bornholms stemme

Reklame for:
Rigetta Klint
Muusmann Forlag
Sarah Oakman-Oh Oak


Jeg har været på Bornholm flere gange de seneste år, og jeg har skrevet flere historier om mine besøg. Dem finder du her. En del af dem relaterer til min bog HÅNDVÆRK. Således også besøget hos keramiker Sarah Oakman i oktober 2017.
Sarah Oakman, er gift og mor til 2 børn. Hun bor i Nexø og arbejder i Nexø, hvor hun driver ”Det brune Værksted” sammen med glaspuster Maj-Britt Zelmer Olsen.
Sarah er uddannet folkeskolelærer fra Frederiksberg Seminarium og BA i keramisk design fra KADK, (Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler For Arkitektur, Design og Konservering)

På et af billederne i bogen og således også i denne artikel, som er et uddrag fra bogen HÅNDVÆRK, ser du Sarahs familie. Siden da har børnene har fået længere ben!
Sarah selv er sammen med Maj-Britt, som er glaspuster, flyttet fra deres hidtidige lokale i Grønnegade i Nexø, til et midlertidigt lokale i Brogade!

På mail skriver Sarah: ”Vi flytter til nye, større lokaler til foråret, hvor vi udvider vores koncept betydeligt. Navnet "Det Brune Værksted" følger ikke med, men erstattes af et nyt navn, der skal støtte vores ønske om at skabe et seriøst og ambitiøst kraftcenter for kunsthåndværk på Bornholms østkyst. Foruden vores egne to værksteder, der får en gevaldig opgradering og for mit vedkommende vil skabe mulighed og kapacitet til at udvikle min forretning med fx flere ansatte (jeg har to nu), skal det nye sted også rumme gæsteværksteder, eventspace og stort kurateret butiks- og galleriområde, der ikke kun skal inkludere vores egne ting.
Timingen er perfekt, synes vi. I forlængelse af Bornholms udnævnelse som UNESCO World Craft Region.
Lige nu venter vi på at byggetilladelsen går igennem hos kommunen, så vi kan komme i gang, så vi må se hvor lang tid der går. Jeg håber at du vil komme på besøg når vi engang er klar til at slå dørene op. Du har jo faktisk fulgt mig hele vejen fra jeg stadig var studerende og stod første gang med mine produkter på Northmodern”.

Tak som byder, jeg glæder mig til at komme til Bornholm.


I bogen HÅNDVÆRK skrev jeg under overskriften:


At finde sin plads i verden:

Sarahs plads i verden er lige der, hvor hun er: På Bornholm med hænderne dybt begravet i leret. Det er hun overhovedet ikke i tvivl om. Hun var forbi en læreruddannelse og et par år i folkeskolens tjeneste, inden hun under sin første barselsorlov i 2011 indså, at hendes mangeårige leg med leret var mere end bare for sjov.

”Jeg har så langt tilbage, som jeg kan huske, haft en drift imod skabe ting med mine hænder. Som barn syede jeg meget. Min mormor, der var dameskrædder, arbejdede hjemme, og da hun passede mig meget, lærte jeg at sy, og det var derfor det, der lå mest lige for at kaste sig over. Igennem meget af min ungdom syede jeg tøj til mig selv og mine veninder, men det blev ligesom ikke til mere. Tekstilet fangede mig ikke på samme måde, som leret gjorde det”, siger Sarah.

Under barselsorloven havde Sarah mulighed for at gå til hånde på et keramikværksted i København. Det var i den periode, hun indså, at det var nødvendigt at foretage et karriereskift, hvis hun skulle kunne se sig selv i øjnene. Der var blot det lille aber dabei, at hun og hendes mand boede på Nørrebro i København, og skolen lå på Bornholm. Hendes mand, Rasmus, var dog med på ideen om at søge nyt job og om at flytte familien til solskinsøen. ”Selv oplevede jeg det paradoksalt nok ikke som et specielt stort skridt mere som en naturlig udvikling,” siger Sarah og fortsætter, ”beslutningen om at uddanne mig til kunsthåndværker på Bornholm er uden tvivl den vigtigste beslutning, jeg har taget for mig selv, og den har været altafgørende for både min personlige og faglige udvikling”.


To sider af samme sag

Sarah søgte ind og startede på KADK i 2012 og blev færdig i 2016. Undervejs i skoleforløbet skabte hun grundlaget for sin første kollektion og begyndte at formulere rammerne omkring sin kommende virksomhed. Den ene del af virket er kunsthåndværkeren Sarah. Det er her, hun eksperimenterer og laver unika, det er motoren, som driver hende fremad. Den anden del er iværksætteren Sarah. I det regi hedder hun ”Oh Oak”. Her er hun formgiver, som giver form til brugskeramik, der sidenhen håndstøbes, og som får sit unikke fingeraftryk, når hun glaserer. Det har hidtil været vigtigt for Sarah, at de to dele skulle have hver sin selvstændige identitet.

Selvom jeg udadtil har gjort meget ud af opdelingen, er det jo to sider af samme person. To sider som er dybt afhængige af hinanden, og som ikke kan eksistere uden hinanden. Det forskningsarbejde, som jeg går i gang med, når jeg skal lave et unikaværk eller blot undersøge et materialenært fænomen, bruger jeg direkte resultaterne af i min produktudvikling for Oh Oak eller for den sags skyld for andre virksomheder”, fortæller hun. Samtidig fortæller hun, at hun har erfaret, at selv om hun har kørt Oh Oak i stilling som et brand, så er det til syvende og sidst hende, som er historien og hende, som interesserer publikum. Sarahs censor ved hendes afsluttende eksamen, keramiker Ole Jensen, ville nikke et, ”hvad sagde jeg?”, hvis Sarah fortalte ham, hvad hun tænker nu. Den gang sagde han, ”jeg hører, hvad du siger, hvis du kan opretholde den adskillelse og den distance til dit produkt, så kan du noget, ingen har kunnet før dig!


I fuld sving

Sarah kom flyvende fra start i 2016. Allerede inden hun var færdiguddannet, var der stor efterspørgsel på hendes Oh Oak kollektion både fra hendes egen butik på Bornholm og hos de forhandlere, hun har. Det har betydet, at hun allerede har været gennem en perlerække af overvejelser og undersøgelser for at finde ud af, hvordan man både forsyner sit marked og stadig når at have tid til produktudvikling og ikke mindst, hvordan man samtidig forbliver tro imod sin grundidé.

Hendes altovervejende kilde til inspiration er den magnifikke bornholmske natur og materialets iboende karakter. ”Min tilgang til det at lave keramik har altid været meget undersøgende, og jeg finder ikke de helt store glæder i at gentage en proces tusindvis af gange”, siger Sarah og fortæller, at hun med den konstatering har haft overvejelser om at flytte sin produktion til udlandet. Den idé har hun imidlertid forkastet, i hvert fald når der er tale om det, hun producerer i eget regi. Hun har også forsøgsvis produceret sine skærv på Den Danske Keramikfabrik, som hun næsten er nabo til i Nexø og efterfølgende glaseret dem på sit eget værksted. Nu er hun kommet frem til, at den ideelle form for hende ville være at have ansatte på værkstedet, som kan hjælpe i produktionen med at støbe. Det ville både give hende nærhed og fuld kontrol over produktionen samtidig med, at det også er en mulighed for at producere mere end hendes egne to hænder kan overkomme. ”Det vil samtidig skabe nogle studiearbejdspladser for dem, som går på skolen, og det vil være et kærkomment tilskud i lokalmiljøet”, siger Sarah og virker overbevist om, at hun er på sporet af en løsning. Den løsning kræver blot lidt mere plads, end hun har nu!


Således er vi tilbage ved indledningen!


Der er mere plads i støbeskeen! Hvis du vil læse mere om keramik og andre håndværk, så kan du købe min bog HÅNDVÆRK ved at skrive til mig på rigetta.klint@SLOWFASHIONhouse.com Den koster 350 kr incl fragt og kan betales enten med mobilpay eller med bankoverførsel. Jeg sender fra dag til dag for det meste.

Du kan også købe bogen i din lokale boghandel, i mange designbutikker, i flere muserumsbutikker og hos Muusmann Forlag.