Hvad er det som driver værket?

Reklame for:
Styling og foto Rigetta Klint
Bøgedal Bryghus

Det spørgsmål stiller jeg jævnligt mig selv, og det spørgsmål har jeg stillet til alle de håndværkere og kunsthåndværkere, jeg har lavet interview med under vejs i arbejdet med bogen HÅNDVÆRK, som udkommer i starten af oktober. (bogen kan forudbestilles her)

Vejen til Vejle

At forstå, hvad der er drivkraften, er hent centralt for at kunne navigere.

Spørgsmålet om drivkraften, blev også omdrejningspunktet, da jeg for en uges tid siden besøgte parret Casper Vorting og Gitte Holmboe, som sammen driver Bøgedal Bryghus i Vejle. Bøgedal Bryghus stødte jeg på, fordi jeg for nogle måneder siden ledte efter den bedste (og smukkeste) flaske øl til et stilleben foto, som er med i HÅNDVÆRK og desuden trykt som fotoposter. Jeg er, ærligt indrømmet, ikke nogen stor øl kender, men blev hjulpet på vej af ”Omegn” i Torvehallerne. Selv med min begrænsede erfaringsramme tør jeg godt skrive, at Bøgedal øllen indiskutabelt spiller i en særlig liga.

Bøgedal Bryghus og familien Vorting/Holmboe har til huse på en firlænget gård med udsigt over Vejle Ådal. Her har de boet siden 1999.

Barndomshjemmet

Da jeg ankommer møder jeg Casper i en af længerne, som han er i gang med at sætte i stand.

Gården er Caspers barndomshjem. Med til historien hører at forældrene ikke var bønder, men akademikere som ønskede at komme på græs. – Det valg vender Gitte tilbage til, da jeg undervejs i samtalen spørger til, hvad deres nu store drenge synes om at bo på landet. Hun siger, at børnene elsker det, og at det mærkes på deres holdning til stedet, at familiens fortælling handler om at bo på Bøgedalt som en overskudshandling og ikke som et resultat af generationers slid og slæb. ”Drengene skal selvfølgelig til København eller til en anden international storby for at læse og for at prøve storbylivet af”, siger hun. ”Hvad der derefter skal ske, vil vise sig, men den yngste forestiller sig, at han skal bo her”.

Gitte og Casper mødte hinanden i København. Gitte er københavner, og Casper har læst i København. Han er uddannet civilingeniør og trådte sine bryggerbørnesko i Hillerød, hvor han sammen med en ven byggede Danmarks første mikrobryggeri Brøckhouse. Deres veje skiltes, da vennen ønskede at overgå til stordrift. Casper gik den modsatte vej, han startede det nu 14 år gamle Bøgedal Bryghus, som er et lavteknologisk bryggeri med en håndholdt eksklusiv produktion på ca. 40.000 flasker a 75 cl om året. Det er ikke meget, men nok til at man kan lever af det, og nok hvis man skal nå at gøre sig umage i alle processer. ”Lidt mere end 40.000 flasker kan vi godt brygge”, fortæller Gitte, ”det har vi gjort i perioder, men jeg bryder mig egentlig ikke om det liv vi har, når vi får for travlt”.

At gøre sig umage

At gøre sig umage, både med virksomheden og med livet – det er det, som driver værket både for Casper og for Gitte.

Gitte, som er uddannet Master of Corporate Design fra Copenhagen Business School, arbejdede i mange år med marketing og reklame. Sandt for dyden ikke den branche hvor fordybelse og umage er mest efterspurgt. ”Tværtimod, jeg skæmtede ofte med, at jeg sagtens ville kunne leje min hjerne ud til anden aktivitet, mens jeg varetog mit job”, siger Gitte. ”Jeg følte mig helt enkelt ikke udfordret og følte ikke, at det, jeg kunne og stod for, kom i spil”.

Sideløbende hjalp hun med at lave Bøgedals visuelle identitet og gav en hånd med i forholdet til marketing og salg. Det var til gengæld interessant og hun fandt hurtigt ud af at hun ikke bare var stærk strategisk og visuel, men også kunne udnytte sin sans for smag og for at lave opskrifter.

Så snart muligheden bød sig var det derfor også en let beslutning at skifte pendlerlivet med job i Århus ud med en hverdag med plads til fordybelse og kvalitet som partner i Bøgedal Bryghus.

”Jeg var villig til at betale frihed med usikkerhed” fortæller Gitte og fortsætter: ”Der var også en anden omstændighed, jeg ville være til stede i mine børns liv, jeg kan helt enkelt ikke forstå hvorfor vi skal skætte børn i verden hvis ikke der er fordi vi vil være sammen med dem”.

Det betaler sig tydeligvis at gøre sig umage med sit produkt, landets dygtigst kokke indfinder sig ikke sjældent ved køkkenbordet på Bøgedal for at prøvesmage. De serverer Bøgedal på Noma og på mange andre danske og internationale gourmetrestauranter. ”Kokkene er interessante samarbejdspartnere, de er lige så nørdede, kompromisløse og passionerede som os” siger Gitte.

Øvelse gør mester

”Man siger at det tager 10000 timer at blive en god, jeg er ved at være der, jeg kan mit kram, jeg præcis hvad jeg vil have og hvordan øllet skal smage for at være interessant og vi har i fælleskab vores rutiner på plads således at vi kan navigere i en virkelighed hvor øllet som er en levende organisme er forskelligt fra bryg til bryg fra årstid til årstid”.

Drivkraften, den er der ingen tvivl om, men hvordan måler I succes spørger jeg afslutningsvis, vi er jo bare mennesker siger Gitte og indimellem kan vi godt snyde os selv til at tro at en million mere om året ville gøre os lykkeligere, men det ved jeg er en løgn. Lykken er at vælge helhedslivet.