Forventningens glæde

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Glas og kande fra iittala
Haveredskaber fra Fiskars
Potte fra B-Green
Frø og diverse fra Camilla Plum/Fuglebjerggaard

Du, som har fulgt med på SLOWFASHIONhouse længe, har allerede været med i baghaven flere gange.

Du har sikkert både set krydderurter og tallerkensmækkere i vores gamle æblekasser. Kasserne er stablet op på bordbukke og stige. Måske har du set at vi har fået sat plantekasser op fra Land, som kommende sommer skal mangedoble arealet i ”køkkenhaven”?
Jeg skriver ”køkkenhaven”, for den er ikke stor. Stor er til gengæld glæden over at kunne høste salat, krydderurter og andet godt til aftensmaden sommeren i gennem. Stor er også forventningens glæde.

Forventningens glæde er netop, hvad der er i spil her i februar.

Kasserne, som blev stillet op før jul med henblik på at få en smuk rusten overflade inden sæsonstart, er smukke og SÅ klar, og jeg er klar!

Forgangne uge var jeg på besøg hos Camilla Plum, som har et forrygende udbud af frø, nordens største, meget af det økologisk. Camilla har ikke bare de gængse sorter, men de gængse sorter i mange, mange varianter, desuden mangt og meget som jeg aldrig før har hørt om.
Camilla instruerede mig i, hvad jeg i min haveutålmodighed kan starte på nu. Derfor har jeg sået artiskok, majs og bønner, og jeg har sat søde kartofler til forspiring.

Søde kartofler

De søde kartofler skal ikke håndteres som almindelige kartofler men således:

1. Sæt tændstikker i siden på kartoflen.
2. Placer kartoflen i et glas vand således at halvdelen er over vand,
3. Stil glasset i et varmt vindue og vent på at kartoflen spirer.
3. Når den spirer, snitter du spirer og et stykke af kartoffelknolden af (der kan blive flere planter ud af en kartoffel). Herefter planter du den spirende del med lidt knold i en krukke med muldholdig jord og dræn. Spiren skal være over jorden.
4. Stil krukken i vinduet eller i drivhuset og se planten skyde op. Kan senere plantes ud i mistbænk eller på friland
5. 3-5 måneder efter du har påbegyndt processen, kan du forvente at høste.

Mit forhold til køkkenhaven er ganske uortodokst, og jeg har ikke tidligere sat mig synderligt ind i sagerne, inden jeg gik i gang. Min tilgang til havearbejdet er med andre ord legende, og noget er gået godt andet mindre godt. Fint har det set ud under alle omstændigheder. Sådan kunne jeg fortsætte, men jeg har lovet mig selv, at i år vil jeg ikke bare opgradere størrelsen på køkkenhaven og antallet af forskellige planter, jeg vil også opgradere mit vidensniveau.

Haveleksikon

Camilla Plum er en vidensbank, og hun deler beredvilligt ud, både på Facebook og på hendes hjemmeside Fuglebjerggaard.dk, som på det nærmeste minder om et haveleksikon. Den bugner helt enkelt af nyttig haveviden, og den tilhørende webshop er fyldt med frø, knolde og læggekartofler. Du kan bestille og hente selv, enten i Jærgersborggade i København, på Fuglebjerggaard i Helsinge, eller du kan få din bestilling sendt.

God fornøjelse når du går i gang, hvis du går i gang!