Kunst og kager

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Designer Zoo

I forbindelse med mit besøg i Paris i januar omtalte jeg ”Empreintes”, som er en række butikker/gallerier, der er drevet af ”Syndicat Professionel des Métiers d`art”, som organiserer Frankrigs mere end 6000 kunsthåndværkere.

Designer Zoo er tilbage, jublede jeg for et par dage siden, og hvis jeg skal sammenligne Designer Zoo med noget, jeg tidligere har set, så er det vel mest af alt den butik i Paris.

En broget kollektion af stort og småt fra unge og mere modne kunsthåndværkere, organiseret i en galleriagtig kontekst og skiltet, så man tydeligt kan se, hvor alting kommer fra helt ned på by og gadeniveau.

Jeg elsker, at Designer Zoo på den måde er en specialbutik for kunsthåndværk mere end en kurateret samling, som passer til en bestemt smag.

Her finder du helt sikkert noget, du straks bliver vild med og syg for at købe. Noget som dækker et behov, noget som for dit øje er ligegyldigt, noget du vil finde uinteressant, og andet som du vil finde udfordrende for dit øje eller direkte frastødende. Det er, som det skal være!

Jeg har været på hugst på hylderne første gang, og det bliver ikke den sidste.

I mit regi er kunsthåndværket sat sammen med kagekunsthåndværk fra den fine lille småkagebager, Leckerbaer, som ligger på Ryesgade i København. Bag konceptet står Jacob og Gabi Mogensen, der begge er uddannede kokke med international erfaring. Leckerbaer laver alt fra bunden i det tilstødende bagerværksted. Hver dag er der otte småkager at vælge imellem i disken, og sortimentet skifter efter sæsonen.

I billedserien her er der brugt kunsthåndværk fra:

Islandske keramiker Bjarni Sigurdsson arbejder fra sit atalier i Reykjavik med brugskeramik. Keramikken fortæller sin helt egen historie om inspiration fra en storladen og kraftfuld natur. Jeg har fulgt Bjarnis virke længe. Dejligt at få lejlighed til at fotografere keramikken.

Christina Hellevik og Leif Møller Nielsen står bag det meget etablerede glasværksted Pust, som er hjemmehørende i Ebeltoft. Deres sortiment er sikkert og til den klassiske side. Ebeltoft er i øvrigt placeret eftertrykkeligt på Danmarkskortet når talen falder på glas, idet byen også er hjemsted for Glasmuseet Ebeltoft.

Århusbaserede Dorte Kristoffersen arbejder med stentøj og porcelæn i krydsfeltet brugskunst og kunst. Hendes formsprog er eventyrligt og fortryllende. Dorte Kristoffersen et nyt bekendskab for mig. Jeg takker for at være blevet introduceret!

Hanne Bertelsen bor og arbejder i København. Jeg har kendt hende længe, 25 år mere præcist! Jeg har flere gange vist hendes ting på SLOWFASHIONhouse. Her kan du se andre billedserier hvor jeg har vist Hanne Bertelsen! Hendes på en gang klassiske og naive formsprog tiltaler mig, og så er jeg vild med hendes farvesans (også selvom koppen, der er vist her, er næsten hvid!)

Karin Blach Nielsen, som bor og arbejder i København, fik jeg øje på, i forbindelse med at jeg fotograferede for museumsbutikken på Louisiana. Jeg har siden lånt keramik til flere billedserier og til både kogebogen MÆT og til HÅNDVÆRK hos hende. Her kan du se flere fotos med keramik fra Karin Blach Nielsen. Karins stentøj udkommer i de mest fantastiske farver.

Marianne Krumbach er også Københavns baseret. Jeg havde den ære at dele Bo Bedres pris ”Årets Kunsthåndværker ” ud til Marianne i 2017. Jeg var ikke involveret i hverken nominering eller valg af kunsthåndværker, men motivationen er jeg enig i. Den lød således:
“Her bevæger vi os i grænselandet mellem brugsting og kunst – det er kunsthåndværk i ordets bedste betydning. Vi ser glimt fra den danske keramikhistorie og de store mestre som både Arne Bang og Axel Salto. Men Marianne Krumbach er samtidig helt sin egen. Hun formår på forunderlig vis at skabe de smukkeste værker, som i den grad overrasker, gør os nysgerrige og ikke mindst får os til at sætte spørgsmålstegn ved den måde, vi ser verden på. Og det har vi brug for.”
Se mere Marianne Krumbach her.

Mikkel Lang & Soffy Dombernowsky alias ”ABOUT FORM AND FUNKTION” er fra Århus og er relativt nyetablerede. Deres navn siger det meste – stramt styret formsprog og funktionen? De små kugler er tænkt som blomstervaser. De findes både i en hængende version og i en stående version, hvor de kommer med et tyndt rør, som de kan stå i. Jeg så dem første gang på markedet Finders Keepers. De er fine. Deres univers er ret blomstret og hurra for det, men kuglerne kan også som her stå alene!

Tina Marie Bentsen ( Tine Marie Cph) var nomineret til Bo Bedres ”Årets Designer” pris sammen med Marianne i 2017. For min skyld kunne også hun have vundet, men i så fald for noget helt andet end Marianne Krumbach. Her kunne motivationen have lydt: ” For et sikkert og genkendeligt formsprog og for en særlig evne til at folde glasurens verden ud”
Jeg var sidste sommer på værkstedsbesøg hos Tina Marie, den artikel kan du se her.

Saily Xenia har sit studio i København. Jeg er ikke tidligere stødt på hendes virke, og hun har ikke fået opmærksomhed fra min side. Det er en fejl, som jeg skal råde bod på. Glaskunsten har i mange år stået i skyggen af keramikken, som til gengæld er på alles læber, også mine. Nu er det glassets tur, hvis det står til mig!

Sussi Krull alias Wauw har siden 2006 drevet værksted i København. Jeg viste Wauw produkter i sin tid, da SLOWFASHIONhouse også var webbutik og var baseret i Stockholm. Jeg har siden fotograferet dele af deres kollektion på Louisiana. I denne serie bidrager Wauw med en kageopsats. Et af den slags produkter som man køber helt enkelt, fordi man mangler det (og fordi det er smukt).