produktudviklere og et netværk af håndarbejdskyndige, som i Kit Couture sammenhæng, kaldes Kit Friends. Kit Friends er garvede, strikkere, hæklere og brodøser som kan transformere designskitser til håndarbejdsprojekter.

Ud over at tilføre den helt nødvendige faglige kompetencer, giver det store netværk omkring Kit Couture også mange og forskelligartede ambassadører for konceptet.

Selv overvejer jeg næsten forudsætningsløst at kaste mig ud i at brodere sofapude.

her, her og her kan du læse flere tanker om håndarbejde.