Girl Power

Reklame for:
Photo Rigetta Klint
Rådvad Møbelsnedkeri

Hvordan respektive mænd og kvinder fremstilles i medierne, hvordan får man taletid og på hvilken præmis, er et spørgsmål, som desværre stadigvæk er aktuelt at give opmærksomhed.

Frida Ramsted, som er en af Sveriges mest læste bloggere, bruger ikke sjældent sin kanal til at gøre opmærksom på skævheder, idioti og åbenlyse absurditeter i indretningsbranchen og i al almindelighed. Således havde hun forleden opsnappet, at den ligeledes svenske feminist Nina Åkestam på sin instagramkonto opponerede mod det faktum, at skal en kvindelig iværksætter have taletid i medierne, så går vejen gennem hendes bolig og hendes skønhed, vel at mærke gennem en smukt (og dyrt) renoveret bolig med fine møbler og med originalkunst på væggene. Dette, også selvom hun skal tale om sit iværksætteri, som umuligt kan have generet denne velstand. Hvornår har du sidst set en mandlig entreprenør kravle op køkkenbordet for at tale om valg af tapet eller om beslag til køkkenskabene, når det egentlig er hans karriere, som er interessant, spørger Frida Ramsted. Nina Åkestams pointe er, at det er en måde at infantisere kvinder på. Man fortæller ikke historien om interessante voksne kvindelige erhvervsprofiler og deres arbejde for at få virksomheden til at lykkes, men formidler derimod et slet skjult budskab om, at vejen til et lykkeligt liv går gennem at se godt ud og gennem at arve eller gifte sig til midler. Desuden dumforklarer medierne sine læsere ved at tro, at læseren ikke ønsker andet og mere end et glansbillede.

Nuvel, kvinden på køkkenbordet kan jo have arbejdet og tjent pengene selv, inden hun blev iværksætter og kravlede op på bordet i det smukke køkken.
Det kan i min verden være interessant for læserne at se, hvor folk bor, for at forstå hvem de er, men fri mig for stereotyper, og giv mig i stedet hele mennesker, unge som gamle, mænd som kvinder.

Her får I billeder af en kvindelig snedker i sit værksted, hun klog og dygtig, og hun er tillige ung og smuk. Når hun går til møde med mandlige rådgivere, så foreslår de hende ikke sjældent at krybe op på sine egne møbler og lade sig fotografere, mens hun poserer, det vil helt sikkert sælge møbler til velhavende mænd lyder deres velmenende råd!

Sophie Clemmensen, som driver Rådvad Møbelsnedkeri, foretrækker nu at blive valgt for sine faglige kompetencer, og dem har hun til overflod, både som snedker og som formgiver, og valgt det bliver hun, der er travlt på værkstedet. Travlt og rodet siger hun advarende, da vi aftaler at mødes, men du ved, der bliver jo aldrig rodet på mandemåden tilføjer hun!

Hun laver individuelle møbler til et kræsent kvalitetsbevidst publikum, og så har hun en lille kollektion af bakker, taburetter og rammer, som hun sælger fra sin webshop.

Et smukt renoveret køkken har hun til gengæld ikke, hun har lige opsagt sin lejlighed for at blive nogle omkostninger lettere. At etablere virksomhed er både et sats arbejdsmæssigt og økonomisk, og sommeren tager hun på stranden eller bag i varebilen på en madras, ”så finder jeg nok en lejlighed eller et værelse til efteråret, når det bliver koldt” siger hun. Hårdt presset indrømmer Sophie, at det ikke kun er for at spare penge, at hun skal sove i sin bil eller på stranden denne sommer, det er også lidt, fordi hun er en eventyrer. ” Jeg er rastløs af natur og det er bundet nok for mig at have et stort værksted, når jeg har fri, er det ret skønt at være uden fast form”, siger hun, som inden hun slog sig ned i Rådvad rejste verden tynd og overvejede alvorligt, om hun overhovedet skulle etablere sig i Danmark. Nu er hun her og føler sig privilegeret. Værkstedet på den smukkest tænkelige adresse i en sidefløj til Karin Carlanders værksted i Rådvad. Vil du se og du købe fra Rådvad Møbelsnedkeri, så holder Sophie Clemmensen åbent værksted første weekend i juni og træffes ellers på mail.

På åbent hus i Rådvad kan du også købe Karin Carlanders tekstiler og tøj fra designstudiet Aure Studio.