haven i maj

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Land
Camilla Plum/Fuglebjerggaard
Skagerak
RIG-TIG

Alternativ titel: VÅRVINTER -Vårvinter er svensk og betyder på nudansk, at kalenderen siger forår, men temperaturen står på …..koldt! Men inden vårvinteren var det sommer i april, og alle de modige (og letsindige) gik i gang med at plante ud således også jeg! Jeg var på Fuglebjerggaard hos Camilla Plum og blev forsynet med porrer, grønkål, salat i lange baner, tallerkensmækker, fenikel, squach, flere slags krydderurter og tomater blandt andet.

Det ser ud som om, de små planter klarer skærene i min nye plantekasser. Kasserne, som er fra Land, blev som nogen måske har læst her, stillet op i december for at nå at ruste og blive smukke til sæsonen. I begyndelsen af april var anlægsgartneren Thomas Isafold, som Land samarbejder med, forbi for at fylde plantekasserne med jord.

Familievirksomheden LAND

Hvis ikke du allerede kender Land, så får du her en introduktion, de er værd at holde øje med!

Land består af Anne og Søren, som er par, og af Sørens forældre Marie og Thule.

Marie er tekstildesigner og drev i sin tid sammen med Thule virksomheden Marie Sohl Design.

Den gang boede de i Vestdanmark

Thule er iværksætter, og det var, da de solgte Marie Sohl Design, Thule fik en ny ide! Ideen til højbedene opstod, fordi han havde set nogle højbede i jern, som nogle venner havde fået svejset sammen hos en smed, og gerne ville have nogen selv. De højbede blev den spæde start på det produkt, som i dag hedder Land Classic og på virksomheden Land. Thule er den, der har overblikket over lagerstyringen i Land. I højsæsonen løfter han omkring et ton jern om dagen, når han pakker ordrer til kunderne. Marie laver frokost og kaffe, og så pakker hun brochurer og skrueposer.

Søren er uddannet IT-analytiker. Da Thule (Sørens far) fik ideen til de oprindelige modulopbyggede højbede, forsøgte han i første omgang at sælge via plantecentre og byggemarkeder. Først da Søren hjalp med at etablere en netbutik og dermed banede vej for handel direkte med forbrugerne, tog salget rigtig fart.

Søren er egentlig ikke haveinteresseret, men han har altid været designinteresseret og kan godt lide tanken om at skabe noget nyt. Det ligger naturligt til familien. Søren drømte da også om at blive selvstændig på et tidspunkt. Efter at have været involveret i virksomheden i flere år på fritidsbasis, var det derfor et naturligt skridt at tage, da han for godt fire år siden gik ind i Land på fuld tid. Det var samtidig med, at Thule og Marie flyttede fra Jylland til København og tog virksomheden med.

Sørens første store projekt har været sammen med Thule at udvikle Land Modern plantekummerne (det er dem i ser i min have).

Anne er sociolog og har forsket og undervist i madforbrug og bæredygtighed. Hun har altid været haveinteresseret. Hun fortæller, at da hun og Søren lige havde mødt hinanden tilbage i 2008, overtog hun en kolonihave og fik straks tilbudt flotte højbede af hendes nye svigerfar på betingelse af, at hun og Søren ville holde sammen et stykke tid! Det har de så gjort!

I nogle år skrev Anne blogindlæg til Lands hjemmeside om sine egne have projekter og aktiviteter, og hun hjalp til med opdateringer af hjemmesiden og lignende. Hun havde aldrig forestillet sig at skulle være selvstændig. Men da Søren gik ind i virksomheden på fuld tid, siger hun, at hun kunne mærke, at hun også blev tændt af tanken om at have Land som fælles projekt. Da muligheden bød sig for et par år siden, valgte hun at tage springet vel vidende, at der kan være udfordringer forbundet med at skulle arbejde sammen med familien og med at være økonomisk afhængige af så lille en virksomhed hele familien.
Anne er den, som er mest engageret i det, som involverer jord under neglene. Desuden tager hun sig af markedsføring. Lige nu arbejder hun sammen med havedesigneren Dorthe Kvist om at udvikle en inspirationshave til havemessen Cph Garden til juni.

Marie og Thule bor i lejlighed på Christianshavn. Virksomheden ligger på Amager bare 5-10 minutter på cykel fra, hvor Søren og Anne bor med deres to børn.

At arbejde med LAND

”Tænker du stringent på virksomheden Land som din arbejdsplads, eller er det et helhedsliv at drive familievirksomhed”? Sådan spurgte jeg forleden Anne. ”Det er helt klart et helhedsliv at drive familievirksomhed! En af attraktionerne for mig har været, at Land er et projekt, som Søren og jeg er fælles om. Vi kan drømme sammen om, hvor vi gerne vil hen med virksomheden, og vi kan arbejde sammen om at komme i mål. På det praktiske plan aftaler vi med hinanden, hvem der tager en tørn i weekenden, og vi har altid forståelse for hinandens perspektiv, også når det til tider bliver presset. Samtidig giver det fleksibilitet i forhold til børnene, at arbejdet er et sted, hvor de også kan være lidt med. De kan ligge på sofaen på kontoret med et tæppe, når de er småsyge, hjælpe til med småopgaver og bygge huler i haven bag lageret, når de er med på arbejde på fridage. Det er det gode liv for os, at arbejde og familieliv ikke skal føles som to adskilte verdener, som hele tiden er i kamp med hinanden”.

Og i Mål, hvad er det? Målsætning og strategi er noget af det sværeste ved at drive virksomhed”, siger Anne. ”Vi vil gerne vokse, men i et tempo hvor vi kan følge med. Det helt jordnære mål er at fastholde vores position på det danske marked og samtidig udvide i Norge og Sverige. For at det er muligt, skal vi både være gode til at drive forretningen, men også til at udvikle os på produktsiden uden at give køb på det, som er vores kerneproduktområde, det modulopbyggede, som kan tilpasses og kombineres på mange måder, og som er enkelt at sende afsted i pakker og på paller”.

”Har I en mission med det I gør ud over at tjene til livets ophold?” spørger jeg afslutningsvis. ”I en lille virksomhed fylder det med livets ophold altid en del,” svarer Anne. ”Men helt grundlæggende giver Land jo mening for os, fordi produktet er med til at gøre omgivelserne lidt grønnere og skønnere for en masse mennesker. Vi tror på, at grønne omgivelser gør godt, både fordi det grønne er dejligt at se på, men også fordi arbejdet med jorden og planterne er alletiders kur mod stress.
- Og så er det grønne især i byerne i form af gårdmiljøer, taghaver, altaner og grønne fortove jo også et spørgsmål om at øge biodiversiteten, om bæredygtige levemiljøer og om at klimatilpasse!