Ting tager den tid ting skal tage

Photo Rigetta Klint

Jeg har fulgt Mona Vander et stykke tid på Instagram. Jeg synes om hendes keramik, men har navnlig været fascineret af hendes små blyantsskitser, hvor hun beredvilligt deler sin proces.

Forleden fik jeg lejlighed til at møde hende i hendes kombinerede butik og værksted i Odense. Odense er min gamle hjemmebane, og allerede inden jeg nåede frem til Mona Vander, var jeg lyrisk stemt. Der er noget særligt ved at passere Allegade, den gade som var min i mange og vigtige år. Det var fortryllende at se, at mit første lille butikslokale på mindre end 20m2 i Smedestræde stadig er i brug og som alle gange, hvor jeg har besøgt Odense, til noget særligt. Denne gang til Pen og Papir, der som navnet antyder, har specialiseret sig i godt udstyr til de, som stadig skriver i hånden.

Mona Vander holder til i Vindegade bag Brandts Klædefabrik, også der har jeg tilbragt meget tid. Kunsthallen Brandts Klædefabrik var rammen om mit første modeshow i 1987.

Mona er uddannet keramikker på Kunsthåndværkerskolen i Kolding og studerede siden billedkunst på det Fynske Kunstakademi. Så kom et par børn til, og der skulle smør på brødet. Keramik kunne man ikke leve af, ”og måske var jeg heller ikke så interesseret”, siger Mona, og hun satte derfor kunsthåndværkerkarrieren på standby.

Interesseret, det er hun til gengæld nu 20 år senere. Børnene er blevet store, behovet for stabilitet er blevet mindre, og mulighederne for at afsætte keramik er bedre end længe.

Værkstedet har været i gang på fuld tid et par år nu og er ved at finde sin form i et helt nyindrettet lokale. Her føler jeg mig tilpas siger Mona Vander, og her drømmer jeg om at blive resten af mit arbejdsliv.

”Jeg er som udgangspunkt ikke særlig kommerciel, selvom jeg helt klart motiveres af, at folk kan lide mine ting og køber dem for at bruge dem. Jeg er optaget af processen og optaget af at være i udvikling. Den udvikling er påvirket af samtiden og alt det både jeg og andre ser, hører og inspireres af, men mest af alt båret af mit behov for at udtrykke mig, og for at blive dygtigere.

Da jeg gik i gang igen, troede jeg, at jeg som så mange andre skulle lave ting i et stringent, minimalistisk og lidt maskulint formsprog. Nu erfarer jeg at mine ting bliver rundere og rundere og mere og mere feminine”.

”Jeg har i et stykke tid været optaget af brugskeramik med historiske referencer. Der er lidt jydepotte over meget af det, jeg laver lige nu. – Men jeg er altid på vej! Lige nu tror jeg, at det perfekte lurer lige omkring næste hjørne, hvis du kommer om et halvt år, siger jeg det samme, og så er det en ny udgave af perfekt, jeg søger efter”.

Kommerciel eller ej - Mona Vanders ting kan købes i Odense i hendes værkstedsbutik og på hendes webshop. Ligeledes er hun flittig deltager på diverse kunsthåndværkermarkeder, og hendes unikakeramik finder vej til gallerier og museumsudstillinger, senest har hun i december 2017 deltaget på udstillingen World Cup i galleri Ann Linnemann i København og før det på Bienalen for Kunsthåndværk og Design, ligeledes i København