intelligente hænder

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Kartonnagefabrikken/Hans Knudsen Instituttet

Mit øje frydes ved synet af intelligente hænder og ved synet af håndværktøj.

Min glæde gælder både de håndværk, som har en kunstnerisk overbygning, og de som er rene håndværk, hvis man kan lave den sondring overhovedet?

Fotoposters


Så stor er min glæde, at jeg det seneste år har brugt halvdelen af min tid på at fotografere og skrive en bog om håndværk og kunsthåndværk. Bogen hedder HÅNDVÆRK og udkommer d. 9 oktober. Meget mere om det den kommende periode.

Jeg har åbnet en mini-webshop her på sitet, hvor jeg kommer til at sælge både HÅNDVÆRK og kogebogen MÆT, som udkom i foråret. I ”min butik” sælger jeg også fotoposters med stillebenmotiver fra bogen.

Det, jeg vil fortælle om her, er æskerne til mine stilleben fotoposters. Dem har jeg fået fremstillet på Hans Knudsen Instituttet (HKI) på Kartonnagefabrikken.

HKI som ligger i Københavns Nord-Vestområde har flere beskyttede værksteder, som beskæftiger mennesker, der har en begrænsning i deres funktionsevne. Her kan man være i en kort periode, mens man ruster sig til det almindelige arbejdsmarked, eller man kan være ansat på ubestemt tid. Ud fra devisen: Alle mennesker har glæde af at have et arbejdsliv og af at bidrage. Både de som kan af egen kraft, og de som behøver lidt hjælp og opbakning for at få det til at fungere.

Kartonnagefabrikken


På kartonnagefabrikken er medarbejderne trofaste. De to jeg mødte, har været ansat i virkelig mange år og er meget tilfredse med deres job.

På Hans Knudsen Instituttet (HKI) findes desuden et møbelsnedkerværksted, hvor der laves reparationsarbejder for private kunder, fremstilles prototyper for designere og produceres produkter i mindre serier som f.eks. her. På samme måde fungerer HKI´s metalværksted. HKI fungerer også som læreplads inden for en række forskellige erhvervsuddannelser. Her kan unge, som har særlige behov, og som ellers ikke ville magte en lærlingeuddannelse, ved hjælp af faglig, social, psykologisk og specialpædagogisk støtte, rustes til at gennemføre en erhvervsuddannelse og blive en del af arbejdsmarkedet. Mere end hver anden lærling på HKI´s erhvervsuddannelser kommer i ordinært arbejde inden for seks måneder efter endt uddannelse hos HKI. Ni ud af 10 inden for deres fagområde.

Hvor er jeg glad for, at vi som samfund rummer den mulighed, og så er jeg glad for, at det stadig er muligt at producere kartonnage i små serier. Kartonnage er et fint gammelt håndværk. Lige som så mange andre håndværk i grænselandet mellem håndværk og produktion er kartonnagen truet af masseproduktionens og de billige importvarers fremmarch, hvorefter vi som forbrugere er overladt til ”one size fits all”.


Små serier


På Kartonnagefabrikkens beskyttede værksted kan virksomheder producere i små serier som her, både produkter til videresalg og som i mit tilfælde emballage i præcis den størrelse og i det oplag, jeg har brug for. Som privatperson kan du bestille helt ned til 10 æsker efter dine ønskede mål. Hvor fristende er ikke det? Orden på arkiverne og det tilmed i æsker som passer ikke næsten, men fuldstændigt til dine behov!