Ham med bønnebordene

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Designer Zoo
Bønnebordet

For et års tid siden hørte man langt borte fra Vesterbrogade i København og fra Badstuegade i Århus ekkoet af: ØV Designer Zoo lukker.
Nu hepper vi glade i kor, for designer Zoo er genopstået! I hvert fald på Vesterbrogade.

Genopstået efter en pause! Indehaveren Karsten Lauritsen havde andre planer, troede han. Men mens han fra et lokale i gården sammen med sit faste håndværkerteam fortsatte med at fabrikere og sælge sine berømte bønneborde, som han tegnede i 1995 og sine snart lige så efterspurgte spiseborde, som er kommet til langt senere, så kom han på bedre tanker!

For dig, som ikke kendte til Designer Zoo da, og endnu ikke har været forbi efter genåbningen: Historien er i korthed, at Designer Zoo er en klon midt mellem værksted, galleri og butik.

Det, som udstilles og sælges, kommer fra 80 forskellige håndværkere, kunsthåndværkere og designere, hovedparten med produktion på eget værksted i Danmark. Danmarks største udstillingsvindue for kunsthåndværk eller ”håndholdt design” som Karsten Lauritsen kalder det. Designer Zoo er lovprist i både ind og udland for både vareudbud og for koncept.

Allerede på åbningsdag nr. 2, hvor jeg var forbi, kom flere turister på besøg. Et års pause bemærkes knap!

Karsten møbler udgør en solid base i sortimentet. Desuden vises smykker, hornprodukter, skind og læder, glas, keramik og træ, tekstil og spiritus! Noget i kategorien brugsting andet mere i retning af unikke kunstgenstande.

I Designer Zoo 1.0 var der mange værksteder. I 2.0 vil der være snedkerværkstedet, som til gengæld udvider foruden et enkelt smykkeværksted og et keramisk værksted.

Om et par dage viser jeg en billedserie med produkter fra en del af de, som er på banen fra start.

Her skal det handle om Karsten!

”Jeg købte for en del år siden den her ejendom sammen med et par andre. Det har vist sig at være lige så godt som en lottokupon med gevinst,” fortæller Karsten Lauritsen, da vi mødes på bønnebordsværkstedet. ”Læg dertil at jeg har haft reel succes med mine borde, så bliver resultatet muligheder”!

”Jeg kunne vælge at realisere det hele og trække mig tilbage for at passe min have, men det gør jeg ikke. Jeg investerer i branchen. Jeg trives med et indholdsrigt arbejdsliv først og fremmest på værkstedet med mit personale omkring mig. Jeg bliver dybt rørt, når jeg tænker på, hvor trofaste de har været. Flere har været her op mod 20 år. Britt, som er daglig leder i den nyåbnede butik, var butikselev hos mig, da vi åbnede i 1999 og var med i flere år. Siden har hun været lidt omkring i branchen, og nu står hun her og er godt klædt på til Designer Zoo 2.0.

Missionen

Ikke bare trives Karsten på værkstedet, han har også en mission. Han vil skabe den ramme, hvor man med hele hånden kan pege på design, som vokser ud af et dybt kendskab til materiale og håndværk. Han vil sætte tingene i sammenhæng og sørge for, at der findes en professionel kommerciel platform, et udstillingsvindue. Han vil sammensætte sortimentet således, at det både viser bredden og dybden, men også således at udbuddet er forankret i den tid, vi lever i og i den efterspørgsel, som allerede findes, og som butikken kan være med til at forstærke.

”Jeg vil gerne tale med de unge og yngre håndværkere om mit syn på, hvad det gode helhedsliv er,” siger Karsten. ”Selv var jeg 30, inden jeg blev klog nok til at forstå, at penge ikke i sig selv er et mål – det lyder så let, men det vigtigste er altså at bestemme sig for, hvad man vil bruge sit liv på. Fokus, ydmyghed og flid er god startkapital i forholdet til at få succes!”

Man skal på den anden side heller ikke sætte sit lys under en skæppe, og det gør Karsten heller ikke. Han er glad og stolt og fortæller i en sidebemærkning, at han ved siden af virksomheden har passet en karriere som lokalpolitiker på Frederiksberg.

Orangeriet

”Se her,” siger han og peger ud i den lidt rodede baggård. ”Om en måned er gården omdannet til orangeri. Her skal vi vise unika, sælge bøger og servere god kaffe. Der bliver udgang både fra stueetagen og fra kælderetagen, hvor der i øvrigt er frit indsyn til en del af bønnebordsproduktionen. Vores store fordel er, at vi har et fuldt bemandet in-house værksted, som kan løse alle slags opgaver. Ligegyldigt hvad vi finder på, og hvordan vi vil forandre butikken og omgivelserne, så kan vi selv.”

Det lyder skønt alt sammen, og jeg kommer i tanke om den gang, det var i begyndelsen af 0´erne hvor Karsten holdt cigarbar i baglokalet om fredagen!

Vi ses i orangeriet!