Coveralls

Reklame for:
Sparring og foto Rigetta Klint
Coveralls fra Druds

Hun taler om sine ”coveralls” som praktiske i forholdet til at ”holde røven varm”, – det tror jeg ikke et sekund på er hendes primære bevæggrund for at interessere sig for kedeldragten som beklædningsgenstand! Varmen er en absolut praktisk sidegevinst. Men hendes coveralls har attitude, præcis som Birgitte Drud selv.

Hun er både cool og meget elegant, hun tager plads, hun byder ind, hun har sig selv i spil og på spil og under sig livet i store saftige bidder. Hun laver mad og danser tango, og da jeg spørger, om ikke vi skal flytte det store Caines askebæger, inden vi fotograferer, siger hun, "det kan vi da godt, men det er en del af mit image at jeg jeg er ryger"! Birgitte bor og arbejder smukt og råt i to åbne rum med kunst på væggene nærmest lidt Newyorker agtigt i den bydel i København, som lige nu er mest upcomming: Rentemestervej. Her mellem autoværksteder og anden småindustri ligger hippe gallerier, smarte showrooms og fine restauranter. Her har hun boet de seneste par år og flyttede ikke hertil på grund af coolfaktor, men fordi her stadig er overkommeligt i pris og det hippe? Tjoo….. det er vel ok, men kun hvis folk vil noget med at være her, og hvis de oprigtigt synes om kvarteret, ellers må de gerne holde sig væk, hvis du spørger hende.

Folkeskolelæreren

Birgitte Drud er 61 år gammel oprindelig uddannet folkeskolelærer, har siden været højskolelærer, højskoleforstander, gallerist, kogekone og børnehavepædagog blandt meget andet.

Jeg er fremme i skoene og direkte, siger hun, jo tak, det ved jeg, det var sådan, jeg stødte på hende. Jeg var forbi Øksnehallen til Finders Keepers marked og spottede en smuk kvinde, som var i færd med at prøve øreringe. Jeg spurgte, om jeg måtte fotografere hende, det måtte jeg absolut gerne, især hvis hun kunne få sit navn på artiklen. Det kunne hun nu ikke, men da jeg hørte, at det var hende, som laver Druds Coveralls, som jeg for længe siden læste om i Politiken, så tilbød jeg at komme forbi til en snak.

Spændende snak – mode er jo min gamle boldbane, og det er interessant at høre, hvordan andre griber design, produktion, salg og markedsføring an i en tid, som på mange måder er anderledes, end da jeg for 35 år siden var nybegynder.

Learning by doing

Birgitte havde ingen erfaring med tekstilbranchen, da hun gik i gang for få år siden. Til gengæld vidste hun en hel del om kedeldragter. Kedeldragten som modebeklædning havde nemlig længe interesseret hende, og hun vidste alt om kedeldragtens koblinger til bomberjackets og til undergrundskultur. Hun havde en ide om at lave heldragten, som kunne sprænge lydmuren i modebranchen. Helt sådan er det ikke gået, til gengæld har hun sammen med sin producent i Riga fået helt styr på produktet og har fået et pænt antal kunder, som værdsætter dragten, og som tillige har fungeret som nyttig fokusgruppe. Nu skal hun til at finslibe på sin profil og tage stilling til afsætningsledet, hvilket bl.a. indebærer at tage stilling til, om målet er at komme til at ligge i modebutikkerne, sådan som hun først forestillede sig det, eller om hun hellere skal være sit eget detailled?

– ”Nu kalder virkeligheden, og jeg skal have styr på hvor indtjeningen skal komme fra. Lige nu er alt i mit liv oppe i luften, siger hun, det eneste, jeg er helt sikker på, er, at jeg ikke skal have foretaget en kønsskifteoperation”, afslutter Birgitte Drud vores lange samtale og skriver efterfølgende i en mail: Dit besøg var en stor fornøjelse, din erfaring og dit kendskab til branchen var både oplysende og meget inspirerende for mig”

Og jeg, jeg er både inspireret og helt glad over at møde livsappetit og entusiasme i en voksen indpakning, og så er jeg sikker på, at jeg vil ønske mig en coverall!