Det skønne og det sublime

Reklame for:
foto Rigetta Klint
Bogen HÅNDVÆRK
Bænk fra Skagerak
Tekande fra Brademeier/Thuesen Jensen
Krus fra Hanne Bertelsen
Sneakers fra Woden
Tørklæde fra Margit K

De to begrebet bruger Kristine Harper i sin bog ”Æstetisk bæredygtighed” fra 2015.

I bogen kredser hun om at definere en æstetisk vinkel på begrebet bæredygtighed. Hun definerer at det at designe og producere bæredygtigt, handler om at skabe produkter der med lethed og uden at belaste miljøet kan nedbrydes igen, eller alternativt produkter som holder. At skabe produkter som er æstetisk bæredygtige, handler om at skabe produkter som holder i sin oprindelige form eller som let kan tilpasses nye tider og nye behov.

Hun definerer to forskellige typer af æstetik, som begge er eller kan være bæredygtige. Det skønne og det sublime.

Det skønne, det er nydelsen ved at alt er som forventet, det skønne er let at afkode. Det skønne føles, smager og ser ud som man har regnet med og overholder fælles menneskelige grundregler for skønhed, og det giver en dyb harmonisk langtidsholdbar tilfredsstillelse af den grund.

Den anden, det sublime, det er det overraskende, det som får os ud af komfortzonen, det grænsespringene og det skæve. Det sublime elsker vi netop af de samme skæve gode grunde, og af samme årsag bliver det, når det er godt, rigtig godt og langtidsholdbart.

Maissi for SKAGERAK


Det skønne er der heldigvis mest af, og det sublime, det møder vi heldigvis nu og da, ingen af delene vil jeg undvære.
Skageraks lille bænk Maissi tegnet af det Helsinki baserede par Wesley Walters & Salla Luhtasela rammer mig på den sublime måde. Da jeg så den første gang, mindende den mig mest af alt om et par sko bestående af to ens venstresko. Jeg ved ikke helt hvorfor jeg fik den association, måske på grund af asymmetrien, måske fordi møblet på mange måder bryder med forestillingen om hvad en bænk er for en størrelse? Men jeg må sige at den vokser på mig, jeg holder af den for dens egen skæve og dog meget, meget stringente charme og så holder jeg af at den er gedigent fremstillet af Skagerak, hvis approach til bæredygtighed netop er at producere i en kvalitet som er beregnet på at holde længe