Til Fætter-kusinefest i designbranchen.

Jeg er på jagt efter trenden skrev jeg, da jeg sidste uge påbegyndte en uges rundtur til diverse messer. Mode i København, brugsting i Herning og nu møbler og design i Stockholm.

Stockholm Designweek er ikke bare messen Stockholm Furniture fair, det er også et utal af showrooms i byen, og det er fester og møder mellem mennesker på tværs af kulturelle forskelle og præferencer.

Her er udstillere fra alle de skandinaviske lande. Flest fra Sverige og Danmark, nogle fra Finland og få fra Norge. Desuden er der skoler og unge designere fra en lang række lande repræsenteret i messens ”Greenhouse”

Inden jeg drog til Stockholm forestillede jeg mig, at jeg skulle opsummere messen nogenlunde sådan her: ”Kunst og unikke kunsthåndværkobjekter spiller en alt større rolle i den måde, vi tænker indretning på. Messens udstillere har på smukkeste vis integreret kunst og kunsthåndværk som en vigtig del af deres gestaltning.”

Den påstand fandt jeg belæg for i Stockholms Design Weeks måske fineste installation " A Quiet Reflection". Et samarbejde mellem Residence Bookazine og det japanske møbelfirma Ariaka og den svenske lampeproducent Wästberg. Udstillingen er iscenest af stylisten Anna Leena Leino og kunsten er kurateret af Cecilia Tivar. Den finder sted i en herskabslejlighed på Östemalm. Lejligheden står overfor en gennemgribende renovering, den er i al sit forfald fantastisk smuk og åh hvor vil man ønske at dens dekadente skønhed ikke mejes ned til fordel for fintslebne facader. Perfect Imperfect!

Nå, men godt at jeg ikke skrev hele historien på forhånd! Messen sammenfatter jeg istedet således: Stockholm Furniture Fair bugner af fine møbler, lamper og tæpper, både til privatkunder og til kontraktmarkedet. Meget er gengangere, og sådan skal det være, gode produkter skal ikke erstattes, bare fordi vi kan. En del nyheder er gammel vin på nye flasker, især de danske virksomheder søger i arkiverne, når der skal lanceres nyt. Der er absolut også mange som produktudvikler, som samarbejder med kendte og mindre kendte formgivere, og som leder efter et moderne bud på at forene form og funktionalitet. Ingen nævnt, ingen glemt.

En del af det at lykkes med sin messe er gestaltningen. For mange virksomheders vedkommende satses der seriøst og dyrt, der hyres arkitekter og stylister, som planlægger og udfører. Det resulterer i en inspirerende sammenhæng mellem produkt og gestaltning. Andre kan selv og kan endog med små midler formidle sig overbevisende. Flere har noget at lære.

Men trenden? Så meget kan jeg sige; Indskudsbordet har ikke levet forgæves, eller måske rettere, indskudsbordet har ikke forgæves været ude af indretningen længe. Vi er klar til en ny runde. Det ser ud som om, vi kollektivt har dømt død over det store sofabord, med mindre det parkeres sammen med et eller flere små borde. Vi taler dermed ikke om de traditionelle indskudsborde i lille, mellem og stor, men om grupper af umage borde som kan placeres ved siden af hinanden eller skudt ind over og under hinanden i formationer. Fint og dekorativt synes jeg, og fleksibelt.

Der synes at være en befriende uenighed om, hvordan vi skal indrette os. Farver eller ej? Moderne eller retrospektivt?

Flere af de danske firmaer hælder til varme dybe farver og der er stadig en hel del messing og meget velour.. Andre og mange af de svenske er mere til beige og naturhvid og til skulpturel minimalisme. Ikke mindre elegant, bare en anden elegance. Finnerne laver helt enkelt bare smukke møbler.

Således er fronterne trukket op, alt mens messens æresgæst, den italienske designer og indretningsarkitekt Paola Navone, både i sin forelæsning på messens trendstand opfordrede til at have en legende og undersøgende tilgang til produktudvikling og indretning, til at turde imperfektion og til at genbruge og redefinere.

På messen har hun indrettet sig som et imaginært hjem, og hun har ikke sparet på krudtet.

Paola definerer sig selv som ”World Traveler”, og hun pointerer, at en rejse ikke behøver at være lang i afstand for at gøre uudsletteligt indtryk. Man kan sagtens rejse ned til supermarkedet på hjørnet. At rejse er et mindset, og der er inspiration overalt.