Coffee table book

Reklame for:
Photo Rigetta Klint
Muusmann Forlag

Det er ikke første gang jeg skriver om kogebogen MÆT som jeg har lavet sammen med Katrine Klinken, det ved den opmærksomme læser.

Måske er du en af dem som har købt bogen, og er i fuld sving med at tilberede 5 små retter for siden at arrangere dem smukt og appetitligt på kunsthåndværk, antikt porcelæn eller på anden yndlingsservice? Eller måske er du en af dem, som har købt bogen og som synes at den pynter rigtig godt på dit sofabord, det gør den, det er i al beskedenhed en smuk bog, men den fortjener også at komme med i køkkenet! Du er måske blandt de som synes at 5 små retter lyder af meget og føles som en uoverkommelig opgave?
- Se lige på opskrifterne en ekstra gang, meget af maden er super enkel og kræver mest af alt gode råvarer. Dem er der mange af lige nu, så grib chancen og kom godt i gang!

Det måltid du får opskriften på i dag, er let. Den ene ret er en skive surdejsbrød, den kan du købe hos en god bager, ikke du vil bage selv. Den anden ret er friske hindbær og lidt mørk chokolade, det er heller ikke kompliceret. Husk at friske blomster på bordet i en fin vase, ligesom pænt service og stofservietter forhøjer nydelsen!

Måltidet i sin helhed er således:

Grønærtesuppe med sprøde kerner
Krydret auberginepuré med ribs
Surdejshvedebrød
Rugbrød med røget sild, radiser, rå æggeblomme og purløg
Hindbær og mørk chokolade

Grønærtesuppen med sprøde kerner

2 store løg
50 g smør
200 g kartofler
ca. 1 l grøntsags- eller hønsebouillion
1 dl græskarkerner
500 g grønne pillede ærter ( evt fra frost)
ca. 10 blade arabisk mynte
2-3 håndfulde friske, pillede ærter
salt og friskkværnet peber

-Steg hakkede løg klare i smør i en rummelig gryde. Tilsæt skrællede tern af kartofler. Hæld bouillon i gryden og kog i ca. 15 minutter.
- Rist græskarkernerne ved middelvarme på en tør pande eller i en varm ovn, til de er sprøde og gyldne.
- Tilsæt ærter til suppen og kog i 5 minutter. Blend suppen jævn med mynteblade. Hvis suppen er for tyk, tilsættes bouillon. Smag til med salt og peber.
- Nyd suppen med fyld af friske ærter og de ristede græskarkerner.

Krydret auberginepuré med ribs

2-3 auberginer
½-1 portion mayonnaise rørt med ekstra jomfruolivenolie
2-3 fed hvidløg
salt og friskkværnet peber
ca. 2 spsk citronsaft
2dl ribs uden stilke

-Prik auberginerne med en gaffel eller kødnål. Læg dem i et ovnfast fad og tænd ovnen på 200 °C. Bag i ca. 45 minutter, til de er helt møre. Tag dem ud og køl dem af.
- Flæk auberginerne og skrab frugtkødet ud. Tilsæt mayonnaise til passende konsistens. Smag til med knust hvidløg, salt, peber og citronsaft. Ribs bidrager også med syrlighed.

Rugbrød med røget sild, radiser, rå æggeblomme og purløg

4 røgede sild
4 store skiver groft rugbrød
30-50 g smør
8 hovedsalatblade
4 friske æggeblommer
1 lille bundt purløg
friskkværnet peber
1 bundt radiser

- Skær hoveder og haler af sildene. Befri sildene for ben og skind: Åbn fisken fra bugen, løsn benet med to fingre fra halen og løft det forsigtigt ud med et hiv. Skrab små ben væk med en lille kniv. Vend fisken om, læg den med skindsiden opad og hiv forsigtigt skindet af fra halen. Se eller føl, om de største ben er væk. De mindste kan spises.
- Smør rugbrødet og læg salatblade og røget sild ovenpå. Kom en æggeblomme på hvert stykke brød. Drys med purløg og krydr med peber. Nyd maden med friske radiser.

Kogebogen MÆT kan købes hos din lokale boghandler, i museumsbutikken på Louisiana og i flere kunsthåndværkbutikker eller online her

#blomsterbilleder