Drømme er det stof, mode er gjort af

Reklame for:
Rigetta Klint

Jeg abonnerer på nyheder fra kommunikations og brandingekspertens Julie Lahme. Hun skrev i sit seneste minimagasin frit fortolket: Hvis du vil sælge noget til den moderne angrende forbruger, så skal du sælge syndsforladelse!

Det ligger fint i tråd med den modeuge, som lukker og slukker i dag. En modeuge som har forsøgt sig med at have fokus på bæredygtighed.

Tilbageblik

Jeg husker, som var det i går, en samtale jeg for 18 år siden havde med mit PR-bureau. Jeg designede og solgte tøj den gang. Kvalitetstøj som jeg produktudviklede i København. Jeg producerede på en lille skræddersystue i Riga og på et moderne strikkeri i Polen. Der skulle ved sæsonstart en pressemeddelelse ud om den nye kollektion. Jeg bad det prestigefyldte PR-bureau, som jeg havde samarbejde med, om at kommunikere følgende: At jeg på mine produktionssteder udelukkende arbejdede med mennesker, jeg kunne møde i øjenhøjde, og som blev godt betalt, og at jeg benyttede materialer, som jeg kunne stå inde for. Det vil sige, at de var fremstillet under kontrollerede forhold og i høj og langtidsholdbar kvalitet. Samt at jeg var (er) af den overbevisning, at luksus kun er luksus, hvis den er anstændig for alle implicerede. Jeg bad PR bureauet kommunikere til pressen, at jeg var villig til at betale ( og at lade forbrugerne betale) det for kvalitet, som kvalitet koster og ikke ønskede at andre, læs: de som dyrkede bomuld, avlede får, farvede garn, vævede metervarer, strikkede sweatre eller syede kjoler, skulle betale prisen for mit modeeventyr.
Det var for helligt, de nægtede! Jeg blev belært om, at det, forbrugerne drømte om, var lækkert tøj, luksus og identifikation med kendte mennesker.
Bortset fra at jeg havde mange kunder, som værdsatte både mit design men også min kvalitet, så er jeg sikker på, at de i det store billede havde ret. Drømme er det stof, mode er gjort af.

FNs verdensmål

Nu drømmer vi om noget andet. Vi drømmer om at gøre en forskel i forholdet til CO2 og global opvarmning. Vi kan FNs verdensmål i søvne, og vi er enige om at tage action, i hvert fald i teorien.

Bæredygtighed og mode er bare en ligning, som er vanskelig for ikke at sige umulig at få til at gå op. Den kan kun gå op, hvis man piller en af de bekendte ud nemlig tempoet.

Alle undersøgelser peger på, at det mest bæredygtige, man kan foretage sig, er at købe god kvalitet. At beholde og bruge det, man køber, alternativt sælger det videre, således at andre kan få glæde af det. Kvalitet og slow-fashion overgår i miljøregnskabet til enhver tid fast-fashionprodukter fremstillet af genanvendte materialer og for den sags skyld andre krumspring sat i verden for at pynte på vores ressourcekrævende overforbrug.

Messebesøg

Messerne denne gang var et vidnesbyrd om, at tempoet er sat ned. Der var langt mellem nyhederne. Faktisk så langt at en hel del af messestandene så ud som om, at det, som blev vist, var det samme eller næsten det samme sidste gang. Trist syn når kvaliteten er tvivlsom. Dejligt gensyn i de tilfælde hvor der er tale om gedigne kvalitetsprodukter fra en virksomhed med en stærk identitet.

Måske var det nyeste og mest opløftende, at der var historisk mange ”nørdede virksomheder”. Udstillere som fokuserer på og gør det, de er gode til. De producerer regntøj, økologiske t-shirts eller syr jakker af tweed f.eks. I de mest trendy haller var der stor repræsentation af gamle virksomheder som f.eks. Amor Lux, som siden Picassos tid har været leverandør af uopslidelige Bretagnestribede bluser.

Trenden

Drømme er det stof, mode er gjort af, og uden drømme dør vi. Lyst til nyt og anderledes er en del af den drøm. Iscenesættelsen af drømmen er en leg. Min påstand er, at hvis legetøjet eller byggeklodserne er gode nok, så kan de kombineres næsten uendeligt, og der skal meget få nye komponenter til for at skabe noget dagsaktuelt. Man behøver ikke at manøvrere hele skuden i en ny retning hver sæson. Stil går aldrig af mode!

Marokko er et favoritrejsemål i mode - og livsstilsbranchen for tiden. (også selvom det er no-go at flyve!) Marokkos farver inspirerer. Vi drages af kamel og kanel. Det er sådan set ingen rigtig nyhed, men til vinteren 19 er den tilsat blå himmel i alle nuancer og rød fra lyserød til bordeaux! Desuden synes der at være enighed om, at nok har vi været glade for fløjl denne vinter, men vi vil blive endnu gladere næste vinter. ”Work wear looket” som dukkede op blandt de, som sidder forrest i bussen allerede for et år siden, slår nu igennem som en trend. Finest fortolket er arbejdsjakken hos det nye danske ”Item studio”, som for første gang er i butikkerne og på egen web til august. Item Studio skal du i det hele taget holde øje med.

Bæredygtighed

Der er blandt modebranchens aktører mange bud på, hvad bæredygtighed er for en størrelse, og bæredygtighedstankegangen handler ikke kun om materialer, men også om hvor man producerer. Produktionsforholdene er i særdelshed på dagsordenen hos Carcel, som har gjort det til deres varemærke at producere i kvindefængsler. Carcel har under modeugen lanceret en smuk silkekollektion produceret i Thailand som supplement eller udvidelse af den strikkollektion, de producerer i Peru, og som de lancerede for et år siden.

Når man spørger rundt på messestandende, hvad modevirksomhederne tænker som bæredygtighed, så er der en hel del, som får flakkende blik. De, som ser en i øjnene, mens de svarer, siger: ”Vi gør det, så godt vi kan”. Så godt vi kan, det er jo sådan set det bedste, vi alle kan gøre.

Blot bliver vi nødt til at forstå, at hvis det er uden omkostninger eller næsten uden, så er der en anden, som betaler prisen!#slowfashionapril20