Kunimori yoga

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Kunimori yoga
Moshi Moshi Mind

Du er jo sådan en, som går til yoga siger folk ofte til mig….
Jeg undrer mig lidt over, hvad det er for en kasse, jeg dermed er havnet i og vægrer mig lidt!

Nu er jeg faktisk sådan en, som går til yoga, så den er god nok. - Når jeg altså går, for siden en gang i forsommeren har de gode og mindre gode undskyldninger stået i kø for at forklare, hvorfor jeg ikke går til yoga for tiden. Det selvom jeg ved, at jeg får ro i hovedet, klarere øjne, bedre søvn og mindre ondt i skuldre, arme og ben, når jeg regelmæssigt laver solhilsner og hundestræk.

Den umiddelbare forklaring er, at den instruktør som jeg gik hos i Fitness World, der hvor jeg bor, hun er stoppet. Så kunne jeg vel gå hos en anden? Tja, men det er de færreste yogainstruktører i Fitness World, som har en grundig instruktøruddannelse, har prøvet og nej tak!

Hvad var det, jeg kunne lide ved at gå i Fitness World – utvetydigt, det var nemt, det tog 5 minutter fra jeg gik ud ad døren, til jeg var klar til at gå i gang. Den bekvemmelighed gjorde, at jeg bar over med et helt igennem uæstetisk setup.

Så kunne jeg vel finde et andet sted? Og ja, det burde kunne lade sig gøre!

Æstetisk yoga


Det er ingen hemmelighed, at jeg føler mig bedre tilpas når yogablokkene er lavet af kork og ikke af plastic, når tæpperne er af bomuld og ikke af polyester og når måtterne er skridsikre og ikke lugter af sure tæer, og når rummet er lækkert og yogainstruktøren velklædt!

Det forstod jeg mere end nogensinde forleden, da jeg indfandt mig på Katja Kunimoris sted i Farum. Jeg var inviteret med på en times blid yoga med henblik på at skrive om oplevelsen.

Hvad jeg også forstod noget om var mit mishag ved at være puttet i yogakassen. Det gav Katja mig indirekte en forklaring på ved at tale om sit eget forhold til at undervise i yoga og sin ulyst i forholdet til at falde i yogalærerfælden, som hun definerer som en stereotyp. (man ser og hører det for sig: blid stemmeføring, ophøjet ro, langsomme beherskede bevægelser og Mala perlekæde og komplicerede kostdogmer).

I Katjas time var der intet, jeg måtte lukke ørene for, og mine ører tålte det hele. Hun talte myndigt men kærligt om vejrtrækning, om at koncentrere sig, men også realistisk om, hvad man gør, når tankerne flagrer af sted, og fokus forsvinder. Hun tog stilfærdigt bestik af holdets energiniveau og lagde øvelserne til rette efter dette og gav ved flere af øvelserne alternativer på forskelligt niveau.

Det var vidunderligt, Kata instruerede godt og sikkert, jeg følte mig i trygge hænder, og min krop responderede positivt på udfordringen!

Pragmatisk yoga


”Jeg taler ikke sanskrit”, fortæller Katja, da vi taler sammen efter timen, ”og det virker bare mærkværdigt, hvis jeg skal omme, så det gør jeg ikke. Man skal aldrig sige aldrig. Jeg har været i sammenhæng hvor OM virker, men ikke her og ikke nu. Jeg har en Sri Yantra malet på væggen, den har min datter hjulpet mig med, den er perfect imperfect, og den er jeg SÅ glad for til gengæld”.

”I al respekt for, at yogaens rødder går flere tusinde år tilbage, og ikke “bare” er øvelser, men også en gennemprøvet filosofisk og spirituel praksis som sammen med de fysiske øvelser giver velvære i både krop og sind, så laver jeg mit eget program med udgangspunkt i yogaen, men blandet med andre teknikker. Jeg er meget optaget af bindevævet og Fascial Flow teknikkerne. Min vej er at være en holistisk instruktør og behandler, som tager udgangspunkt i mine samlede viden og erfaring. Det gør jeg i yogasalen, og det gør jeg, når jeg laver ansigtsterapi. Jeg gør mig umage med alle detaljer, flere af de olier, jeg behandler med, blander jeg selv, tæpper og øjenpuder til yogasalen har jeg syet selv, og yogamåtterne har jeg importeret fra UK for at få de bedst tænkelige”,
afslutter Katja vores samtale.

Hvor vil jeg hen med den historie, jo jeg vil agitere for, at du vælger din instruktør med lige så stor omhu, som du vælger frisør eller vælger, hvor du vil købe tøj. Din instruktør og dit sted skal matche dig for at få den fulde effekt. Jeg har skrevet det før, hvis jeg boede på Sydfyn, ville jeg gå hos Birgitte, hende kan du læse om her, og nu ved jeg, at hvis jeg boede lidt nærmere Farum, ville jeg gå hos Katja. Måske vil jeg det alligevel, også selvom jeg skal køre efter det, så kan jeg jo slå to fluer med et smæk og købe mine grøntsager på Stengården på vejen!

Katjas Kunimoris ansigtsterapi kan du læse om her