Dansen om den varme grød

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Stelton
Skagerak
Karin Carlander

Da jeg giftede mig første gang som 30-årig, fik jeg en svigermor, som insisterede på at få serveret enten citronfromage eller vaniljeis som dessert juleaften.
Min modenhed rakte knap til at rumme, at hun forstyrrede min perfekte juleforestilling, og hendes følelsesmæssige umodenhed forhindrede hende at bære over med sin svigerdatters trang til at bestemme. Hendes jul var ødelagt, hvis ikke hun fik sin yndlingsdessert, bedyrede hun mig. Hun fik sin dessert, og jeg sørgede i stilhed over at få spoleret min perfekte iscenesættelse, som tog sit udgangspunkt i scenografien til Peters Jul!

Det rigtige julemåltid

Alle ved, at et rigtigt julemåltid består af steg, her er jeg fleksibel, flæskesteg, and eller gås, gerne også medister, tilbehøret kan ikke diskuteres, hjemmelavet rødkål, brune og hvide kartofler, æbler med gele, og så spiser man risalamande med kirsebærsauce til dessert.

Der er løbet meget kirsebærsauce i åen siden min første jul som nygift. 26 gange har jeg holdt familiejul siden. Ikke med samme mand og samme svigerfamilie, men med samme stivnakkede insisteren på at min rødkål er den rigtige, og den måde, jeg laver risalamande på, er den mest velsmagende. Og børnene? Dem har jeg opdraget så godt, at de er enige…..

Jeg skal tipse jer:

Jeg bruger risottoris i stedet for almindelige grødris, jeg koger risene med sødmælk og en stang vanilje, som jeg har flækket. Når grøden er kogt, tilsættes en smule salt og sukker efter behag.
Grøden afkøles og blandes 1:1 med grofthakkede mandler, og inden serveringen vendes rigelige mængder af pisket fløde i massen!

Nu har vi balladen igen. Min nuværende mand mener bestemt, at risengrød inden stegen er den rette orden, og han finder risalamande stærkt overvurderet og kirsebærsauce helt uinteressant.
Jeg er blevet voksen og meget moden i mellemtiden, og i teorien kunne vi godt gøre, som han ønsker, men i praksis bliver det, som jeg plejer! Han er den største af os to. Til gengæld han får risengrød i aften!