Al magt til skønheden

Reklame for :
Foto Rigetta Klint
Skagerak
William Morris dansk agent
Bettes
Margit K
Hornvarefabrikken
Vølve
Humdakin
Meraki
Les Fleurs Des Bach dansk agent
Kure Bazaar dansk agent

Al magt til skønheden! Det er en parole lige efter mit hoved, det er også titlen på en udstilling om William Morris, som til februar åbner på Nivågaardsamlingen. Udstillingen er blevet til i samarbejde med Millesgården i Stockholm, hvor den vises i øjeblikket. (Millesgården er i øvrigt et besøg værd, når du en gang er på de kanter).

Al magt til skønheden! Jeg overgiver mig på stedet, lægger mig fladt ned og indrømmer, at jeg nærmest blev lykkelig, da jeg stod med denne rulle tapet i mine hænder, lykkelig og ydmyg. Mønsteret her hedder Willow, det er tegnet i 1887 og er et af de mest kendte William Morris mønstre. Det findes både på tekstil og tapet.

Storheden i William Morris virke stråler ud af hver eneste rulle tapet og hver eneste meter tekstil. Som med al andet virkelig godt design og god kvalitet, så er også disse mønstre fuld ud så aktuelle i dag, som de var, da de blev tegnet, også selvom den kulturelle forudsætning er en helt anden i dag, end den var i 1887.

Lige så meget som vi nu opfatter Morris mønstrene som en del af en klassisk og traditionel arv, lige så meget var de i deres tid et oprør eller en modreaktion.

På den ene side et æstetisk opgør med den opulente engelske victorianske stil, på den anden side en modreaktion til den på daværende tidspunkt fremadskridende industrialisering og masseproduktion med de deraf følgende kvalitetsforringelser.

Arts and Crafts

William Morris var primus motor i Arts and Crafts bevægelsen, som opstod i den sidste halvdel af 1800tallets England, og som favnede en stor gruppe af datidens arkitekter og kunsthåndværkere. Deres mål var, at ethvert hjem skulle ses som et ”gesamtkunstwerk”, hvor arkitektur, indretning og kunst var flere sider af samme hele. Ideologisk formulerede Arts and Crafts bevægelsen et socialæstetiske program, som arbejdede for et lødigt hverdags- og arbejdsmiljø og for gode forbrugsvarer til alle bl.a. gennem et samarbejde mellem kunstner og producent.

At arbejde på et godt samarbejde mellem kunstner/designer og producent er et stadigt og on-going projekt, som lige som smukke håndlavede produkter ligger mig meget på sinde, og som jeg aldrig trættes af at løfte. Således er det også en glæde at vise William Morris tapetet sammen med den lille fine reol Norr Shelf fra Skagerak tegnet af Ditte Buus med produkter fra Hornvarefabrikken og med flere forskellige kvalitsprodukter til badeværelseshylden, heriblandt læbepomaderne fra Bettes, som er blandt det bedste, jeg har prøvet af den slags og ikke at forglemme min yndlings hårshampoo fra Vølve og silketørklædet fra Margit K!

Hud og hårpleje vender jeg tilbage til snarest – stay tuned!