kædereaktion

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Plaider fra Silkeborg Uldspinderi
Skibslampe fra Stelton
Bålfad fra Jensen Services
Emalje kagefad og emaljekrus fra Kockums Jernverk
Kagetallerken fra Lov i Listed
Kageskeer fra Kay Bojesen
Glas fra iittala

Vi skal have tømt brændestakken, så vi kan se, om der er en muserede under den. Fint skulle vi så ikke invitere på bål, snobrød og pølser i haven?

Som sagt så gjort, og da jeg alligevel skulle have tømt fryseren, kunne jeg ved samme lejlighed bage en kage med de sidste brombær fra sommeren 2018. Opskriften på kagen får I herunder. Resten af brombærrene kogte jeg til marmelade – en helt almindelig marmeladeopskrift som jeg tilsatte smeltet mørk chokolade og rå-lakridspulver. Den marmelade bliver god til morgenpandekager eller croissanter.

Familien på besøg

Min datter og svigersøn og deres lille Abel på knap 2 år dukkede op til snobrødsbagning på en kølig men skøn forårsaften sidste weekend, og vi pakkede os ind i uldtæpper og hyggede os, til kulden tog over, og vi måtte flytte ind.

Apropos uldtæpper – de her er fra Silkeborg Uldspinderi. En fin gammel jysk virksomhed som kan deres kram, og som fremstiller plaider af mange forskellige slags. Dem, jeg har valgt, er ret robuste og på den måde også egnede til at tage med i haven. Uld har tillige den fordel, at den er selvrensende eller relativt selvrensende. Ketchup forsvinder ikke af sig selv, men almindeligt snavs preller af på grund af uldens høje lanolinindhold. Lugten af bål, som er hyggelig, mens det står på og ret anmassende efterfølgende, forsvandt også let blot ved at lade tæpperne hænge ude natten over.

Det blev aldrig aktuelt at sidde ude til det blev mørkt. Det blev for koldt, men den smukke lygte fra Stelton blev alligevel tændt og hyggede i tusmørket. Lampen er fremstillet af rustfrit stål og er en variation over den helt klassiske skibslampe. Lampen tændes med petroleum eller lampeolie.

Apropos de seneste artikler her på onlinemagasinet, så er skibslampen tegnet af Erik Magnussen 1940 – 2014. Han blev uddannet keramiker fra kunsthåndværkerskolen med sølvmedalje i 1960 og var de første år efter endt uddannelse ansat af Bing og Grøndal. Siden etablerede han tegnestue og kastede sig over andre materialer end de keramiske. Virksomheden Erik Magnussen eksisterer stadig og drives i dag af Jonna Magnussen, som har været CEO i virksomheden siden 1990.

Min brombærkage

Den er en variation over den klassiske pundkage. Den er taknemmelig og fleksibel. Jeg har i årenes løb bagt den med udelukkende hvedemel, med en kombination af hvedemel og kokosmel og for tiden synes jeg bedst om en kombination af mandelmel og hvedemel eller udelukkende mandelmel.
Den kan bages med al slags frugt såvel frisk som frossen. Nu er der snart rabarber i haven, så er det dem, som indgår! Kagen kan serveres, som den er eller med flødeskum eller vaniljeis.

Kagen skal bages ca. 1 time ved 190 grader

200 g blødt smør
250 g sukker rørsukker, hvidt sukker eller kokossukker
4 æg
200 g mel ca. (½ hvedemel, ½ mandelmel)
1 tsk. bagepulver

Passende mængde frugt frisk eller frosset
Sukker at drysse med

Rør sukker og smør skummende, tilsæt et æg ad gangen og pisk luftigt.

Mel og bagepulver blandes og røres i.

Smør en springform eller en lillebradepande og fordel dejen.

Fordel frugten over og drys med sukker.

Bag ca. 1 time ved 190 grader

God appetit og fortsat glædelig påske!