Kvalitetssøvn

Reklame for:
Foto Rigetta Klint
Getama

Du kan givetvis huske dengang, det var prestigefyldt at sove (for) lidt. Jeg kan i hvert fald! Den gang blev opfattet som tegn på overskud at være i sving igen efter bare 5-6 timers søvn.

Bevares, det kan være nødvendigt af mange årsager, små børn er en af de gyldige!

Men nogen ønskesituation er det ikke. Det ved vi nu. Vi har vidst det i nogle år. Mange af os har mærket det på egen krop, og nedenstående er derfor ikke breaking news, men endog værd at minde om:
Mindre end syv til ni timers hvile/søvn pr nat på den lange bane er decideret helbredsskadeligt. Det er påvist, at søvnmangel påvirker koncentrationen og kortidshukommelsen, kan påvirke en igangværende Alzheimer negativt, søvnmangel forhøjer risikoen for overvægt, for hjerte-kar-sygdomme og diabetes og kan give dårligt humør, afstedkomme stress og i værste fald depression.

Mellem syv og ni timers hvile og eller søvn pr døgn er 1/3 af vores liv. Det er derfor ret vigtigt, hvordan vi indretter os i vores soverum, og hvordan vi forbereder en god nats søvn. Derfor giver det god mening, at sengen er prioriteret i indregningsbudgettet!

Foruden at investere i en kvalitetsseng lyder de gængse søvnråd, som du helt sikkert kender:
Skær ned på alkohol og undgå cigaretter. Begge nydelsesmidler indeholder stoffer, som kan være forstyrrende for søvnen. Det samme kan sukker, fed kost og kaffe indtaget for tæt på sengetid!
Sørg for at der er stille, mørkt og køligt i soveværelset. Husk at lufte ud dagligt!
Sluk alle skærme en times tid, inden du sover
Hav regelmæssige sengetider og brug kun soveværelset til søvn og sex ( jeg vil for egen regning hævde at morgenkaffe på sengen også er helt ok!)

Hvor jeg vil hen med al den snak om søvn og senge?

Jeg vil fortælle om Getama, som jeg besøgte fornylig. Getama er en dansk møbelfabrik. Den ligger i Gedsted i Himmerland. De beskæftiger ca. 30 mennesker i produktionen. Ind til for nylig hvor jeg holdt foredrag i Getamas showroom i København (det kan du læse om her), forbandt jeg Getama med Wegner Møbler og kun med Wegner Møbler.
Nu ved jeg, at Getama også fremstiller håndbyggede senge. Getama har mere end 100 år på bagen. Virksomheden blev etableret af snedker Carl Pedersen i 1899 under navnet Gedsted Tang og Madrasfabrik. Carl Pedersens forretningside var at bruge Limfjordens store mængder af tang til fremstilling af fjedrende madrasser deraf navnet.

Der er løbet meget vand i Limfjorden siden Carl Petersen, som under vejs fik et samarbejde med Wegner, hvilket var af stor betydning for den gamle madrasfabrik! Madrasfabrikken nu med møbelkollektion og international bevågenhed valgte i 1953 at skifte det lokalt klingende navn Gedsted Tang- og Madrasfabrik ud til det mere neutrale og internationalt klingende ”Getama”.

Den nuværende ejer af Getama heder Jesper Temp, han købte virksomheden i 1998.

Jesper mødte jeg fornylig i Gedsted, hvor han viste rundt på fabrikken

Der er fremstilles mange Wegnermøbler på fabrikken, men der bygges også stadig senge og fremstilles madrasser. Mange madrasser, og mange af dem havner i hotel og konferencesenge. Madrasserne har ikke længere tang som indmad. Nu taler vi om massive trærammer med posefjedre, bomuld, hør, viskose og skum af flere slags betrukket med højkvalitetstekstiler.

Dette forår lanceres et nyt koncept rettet mod privatkunder, som består af boksmadrasser betrukket som standart med 10 valgfrie farver i et gedigent højkvalitetstekstil ”Rami” fra svenske Ludvig Svensson. Du kan tillige købe en polstret sengegavl og vælge mellem flere bentyper.
Skulle standartsortimentet ikke passe dit behov, så kan sengene fremstilles i præcis den størrelse, du har behov for også i skæve mål og med runde hjørner, hvis det skulle være at foretrække! Falder de 10 farver og den valgte tekstiltype ikke i din indretningssmag, så findes der uendelig mange andre muligheder. I princippet kan sengene betrækkes i hvilket som helst stykke møbelstof fra hvilken som helst leverandør.

Jeg kan efter mit besøg på møbelfabrikken Getama bevidne, at alt er håndholdt og fremstillet af passionerede og ansvarlige håndværkere. Der er en fin balance mellem håndværkere, som har arbejdet i virksomheden i mange, mange år og af nytilkomne, ligesom der løbende uddannes såvel møbel som maskinsnedkere på stedet.

Der herskede en jovial familiær atmosfære i produktionslokalerne. Alle var travlt optagne, men ikke mere travle end at der var tid til en snak om materialer og om faglige spidsfindigheder.

En af medarbejderne fortalte om en efterskole, som efter 20 år med Getamamadrasser trængte til fornyelse. En betrængt økonomi bød dem at indlevere de gamle madrasser til ompolstring, hvilket de roligt kunne gøre, for indmaden var i perfekt stand. Det er glad musik i mine øre. Tænk hvilken resursebesparelse det er at kunne reparere frem for at købe nyt. Tænk at have mulighed for at tilbringe 1/3 del af sit liv i samme seng!


Hvor?


Hvor du kan hoppe i en Getama seng? Det kan du hos en af Getamas forhandlere eller i Getamas Showroom i Frederiksgade 1 i København. I Frederiksgade kan du ved samme lejlighed se udvalget af Wegnermøbler.

Hvis du er i København under 3days of Design, er der åbent hus i Frederiksgade d. 23. og d. 24. maj fra 10-18. D. 25. maj er der åbent fra 10-16. Herefter er der åbent efter aftale.

Bonus info om tekstilet Rami som er et miks af 80% uld og 20% ramie.
Ramie er en flerårig plante af nældefamilien med 1-2 m høje stængler. Ramie dyrkes især i Kina og Indien og kaldes også kinagræs. Fibrene er lange og glansfulde. Ramie har mange egenskaber til fælles med hør og minder også om hør udseendemæssigt. Ramie har naturlige antibakterielle og flammehæmmende egenskaber, og har ligesom uld fremragende fugtabsorberende egenskaber.