En børste

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Blindes Arbejde

Det er næppe en hemmelighed for ret mange, at mit øje tiltales af gedigne håndværksprodukter, både når de er koblet til et moderne design, og når der er tale om de mere traditionelle af slagsen

Håndlavede børster

Hos Blindes Arbejde er det de traditionelle produkter, som er omdrejningspunktet. Gode solide håndlavede børster, sådan som børster altid har set ud. Børster til alle formål også formål som mange moderne mennesker knap har kendskab til: Flaskerensere, skopudsebørster, klædebørster, støve-af børster og bagepensler foruden de alment kendte opvaskebørster.

Alle børster er fremstillet i hånden af forskellige typer af træ og metal kombineret med plantefiberbørster eller hestehår. Hver børste er gennem mange hænder, inden den når forbrugeren, begyndende med træskaftet som slibes, vokses eller olieres, for derefter at blive bundet med hår eller børster. Det tager sin tid. Som eksempel kan nævnes, at en person kan binde tre opvaskebørster i timen. Til slut bliver børstehårene studset, således at resultatet fremstår kniv-skarp!

Socialøkonomisk bæredygtighed

Når man køber børster fra Blindes Arbejde, får man foruden et smukt og funktionelt produkt i naturmaterialer indirekte andel i vedligeholdelse af en lang håndværkstradition. – Og man får med i købet, at man handler med en virksomhed, der skaber overordentlig god mening for de ansatte.

Som navnet antyder det, beskæftiger Blindes arbejde blinde og svagtseende, en gruppe af medmennesker som har vanskelige kår på det almindelige arbejdsmarked.
Vi har alle behov for at bidrage meningsfuldt såvel til egen forsørgelse som til andres glæde, det hvad enten vi har et sansehandikap eller ej, og hvad enten vi kan arbejde 10 eller 37 timer pr uge.
Hos Blindes Arbejde arbejder man så mange timer om ugen, som man kan overkomme.

Blindes Arbejde er en håndværksvirksomhed organiseret under en erhvervsdrivende fond, hvis formål det er både at praktisere godt håndværk og socialøkonomisk bæredygtighed. Det gøres gennem forretningsområderne, som foruden børstenbinderi også omfatter kurve og sædefletning og reparation af stolesæder. Køen af Y-stole, som venter på nye sæder, var lang, da jeg var forbi hovedsædet i København! Desuden har Blindes Arbejde et væveri, som væver puder.

Produkterne afsættes både gennem egne butikker, gennem eksterne salgskanaler og gennem samarbejdspartnere, som køber ydelser. F.eks. fletter Blindes Arbejde sæde til en af SKAGERAKs taburetter.

En Socialøkonomisk virksomhed eksisterer på markedsvilkår. Det vil sige, at den skal tjene til medarbejdernes løn. Den store forskel ligger i, at det ikke er en aktionærkreds eller en ejerkreds, som får gavn af et eventuelt overskud. Her bliver overskuddet brugt i virksomheden og på at skabe nye arbejdspladser til mennesker, som måtte have behov herfor.

Fonden har i skrivende stund 75 mennesker ansat på landsplan og driver butikker og værksteder i København, Slagelse, Odense, Århus og Horsens og har desuden en webbutik.

Fremtidsvisioner

Produktsortimentet hos Blindes Arbejdes børstenbinderi er som skrevet traditionelt og virkelig fint, jeg har intet at udsætte på det, men har dog en tanke:

Blindes Arbejdes søstervirksomhed Iris Hantverk, som ligger i Stockholm, har længe været meget dygtige til at involvere designere i produktudviklingen, hvilket sætter børster på dagsordenen som designobjekt. Jeg spurgte direktør Kristin Espedal, om man har lignende overvejelser i Danmark, og hun afslørede, at første skridt på den vej tages i begyndelsen af det nye år, hvor der lanceres en kost og et fejeblad, som er produktudviklet i samarbejde med Søren Rose. Jeg fik et sneak peek, og det tegner godt, kan jeg love, og jeg lover at vende tilbage til det produkt ved en senere lejlighed og glæder mig i mellemtiden over, at håndværkerne fremtidssikrer gennem at satse på de mange designinteresserede forbrugere.