HÅNDVÆRK

HÅNDVÆRK, håndværkeren og om at leve sin drøm.

Nu ligger den her på mit bord og er en virkelig bog baseret på min drøm. Drømmen om at formidle mennesker, som tør springe over, hvor gærdet er højest, som går efter det sublime, og som ved, at rejsen er en del af målet.

I HÅNDVÆRK portrætterer jeg en lang række mennesker som arbejder med hænderne på den ene eller anden måde. Nogle af dem er håndværkere andre kunsthåndværkere. Fælles for dem er at æstetik indgår som et væsentligt element i deres daglige virke.

Meget adskiller dem, men en ting har de til fælles, de taler alle om at få ro i hovedet, når de arbejder med hænderne!

Malermesteren


I et af bogens afsnit taler jeg med malermester Marianne Klixbull, jeg skriver indledningsvis i afsnittet om Marianne:
At portrættere mennesker og deres liv og arbejdsliv er berusende. Jeg bliver igen og igen forført, ja, måske nærmest lidt småforelsket, men jeg bliver også udfordret. Mødet med malermester Marianne Klixbull er ingen undtagelse. Forført blev jeg allerede ved første møde. Marianne er interessant at tale med, og udfordret, det blev jeg siden. Forud for vores andet møde skrev hun i en besked: “Det portrætbillede, du talte om, kunne måske tages på toppen af et stillads. Når jeg står på toppen af et stillads og kigger ud over byen, så føler jeg mig meget maleragtig.” Ok, svarede jeg tilbage, du skal vide, at jeg lider af højdeskræk og absolut ikke er i mit rette element på toppen af et stillads, men jeg vil gerne have skubbet lidt til mine grænser!

Den indledning beskriver meget, meget fint hvilken rejse jeg har været på. Jeg er uden undtagelse forført af dem alle og udfordret af en del! Af hjertet tak fordi i har lukket mig ind, fordi i beredvilligt har fortalt mig om jer selv, om jeres fag og om jeres tanker om livet som håndværkere. Uden jer var bogen HÅNDVÆRK ingenting.

Samme Marianne siger senere i samtalen: n“Jeg ville ønske at flere valgte et håndværksfag, helt enkelt fordi det kan åbne døre til et godt arbejdsliv og dermed til et godt liv i sin helhed. For at det skal blive et attraktivt valg, skal vi alle udvise en større respekt for håndens arbejde og for dem, som udfører arbejdet. Social mobilitet er et af tidens buzzwords, men vi bruger kun ordet, når bevægelsen går i én retning, fra det manuelle til det intellektuelle. Jeg kunne ønske mig, at man forstod det fulde omfang af ordet og gav bevægelsen frit løb, både den ene og den anden vej!” siger Marianne, som mener, at det er af afgørende betydning både for individet og for samfundet, at vi udviser større respekt for håndværkeren og håndværksfagene, end vi har haft for vane de seneste mange år.

Jeg kunne ikke være mere enig!

Mange gode grunde

Læs bogen, og du vil ikke være i tvivl om er der mange gode grunde til at værne om vores håndværkstradition. Nyd bogens billeder af høvlspåner, ler, værktøj af mange slags, mel, garntrisser og stærke virksomme hænder foruden stilleben billeder hvor håndværkernes produkter indgår.

Du kan bestille HÅNDVÆRK og foto posters her