det blæser svagt fra nord

Reklame for:
foto Rigetta Klint
Pia Andersen
Galleri Provence

AVANNAANNGUARPOQ - Det blæser svagt fra nord-

-er titlen på Pia Andersens udstilling af unikaporcelæn og malerier, som vises først i Brøndsalen på Frederiksberg i samarbejde med galleri Provence i Vadum.

Jeg har kendt Pia i mange år. Nogle år har vore veje krydset hinanden ofte andre år overhovedet ikke. Det er der mange gode grunde til, f.eks. at jeg har boet i Stockholm og hun delvist i Spanien.

Pia deler sin tid mellem sin Finca i Spanien og sin lejlighed i København, hun arbejder begge steder. Nu er jeg som bekendt tilbage i København, og jeg nyder godt af hendes nærvær her og næres af hendes fortællinger fra Spanien: I dag har gartneren plukket auberginer, eller nu har vi høstet oliven…..Der blæser med andre ord varme eksotiske vinde, når Pia kommer forbi min svale stuer.

Det blæser svagt fra nord refererer ikke til mine stuer eller til Danmark, men til en naturinspiration hentet på en længere rejse til Grønland sidste år. I mine nye malerier, samt i porcelænet udført hos Royal Copenhagen, har jeg arbejdet med det udsyn og den indsigt, som Grønland gav mig”, skriver Pia i udstillingskataloget og fortsætter: ”Farven, jeg arbejder med i mine malerier, er bærer af den lyse fortælling. Et valg om at se det positive i livet og at skabe rum for refleksion. Den kontemplation, jeg således gennem mange års virke har søgt at befordre gennem mine malerier, er på Grønland umiddelbart nærværende, når isbjergene glider forbi i Diskobugten, eller pukkelhvalerne boltrer sig i sundet ud for Illimanaq. Grønland efterlader et aftryk i sindet om menneskets stolthed, naturens storhed og drama; skønhed og poesi. - Livet på trods”.

Unika fra Royal Copenhagen

Jeg var på besøg hos Pia en af de mange gange, hun gæstede Royal Copenhagen for at dekorere den unikaporcelænskollektion, som hun først har formgivet og siden dekoreret.

Jeg er mildest talt begejstret, kan jeg afsløre. Krukkerne, vaserne og de store fade besidder hver især stor skønhed, i flok er de helt enkelt bjertagende.

Det er ikke første gang Pia arbejder med unika hos Royal Copenhagen. En af hendes tidligere arbejder står i receptionen hos Iittala, Royal Copenhagen og Fiskars fælles hovedsæde i Glostrup og møder mig, hver gang jeg går ud og ind, og hun har også i andre sammenhæng bevæget sig uden for maleriets ramme og arbejdet både i keramik og glas. Arbejdet med porcelænet minder på mange måder om arbejdet med de mange lag af oliefarven, fortæller Pia. En balancegang mellem planlægning og spontanitet, mellem vilje og materialets iboende eget liv.

Dog med den væsensforskel at porcelænsfarverne først får deres endelig udtryk, når de brændes og glaseres, hvilket kræver en del overblik for at ende smukt!

Jeg har fotograferet i Brøndsalen inden åbningen – alt er smukt, også stedet. – Læg vejen forbi! Udstillingen ferniseres fredag d 14 september og har herefter åbent til og med 25 september.