En dosis æstetik

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Cinnober Book Shop

”Du må gerne flytte på bøgerne og tingene,” sagde Ulla, da jeg gik i gang med at fotografere, men det er nok det sidste, jeg kunne komme i tanke om at gøre. Der er ikke en ting, som ligger forkert eller tilfældigt i Ulla Welinders butik Cinnober i Landemærket.

Hendes univers er omhyggeligt udvalgt og meget æstetisk iscenesat.

Det er jeg ikke den eneste, som synes. Mens jeg er i gang, kommer et par fra Græsk Vogue forbi for at tage billeder.

HÅNDVÆRK

Jeg er glad og stolt over hver eneste af de butikker, som har taget HÅNDVÆRK ind i deres sortiment.

Hvis jeg skulle gradbøje glæden som glad, gladere og gladest, så er det at være repræsenteret i Cinnober noget af det, som gør mig gladest.

Sådan er det af flere årsager. Først og fremmest fordi Ulla er virkelig dygtig til at udvælge sit sortiment, og det at slippe gennem hendes nåleøje er en ære og et kvalitetsstempel. Sådan er det også, fordi jeg har kendt Ulla længe og længe har kendt til hendes kompromisløse æstetik og livsstilsvalg, og fordi jeg kan lide både hende og hendes sted.

Forberedelserne

Ulla har været lidt omkring, inden hun landede i kælderen i Landemærket i København. Hun er uddannet grafisk designer og arbejdede som sådan, indtil computeren blev grafikerens primære arbejdsredskab, og hun indså, at hun behøvede at have materialer i hænderne for at være inspireret og for at udfolde sig kreativt.
Det bevirkede, at hun lagde grafikken på hylden tog en håndarbejdslæreruddannelse og under vejs udgav et par ”sy selv” bøger om børnetøj, som hun selvfølgelig selv redigerede.
Det var i den periode, jeg lærte Ulla at kende. Hun arbejde et par gange om ugen i min butik og var en højt skattet kollega, som i parentes bemærket blandt andet sørgede for, at der blev lavet piktogram instruktion til mit efterspurgte wrapscarf!

Hun har også været ansat gartner i den andelsforening, hun bor i på Østerbro. Dejligt job fortæller hun

Dengang spøgte bogbutikken allerede.

Jeg var på intet tidspunkt i tvivl om, at Ulla ville kunne lave en meget, meget smuk butik. Men jeg var i mit stille sind bekymret for, om København var stor nok til hende.

10 år

Den bekymring er gjort til skamme mange gange. Cinnober har nu eksisteret i over 10 år og er en institution i byen. Mange har deres faste gang der for, som de siger, ”at få en dosis Cinnober”, hvilet betyder at komme ned i gear, og for at følge med i de seneste interessante udgivelser inden for kunst, håndværk, kunsthåndværk og grafisk formgivning, for at købe et grafisk print, en smuk notesbog til sig selv eller til gave eller for at købe en velvalgt rulle ”masking tape” i præcis den rigtige farve.

Alt er udvalgt uden noget anden overordnet plan end at følge mavefornemmelsen. ” Agenterne kan nok så mange gange fortælle om en given bogs popularitet, hvis ikke den falder i min smag, så skal den ikke stå på mine hylder,” fortæller Ulla.

Jeg kan ikke lade være med at spørge Ulla om, hvordan det kan være, at hun kan drive en uafhængig detailbutik i en tid hvor detailhandlen græder, og ovenikøbet en boghandel i en tid, hvor bogbranchen bløder?

”Det kan godt være, at der ikke sælges store mængde bøger. Men det, som bliver solgt og købt, sker med glæde og passion,” siger Ulla. ”Faktisk betyder de lidt vanskelige tider, at forlagene opper sig og, at jeg præsenteres for flere nørdede kvalitetsudgivelser end længe.”

En livsstil mere end et job

Ulla siger, at hun fornemmer, at hun har fundet en niche, at hun dækker et behov, et behov for noget sanseligt og noget taktilt i en digital verden og et behov for noget personligt. Hun fortæller, at det, at hun har været lidt omkring, inden hun åbnede sin boghandel, giver stor mening. Alle erfaringer tæller.

Hun siger også, at hun betragter sit virke som et liv mere end som et arbejde, og at hun gennem at begrænse sine økonomiske forventninger har mindsket sin sårbarhed.

”Jeg tjener ikke mange penge, men jeg føler mig rig,” siger hun. ”Jeg kan lide at være her og lide mine samtaler med kunderne. Jeg har fået mange meget gode venner her. Jeg har travle dage, og dage hvor der kommer få kunder. På de stille dage får jeg orden på det ene og det andet. Jeg kan lide vekselvirkningen og lide uforudsigeligheden.”

Fremtiden er der ingen, som kan spå om

”Cinnober er 10 ½ år,” siger Ulla, ”folk spørger af og til, om jeg kan tillade mig nu at læne mig lidt tilbage i tillid til, at det går godt?
Det kan jeg ikke. Af den årsag nævner jeg både hele og halve år. Jeg værdsætter hver eneste dag, jeg er her, og jeg tager det ikke for givet. Det ikke at tage noget for givet, holder mig skarp og på mærkerne”.


Mere end 10 års erfaring giver muligvis ikke sikkerhed men i hvert fald tyngde. Ulla bliver oftere og oftere bedt om at kuratere bøger i forskellig sammenhæng. ”Det er dejligt at mærke min faglige tyngde,” siger Ulla. ”Da jeg startede her, kunne jeg ikke forestille mig, at en boghandler kunne være en ældre kvinde. Nu tænker jeg, at jeg bare bliver dygtigere og bedre med alderen, og hvis omstændighederne vil det, så kan jeg blive her til mine dages ende”!