Kogin broderi

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Galleri A Petersen
Tine Wessel

Prisen som ”årets innovative” på den nylig afholdte Design Award iscenesat af Bo Bedre og Boligmagasinet gik til galleri A Petersen på Amager.
Det er så vel fortjent og også så vældigt opløftende i en tid, hvor få for alvor stikker ud som originaler, hvorimod mange kæmper om den samme plads på det samme marked.


Japan retur


Jeg har skrevet begejstret om A Petersen før, den artikel kan du læse her. På torsdag aften ferniseres A Petersens kommende udstilling: ”Japan Retur”. Udstillingen er blevet til i samarbejde med Statens Kunstfold, som sidste år i anledning af 150-års jubilæet for diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan uddelte midler til en lang række håndværkere og kunsthåndværkere, som havde faglig udlængsel og i særdeleshed havde et ønske om at rejse til Japan for at lære og for at udveksle.

Anne Blond, formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design, siger i pressemeddelelsen om udstillingen: ”Med udstillingen Japan Retur får vi en sjælden mulighed for indblik i, hvad de kunsthåndværkere og designere, der blev en del af projektet, har taget med sig fra kulturudvekslingen. Udstillingen viser, hvor vigtigt og frugtbart det er at give kunstnere inden for alle fag mulighed for at søge inspiration og få mulighed for at dygtiggøre sig og dvæle ved de processer, som fører kunsthåndværket nye steder hen”.

Deltagerne på udstillingen er både meget etablerede kunsthåndværkere og designere samt yngre og mindre etablerede. Blandt de etablerede er keramikeren Gurli Elbækgaard, hende kan du læse om her og i min bog HÅNDVÆRK, som udkommer om en uge. I HÅNDVÆRK kan du også læse om parret Gerner Jahncke, som også har været Japan tur/retur.

Kogin broderi


En fjerde udstiller er brodøsen Tine Wessel. Hende satte jeg stævne, mens udstillingen stadig var under opbygning for at tale om den japansk Kogin broderitradition, som hun praktiserer selv, og som hun underviser i, bl.a. på Skals Håndarbejdshøjskole, men også for at tale lidt om broderi i almindelighed og om hvad Tine tænker, broderiet kan i et moderne samfund.

Kogin er det, man på dansk kalder vævesyning. Forsting som syes med en relativt kraftig bomuldstråd i parallelle vandrette rækker, som altid følger trådene i stoffets vævning. Som navnet antyder, ser det ud som om, det er vævet. Her kender vi det typisk fra duge og ikke som et heldækkende motiv men som en bort. I Japan blev Koginbroderiet oprindeligt syet enten for at reparere eller for at isolere og forstærke tøjet. Der var forbud mod, at bønderne gik med ”foret” tøj og mod at bruge bomuld og silke, som ikke kunne dyrkes i det kolde klima, og som derfor var kostbart at anskaffe. Bønderne fremstillede derfor deres kimonoer af hør og bast fibre, som blev farvet blå med indigo. Bønderne broderede efterfølgende deres kimonoer tætte og varme med ufarvet bomuldstråd. Især brystpartiet, ryggen og taljen blev tæt broderet, dels for at isolere, men også for at beskytte. Når kimonoerne var slidte og plettede, blev de sendt til genindfarvning i indigo, og man kunne således starte forfra med at tilføre mere ufarvet Kogin broderi og dermed tilføre tekstilerne ny styrke og endnu et isolerende lag tråd. Andre tekstiler blev klippet op og brugt som mindre partier på en ny kimono eller brugsformål.

Som i andre kulturer er mønstrene spækket med symboler og fortællinger, og broderierne er gået i arv fra generation til generation. Særligt betydningsfulde tekstiler er blevet brugt som svøb for nyfødte for derved at videregive tidligere generationers styrke og for at lade det nye barn vide, at det ikke er alene i verden. I dag broderer man hverken for at holde varmen eller for at reparere, men fordi det er smukt, og man kan både købe færdige produkter, typisk små punge, tasker eller visitkortholdere med Kogin, og man kan købe Kogin sykits mange steder i Japan. Oprindeligt var der 24 enkeltstående Koginmønstre, som alle var inspireret af naturen og baseret på faste regler og systemer. Senere er man gået mere kunstnerisk og uortodokst til værks. Koginbroderi er ikke bare historie men en levende tradition.

Brodøsen Tine Wessel


Tine Wessel er uddannet brodøse eller med andre ord: Hun har en bachelor i Håndarbejde og kommunikation med speciale i broderi og har siden, hun blev færdig 2012, kun oplevet at interessen for broderiet er blevet større og større. Der er både efterspørgsel efter en moderne udgave af det traditionelle broderi. Den interesse efterkommer hun ved at lave sykits, som sælges i garnbutikkerne, og hun underviser. Men Tine broderer også i mere utraditionelle og kunstneriske sammenhænge: Masker for Cathrine Raben Davidsen, hun har samarbejdet med Copenhagen Fur og med Kjær Weis og broderet forside til dansk Elle. Dette til trods pointerer hun, at hun ser sig selv mere som håndværker end som kunstner, og at hun foruden at være optaget af æstetikken omkring håndarbejdet er meget optaget af håndarbejdet som terapeutisk og meditativ aktivitet. En vinkel hun ser frem til at udforske mere i fremtiden.

Til udstillingen Japan Retur har Tine Wessel blæst to af de symbolske Koginmotiver op i stor skala, og da jeg besøger hende, er hun i gang med at brodere med possementsnor på træplader som siden vil blive integreret i udstillingens vægge. Det ene af hendes motivvalg vil kunne vække stærke følelser: Mønsteret hedder Sayagata og indeholder et Manji tegn. Vi kender det som swastika eller som hagekorset. I Japan betyder tegnet velsignelse, harmoni og lykke. Manji blev brugt på Tsugaru samuraiernes bannere under Edo regminet. I Hirosaki, som Tine besøgte på sin Japanrejse, besluttede byrådet i 2016 at lade Manji tegnet indgå i byvåbnet. ”Det er jo lidt et sats at vise et mønster med et tegn der er så kontroversielt for os”, siger Tine, ”men historien bag er fin og lad os se, hvordan det bliver modtaget”.

Jeg glæder mig til at se hele den færdige udstilling. Det tegner godt og kan meget vel blive årets smukkeste af sin slags!

Udstillingen Japan Retur åbnes med fernisering torsdag den 4. oktober 2018 kl. 17-19.
Herefter er er der åben til og med 28. februar 2019.
Åbningstider: onsdag-­‐fredag kl. 12-­‐18 og lørdag-­‐søndag kl. 10-­‐16
Adressen er: Førstesalen hos A. Petersen Collection & Craft,
Kløvermarksvej 70, 2300 København S