Klässbols Lin

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Visit Värmland
Klässbols Lin

Både i Danmark og i Sverige har vi tradition for tekstiler i hør. Der har været dyrket hør til tekstilindustrien i begge lande. Sådan er det ikke længere. De karakteristiske

blå marker med hør til tekstilindustrien skal man nu til Irland, Frankrig, de Baltiske lande og Rumænien for at finde. Der bliver stadig i lille skala dyrket hør til brug for fødevareindustrien i Sverige, og jeg skal sent glemme synet af de første blå marker, jeg så, da jeg for snart 13 år siden flyttede til Sverige. Lige som der har været dyrket hør i begge lande, har der været hørspinderier og hørvæverier. Vi har ikke længere industrielle hørvæverier i Danmark. Det nærmeste, vi kommer på industriel produktion af brugstekstiler i hør, er Karin Carlander, som du kan læse om her. Hendes tekstiler produktudvikles i Rådvad, men produceres anden steds.

I Sverige derimod er der flere hørvæverier, et af de ældste hedder Klässbols Lin.

Lige som seneste historie, som du kan læse her, så tager denne historie også udgangspunkt i min sommertur i Värmland. Jeg har længe gerne villet se væveriet i Klässbol, og da jeg var på de kanter, var det indlysende at svinge forbi.

Klässbolls Lin producerer metervarer, håndklæder, viskestykker og andre boligtekstiler i hør i en helt fantastisk kvalitet. Der er tale om en traditionsrig håndværksvirksom med i hænderne på fjerde generation og med et stort moderne produktionsanlæg. Mennesker der kombinerer tradition og fornyelse på bedste vis, og de er dygtige til at involvere designere som en del af deres fornyelse. Det giver bonus både blandt publikum og i pressen! En serie tekstiler, som designerne Margot Barolo og Ulrika Mårtensson skabte som en nyfortolkning af det klassiske Jacquard mønster ”gådeøje”, fik prisen som Årets Tekstil 2016 ved ELLE Decoration Swedish Design Awards i Stockholm.

I Stockholm har Klässbolls Lin butik på Sveavägen, kommer du til Värmland kan jeg anbefale et besøg væveriet. Døren står åben, så man ved selvsyn kan konstatere, at det kan lade sig gøre at drive industrielt væveri i Sverige, og man kan se hvordan alle tekstiler omhyggeligt kontrolleres af erfarne kvinder, som ved hvordan perfektion skal se ud. De fikser de fejl, som kan rettes, og resten sælges som 2. sortering i fabriksbutikken, som også har hele sortimentet af 1. sortieringsvarer.

Jeg kastede min kærlighed på helt traditionelle blå og hvide viskestykker. Der er intet som tørrer glas bedre end hør, og hørstykker er ideelle til at lægge over og under, når surdejsbrødet står til hævning og over brødet når det kommer rygende varmt ud af ovnen.

Er du ikke i Sverige har Klässbols en glimrende netbutik! Mit valg finder du her.