it´s complicated

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
The White Briefs
MANÈR
Esmé Studios

”It´s complicated”, lød en af de mulige måder, hvorpå man kunne beskrive sin civilstand i facebooks barndom.

It´s complicated, sådan kan man også sammenfatningsvis beskrive beklædningsindustriens forhold til klimaproblematikken, og sådan kan man beskrive forbrugernes forhold til modebranchen.

Beklædningsindustriens glamourøse udstillingsvindue hedder ”Fashionweek”, og det er næppe undgået din opmærksomhed at Copenhagen Fashionweek er løbet af stablen i forgangne uge.

Jeg har været omkring. En del ser ud, som det altid har set ud, men retorikken er forandret. Det er sådan set godt, medierne taler om mode ud fra et andet perspektiv end tidligere, og seriøse forskere som ved noget om feltet har fået taletid! Dog siger jeg advarende: ”den næste sælger som siger: vi er et bæredygtighed brand, mens de fortsætter med at pumpe produkter ud på markedet, ham eller hende kaster jeg noget meget tungt efter”.

Nyt tøj, om end det er fremstillet af gamle pet flasker eller affald fisket op fra havets bund, er ikke et nødvendigvis bæredygtigt tøj. Tøj fremstillet af økologisk bomuld er det heller ikke. I heldigste fald er det mindre belastende end tøj fremstillet af konventionel bomuld, men hvis ikke design og kvalitet er i top, og hvis ikke du som forbruger har tænkt dig at bruge din bomuldsskjorte til den er slidt op, så er det no-go! Lige så lækkert det er med bomuld, lige så ressourcekrævende er det at fremstille.

Modedrømme og vores virkelighed

Tøj er en udtryksform og mode er en drøm. Imidlertid deler de færreste forbrugere modevirksomhedernes drøm og endnu færre kan spejle sig i deres iscenesættelse. Hovedparten af vi forbrugere ønsker smukt tøj, som fungerer med det liv vi har, den kropstype vi er og i en stil, som udtrykker vores personlighed. Nogle personligheder matcher minimalistisk basic wear i støvede farver, andre begærer både stærke farver, print og overdådige rober.

Stil er som en rygrad i graderoben, og selvfølgelig og heldigvis påvirkes vi af strømninger, og vi får lyst til variation, lad os kalde det for mode, og lad os opfatte det som et krydderi. Har man fundet sin stil, så er det intet problem at investere i gode langtidsholdbare (bæredygtige) stykker tøj. Sådant tøj er der ikke meget af i de hellige modehaller. Sådant tøj er der meget få af de eksisterende aktører, der udbyder. At lave langtidsholdbart tøj kræver, at man kan mere end sin trendbibel. Man skal have formsans, materialekendskab på detaljeniveau, og man skal være i stand til at arbejde med pasform.

Det lyder måske kedeligt og meget lidt modeagtigt, men det er til syvende og sidst god pasform, som afgør om tøj ender som en flygtig flirt eller som et langvarigt bekendskab.

På messen Ciff i Bella Center er der mange herrebrands, og niveauet er generelt langt højere blandt de, som laver herretøj end hos de, som laver dametøj. En af dem, jeg stødte på (igen, igen), er svenske ”The White Briefs”. De har nu i 10 år arbejdet med velsiddende undertøj i økologisk bomuld primært til herre suppleret af lidt undertøj og lidt basic wear til kvinder. De kan deres materialer hos The White Briefs. Man mærker straks, at der her ikke er tale om økologisk bomuld, fordi det er en smart bæredygtig trend, men helt enkelt fordi der er tale om den bedste bomuld på markedet.

Et andet herrebrand med muligheder også for kvinder er ligeledes svenske MANÈR. De holder til i Malmø og foruden deres faste kollektioner, så laver de jeans efter mål både til herrer og damer, det skal prøves!

MANÈR matcher en drøm jeg har. En drøm hvor flere igen vælger at få syet deres tøj lokalt. Min drøm inkluderer et scenarie, hvor vi igen får et forhold til materialer, fordi vi på hobbyniveau syr og strikker. Ikke fordi vi skal være selvforsynede, men fordi det er hyggeligt og afstressende at lave håndarbejde, og fordi vi gennem at have materialerne i hænderne lærer, hvordan de fungerer og på den måde bliver mere kritiske (bæredygtige) forbrugere.

Måske er det ikke så kompliceret endda?


Det mest bæredygtige tøj er tøj, du allerede har. Dernæst er det bæredygtigt at købe eller fremstille tøj, som vi har tænkt at beholde og bruge længe.

Sørg for at det, du køber, sidder godt og dermed er bekvemt. Køb kun tøj i gode gedigne materialer, som kan ældes med ynde. Køb kun tøj som stilmæssigt passer til din personlighed.

Lyder jeg som din mormor? Nogle gange må man se sig tilbage for at komme fremad, og fremad skal vi, og der skal være plads til både drømme og krydderi. Krydderiet til sommeren 2020? Det kunne meget vel blive gult, terrakotta, grønt eller lilla, så vidt jeg kan vurdere!