Capsule Wardrobe

Reklame for:
Styling og foto Rigetta Klint
Makeup Mette Bundgaard
Stylist Birgit Axelsen

Jeg drikker nu og da kaffe med Birgit Axelson, det er altid hyggeligt og inspirerende. Birgit er stylist og har været det så længe, jeg kan erindre. Hun laver magasinhistorier, hun laver kommercielle opgaver og hun laver garderobecheck for private kunder.

For en tid siden skrev hun efter et kaffemøde: ”Kender du til begrebet en Capsule garderobe? Det er lidt interessant og handler om at klare sig med et minimum af beklædningsgenstande, hvis man skal være tro mod principperne, så helt præcist med 37 dele excl undertøj, nattøj, regntøj, strømper, badetøj, sportstøj, basis t-shirts, smykker, tørklæder og tasker”

Jo, jeg har stødt på det som princip, og faktisk var det sådan, vi arbejdede med en del kunder, da jeg havde forretning i Niels Hemmingsensgade. Ikke med 37 stykker som dogme men de faste kunder kom hver sæson, havde deres gamle tøj med, og med så få nye tilføjelser som muligt hjalp vi med at bygge en sammenhængende garderobe til den indeværende sæson ud fra deres behov og gøremål. Det var sjovt og gav mening for mange, som dermed i deres travle hverdag slap for at tænke på, om de nu havde hvad der skulle til, for at være velklædte i alle livets situationer.

For min egen del bestod min garderobe dengang af meget få stykker tøj, mindre end 37, altid fra den seneste kollektion og så snart en ny sæson oprandt, sendte jeg det gamle videre i cirkulation blandt venner og familie. Nu tager jeg revanche, skiller mig ikke af med noget og elsker at have meget og forskelligt, så mig skal I ikke tale med om glæden ved ”capsule” (selvom jeg absolut forstår pointen).

Selvom jeg ikke personligt skal have ryddet op, blev vi enige om at mødes og tale om begrebet og at se på Birgits egen garderobe, den er så godt som en Capsule Wardrobe. En Capsule Wardrobe indeholder alt det, man har behov for, og koordineret så den kan passe sammen på kryds og tværs. Den er gennemtænkt, så man slipper for at mangle tøj og for den sags skyld slipper for dyre og dumme impulskøb. Som skrevet indledningsvis, hvis man går dogmatisk til værks, indeholder en sådan garderobe 37 stykker tøj og fodtøj. Som Birgit siger, så kommer man langt bare ved at rydde op, skille sig af med det, man aldrig bruger og ved at sørge for, at det som hænger tilbage er rent, nystrøget og pletfrit og ophængt på bøjler, som dermed skaber overblik. En Capsule garderobe har ikke en bestemt stil, den skal passe din krop, din stil og dit liv!

Birgit er god at tale med, hvis der skal ryddes op og dannes overblik, hun har mere end 30 års erfaring, hun har super god smag, hun er god til at leve sig ind i menneskers behov, smag, og kropsbygning, og hun mestrer både luksus, highstreet og vintage. Som mange andre stylister startede Birgit som model og blev langsomt suget om på den anden side af kameraet, først fik hun fritidsjob som booker på et modelbureau, så begyndte hun at lave stylingopgaver, alt mens hun arbejdede fuld tid som sygeplejerske. Deraf hendes store menneskekundskab og hendes evne til hurtigt at etablere fortrolighed, eller måske tværtom troede hun, at hun skulle væres sygeplejerske, fordi hun interesserer sig for mennesker? Selv siger hun, at det i hvert fald er det samme, hun trækker på i begge typer af erhverv, og at hun i øvrigt hurtigt fik så meget at lave som stylist, at hun måtte vælge, og valget faldt ud til fordel for modebranchen.

Vil du gerne have mere overblik, løber du ind i de samme dumme fejlkøb gang på gang, eller har du meget tøj, men aldrig noget at tage på, så er det måske en god ide af få hjælp.
Måske er det Birgit som skal hjælpe, hende finder du her: